Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Igrači Dinama moraju se držati plana prehrane na 50 stranica

None Foto: Slavko Midžor/PIXSELL

Nastupate li u Dinamu, dobit ćete mjesečni jelovnik od čak 50 stranica na kojemu piše što smijete, a što ne smijete jesti. Nutricionist Josip Zekić otkriva što se jede

U vrhunskom sportu sportaši moraju voditi brigu o kondicijskoj pripremi, ali i onomu što unose u sebe. Kako to izgleda u praksi u redovima hrvatskog nogometnog prvaka Dinama, provjerio je Goal.

Različite su potrebe organizma uoči utakmice i nakon nje. Prije velikog napora tražena je hrana bogata ugljikohidratima poput lakših mesnih jela (teletina), ribe, voća (banana kruška), tjestenine i riže.

- Nakon utakmice važno je nadoknaditi ugljikohidrate koje su izgubili, a njih dobivaju iz povrća. Na jelovniku su najčešće cikla, mrkva, grašak, ječam ili zob. Poslije utakmica igrači uglavnom jedu crveno meso - objašnjava nutricionist Dinama Josip Zekić za Goal.

Najzanimljiviji dio u ishrani svakako je onaj o individualnoj prilagodbi svakom nogometašu, i to na mjesečnoj bazi na 50 stranica.

- Izrađuje se ovisno o planu treninga i utakmica za taj mjesec za svakog igrača pojedinačno. Neki od njih moraju dobivati na masi, a neki pak skidati kilograme. Čak radimo odvojeni plan ishrane za igrače koji su skloniji ozljedama - kaže Zekić.

Kako Josip Zekić objašnjava važnost nutricionizma u profesionalnom nogometu, provjerite na Goalu.

Komentari (10)
  • Sve nam je sad Jurcic na hrt-u objasnio sta je kontra i sta je prava polukontra haha :)

    27. 5. 2015,   21:59
  • samo necural bajo moj! sukurac i kemija!

    27. 5. 2015,   23:42
  • jeo bih mekinje za tu plaću!

    27. 5. 2015,   22:37