Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Igrao protiv Hrvatske na SP-u, a sada je postao nogometašica

None Foto: YouTube

Mouncey je za australsku rukometnu reprezentaciju odigrao 22 utakmice i nastupio je na svjetskom prvenstvu u Španjolskoj 2013. godine na kojem su Australci bili u skupini s Hrvatskom

Bivši australski rukometni reprezentativac Callum Mouncey (28) postao je prvi transrodni sportaš kojem je vodstvo Australske nogometne lige (AFL) dozvolilo igranje za žensku ekipu u najvišem stupnju natjecanja.

Mouncey je za australsku rukometnu reprezentaciju odigrao 22 utakmice i nastupio je na svjetskom prvenstvu u Španjolskoj 2013. godine na kojem su Australci bili u skupini s Hrvatskom.

Naši rukometaši su dobili utakmicu 36-13, a Callum, koji je sa 190 cm visine i 90 kg igrao na poziciji pivota, nije se upisao među strijelce.

Prije četiri godine Mouncey je počeo rodnu transformaciju promijenivši ime u Hannah. Započeo je s hormonalnom terapijom i pokušao karijeru nastaviti kao rukometašica, međutim nije dobio dozvolu Australskog rukometnog saveza.

POGLEDAJTE VIDEO

 

Hannah se potom okrenula australskom nogometu, najpopularnijem sportu u 'Down Under'. Do sada je australski nogomet igrala na lokalnoj razini, ali će od 2018. moći igrati i u najjačem razredu u nekoj od saveznih država. Mouncey će igrati u prvenstvu Victorije.

- Mislim da bi bilo neprimjereno zahvaliti se vodstvu AFL-a što mi je dozvolio raditi nešto što je dozvoljeno svakome u Australiji - navela je Hannah Mouncey u otvorenom pismu.

Usprkos odluci u slučaju Mouncey, AFL još nije definirao okvir za rodnu raznolikost.

- Želimo da svi Australci mogu sudjelovati u našoj igri. Međutim, ovo su složena pitanja i mi razmatramo stručna mišljenja i međunarodne okvire koji utječu na naše odluke - poručili su iz AFL-a.

 

Međunarodni olimpijski odbor (MOO) je prije dvije godine usvojio nove smjernice prema kojima se transrodne osobe neće morati podvrgnuti operaciji promjene spola kako bi nastupale na Olimpijskim igrama i drugim međunarodnim natjecanjima, javlja Guardian.

Nove smjernice ne stavljaju nikakva ograničenja pred žene koje se žele natjecati u muškoj kategoriji (naravno uz “uvjet” da se osjećaju muškarcima), dok muškarci koji se žele natjecati u ženskoj kategoriji moraju dokazati kako im je razina testosterona u krvi 10 nmol/L barem 12 mjeseci prije prvog natjecanja na kojem žele nastupiti.

Dosadašnja pravila, usvojena 2003. na sastanku u Stockholmu, zahtijevala su da se muškarci koji se osjećaju kao i žene (i obrnuto) podvrgnu operaciji promjene spola te barem dvije godine hormonalne terapije kako bi se mogli natjecati u suprotnoj kategoriji.

Australski nogomet je ekipni sport koji se igra sa 18 igrača u polju, a igra se na igralištu za kriket ili sličnom ovalnom igralištu, koje mora biti dugo 135-185 metara, a široko 110-150 metara.

Igra se loptom jajastog oblika, ali je ona različita od one kojom se igra ragbi ili američki nogomet. Sličan je ragbiju, američkom nogometu i keltskom nogometu (Gaelic football), a koristi i neke elemente iz nogometa.

Po prosjeku gledanosti AFL je četvrta najgledanija liga na svijetu.

Utakmice australskog nogometa u prosjeku gleda više od 35,000 gledatelja. Gledaniji su tek NFL s prosjekom od 69,400 gledatelja, njemačka Bundesliga s prosjekom od 41.500 gledatelja, te engleski Premiership s prosjekom od 35.800 gledatelja.
 

Komentari (72)
  • evo nove ideje za novi broj one "popularne" "dječje" slikovnice.....

    14. 2. 2018,   12:42
  • Ak nemreš igrati protiv muškaraca, možeš protiv curica hahahahhaha Koji šonjo....

    14. 2. 2018,   12:54
  • ....ooo...pa, on je tako sad prekrasan....svaki otac bi ga za snahu htio....ako sam dobro shvatila - to su sad neki dvospolci -ne idu na operaciju spola - ostane im ono što su imali između nogu, ali od hormona im narastu cice,.....hahaha....neće njemu biti ni teško u toj žensoj repki -može se igrati.....šalu na stranu, ali odobravati da igra za žensku repku?!..i općenito da muški igraju na ženskim natjecanjima i obrnuto!?...prestrašno, kud ide ovaj sport...on nikad ne može glumiti ravnopravno ženu - postati će najbrža i najveća igračica nogometa -jer je ipak muško....

    14. 2. 2018,   13:15