Obavijesti

Sport

Komentari 28

Igraju s klincima, čuva ih orao i obožavaju Filipa Krovinovića...

Igraju s klincima, čuva ih orao i obožavaju Filipa Krovinovića...
1

Dinamo je u osmini finala Europske lige izvukao portugalskog velikana Benficu. Momčad s Estadio da Luza čak je 36 puta osvajala naslov nacionalnog prvaka, a imaju i dva Kupa prvaka, iz 61. i 62. godine

VIDEO

Gotovo svaki prosječni navijač Dinama u ždrijebu Europske lige priželjkivao je nekog manje atraktivnog protivnika poput Slavije Prag, ili recimo ruskog Krasnodara. Ipak, ples kuglica u Nyonu za protivnika je donio portugalskog velikana Benficu, momčad koju slobodno možemo nazvati i europskim velikanom.

Krcata vitrina

U svojim vitrinama imaju dva 'klempava' trofeja, jer Kup prvaka (današnju Ligu prvaka op.a.) osvajali su u sezonama 60./61. i 61./62.. Više od Borussije Dortmund, Chelseaja, Marseillea, Celtica, HSV-a i ostalih velikih klubova.

Benfica je osnovana davne 1904. i u svojoj 115-godišnjoj povijesti kluba osvojili su čak 36 trofeja nacionalnog prvaka u konkurenciji sjajnih momčadi poput Porta, Sportinga i Brage. Portugalski kup su osvajali 26 puta, sedam puta okitili su se naslovom u Liga kupu, a imaju i sedam naslova portugalskog Superkupa.

Orao leti iznad Luza

Boja kluba je oduvijek bila crvena, a nadimak kluba je Águias, odnosno 'orlovi'. Svoje utakmice Benfica igra na predivnom Estadio da Luzu koji ima kapacitet od gotovo 65 tisuća gledatelja i gotovo uvijek je krcat. Za dobru atmosferu na stadionu brine se maskota Vitoria, ćelavi orao koji leti iznad stadiona prije početka svake utakmice. Osim Vitorije, imaju i orla Gloriosa koji je ukrašen crvenim i bijelim vrpcama te simbolizira boje kluba.

Europa League - Round of 32 Second Leg - Benfica v Galatasaray

Klub-izvoznik

Benfica prema Transfermarktu vrijedi vrtoglavih 277 milijuna eura. Za usporedbu - Dinamo prema istom izvoru vrijedi 49 milijuna eura. Biznis model kluba sličan je kao Dinamov. Radi se o klubu-izvozniku koji radi vrtoglave inozemne transfere. Evo liste najvećih:

  • Ederson, 40 milijuna eura, Manchester City
  • Axel Witsel, 40 milijuna eura, Zenit
  • Nelson Semedo, 35 milijuna eura, Barcelona
  • Victor Lindelof, 35 milijuna eura, Manchester United
  • Renato Sanches, 35 milijuna eura, Bayern
  • Angel Di Maria, 33 milijuna eura, Real Madrid
  • Fabio Coentrao, 30 milijuna eura, Real Madrid
  • Rodrigo, 30 milijuna eura, Valencija
  • Goncalo Guedes, 30 milijuna eura, PSG
  • Nico Gaitan, 25 milijuna eura, Atletico Madrid
  • Nemanja Matić, 25 milijuna eura, Chelsea
  • David Luiz, 25 milijuna eura, Chelsea
  • ...

Idu na balkanski pogon

Doktrina Benfice je uvijek bila 'kupuj jeftino-prodaj skupo'. Zato je klub uvijek bio krcat igračima s 'ovih prostora'. Danas je u klubu hrvatski veznjak Filip Krovinović (23) koji je u Portugalu obožavan i lagano hvata natjecateljsku formu nakon ozljede koljena. Osim njega, tu je i švicarski reprezentativac Haris Seferović, srpski trojac Svilar, Živković i Fejsa, a u B momčadi Benfice igra i bivši stoper Dinama, Branimir Kalaica.

Europa League - Round of 32 Second Leg - Benfica v Galatasaray

Momčad vodi talentirani stručnjak Bruno Lage (42) koji preferira formaciju 4-2-3-1 sa Seferovićem u vrhu napada. Švicarski je Bosanac u 19 utakmica ove sezone utrpao 14 golova uz pet asistencija i bit će velika napast za Theophilea i Dilavera. Problem za Dinamove bekove mogli bi biti Argentinac Franco Cervi i portugalski reprezentativac Pizzi jer su obojica vrlo neugodni i brzi. 

Portugalci se ne libe koristiti mlade igrače. Srce obrane drže Ruben Dias (21) i Ferro (21), a sredinu terena Joao Felix (19), Florentino (19) i Gedson Fernandes (20). Benfica je u šesnaestini finala Europske lige s ukupnih 2-1 izbacila jaki turski Galatasaray, a prosjek starosti momčadi bio je samo 23,7 godina. Ti dečki su poletni i potentni, ali Dinamo bi mogao iskoristiti njihovo neiskustvo.

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 28
VIDEO

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss
OTIŠAO 'KRALJ MAFIJE'

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss

Velibor Džarovski preminuo je u 75. godini, javljaju mediji iz SJeverne Makedonije. Samoporzvani "kralj nogometne mafije" umro je nakon kraće bolesti, a vijest je potvrdila i obitelj.

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...
NEVJEROJATAN SKOK

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...

ISLAND - Japanac Ryoyu Kobayashi na Islandu je postavio neslužbeni svjetski rekord u skijaškim skokovima. Preletio je čak 291 metar na posebno izgrađenoj skakaonici u skijaškom centru Hlidarfjall, a srušio je službeni svjetski rekord za 37,5 metara. U zraku je bio osam sekundi i postigao najveću brzinu od 107,5 kilometara na sat.
Treća tenisačica svijeta: 'Hrvati su me nazivali majmunicom i na mene bacali koru od naranče'
IMALA JE 12 GODINA

Treća tenisačica svijeta: 'Hrvati su me nazivali majmunicom i na mene bacali koru od naranče'

Plakala sam tu noć, ali sljedeći sam dan prešla preko toga. Oni vjerojatno nisu odrasli oko ljudi koji se razlikuju od njih. Ne ljutim se zbog toga, rekla je mlada američka tenisačica