Obavijesti

Sport

Komentari 1

Ima ko jači? Đurđevčanke opet najbolje na šahovskom turniru

Ima ko jači? Đurđevčanke opet  najbolje na šahovskom turniru
4

Dominantne kadetkinje šahovskog kluba 'Picok' iz Đurđevca obranile su lanjsku titulu prvaka Hrvatske, dok je u muškoj konkurenciji šahovski klub 'Pula' to ostvario po prvi put

VIDEO

Kadetkinje šahovskog kluba 'Picok' iz Đurđevca obranile su lanjsku titulu prvaka Hrvatske, dok je u muškoj konkurenciji šahovski klub 'Pula' to ostvario po prvi put.

Đurđevačke šahistice su u završnici 1. hrvatske šahovske lige to učinile porazivši sve protivnice i osvojile su maksimum bodova. Puljani su za dlaku pobjegli drugoplasiranom Kasperu iz Zadra koji je osvojio isti broj bodova, 9. Treći je Mornar iz Splita s bodom manje od prvo i drugoplasiranih, te se morao zadovoljiti broncom.

Đurđevčanke su osvojile 12, drugoplasirani ŠK Goran iz Vrbovskog dva boda manje, a brončane šahistice Radnika iz Velimirovca na kraju četverodnevnog finala imaju 7 bodova. 

Pobjednička momčad trenera Stanka Domitrovića iz Đurđevca je na četiri ploče koristila pet igračica: sestre Lorenu i Emu Bevandu, Magdalenu Muhu, Lorenu Vlašić i Jelenu Kokšu. O njihovoj dominaciji govori i podatak da je Kokša najbolja na drugoj ploči, sestre Bevanda na trećoj (Ema i Lorena), dok je Magdalena Muha druga na prvoj ploči.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ujedno napominjemo da je Ema Bevanda peterostruka prvakinja Hrvatske od čega četiri godine za redom. U godini koja je iza nas, uz ekipnu i pojedinačnu titulu, Ema je prvakinja države i u ubrzanom šaku.

S ovakvim rezultatima, đurđevačka škola šaha je već godinama vodeća u zemlji. 

Trener najtrofejnije ženske ekipe „Picok“ koja godinama briljira rezultatima po kojima su uvjerljivo dominantne u svojoj kategoriji jedan je od najzaslužnijih što ovim curama nema premca.

- Ova titula je dokaz naše kvalitete koja je rezultat kontinuiranog rada u klubu gdje imamo 30-tak šahista. Meni je uvijek teško odrediti četvorku, jer imamo šest sjajnih šahistica – pojašnjava Stanko Domitrović stanje u momčadi koju trenira 12 godina.

Osim djevojaka, i mladići se natječu u 1. ligi, ali se ove godine nisu izborili za završnicu. 

Trener Pule, Veselin Ilić se uz Dinu Lovrića, Franu Rajkovića, Ivu Fahrina te Niku Peruška po prvi put okitio zlatom. 

- Potajno smo se nadali da bi mogli osvojiti prvo mjesto, jer je konkurencija doista jaka. Čestitam svojim dečkima jer su dali sve od sebe. Ne samo da su sjajni šahisti, već su to odreda i odlični učenici i pristojni mladići – kazao je sav ozaren trener Puljana.

Završnicu je organizirao Šahovski savez Hrvatske uz suorganizaciju i domaćinstvo Šahovskog saveza Bjelovar.

Mlade šahovske nade su četiri dana boravile u Hotelu Central gdje se održavalo i natjecanje. Glavni sudac Slavko Bejuk uz asistenciju Slavka Karagića je rukovodio turnirom koji je završio bez ijedne primjedbe.

Bejuk je na kraju kazao da se svi trebaju ugledati u ŠK „Picok“ jer njihove djevojke su ne samo najtrofejnije u povijesti hrvatskog šaha, već postižu sjajne rezultate i na reprezentativnom planu i na međunarodnoj pojedinačnoj sceni. 

Trijumf Đurđevčanki nije slučajan jer je klub dobro organiziran, a gradske vlasti podupiru šah. Između ostalog, upravo je iz Đurđevca krenula inicijativa prema Ministarstvu prosvjete da se šah uvede kao dopunski predmet u škole.

No, taj prijedlog nije naišao na razumijevanje resornog ministarstva, makar ga je većina zemalja u svijetu odavno uvela, pa i neke zemlje u našem okruženju poput Srbije i Bosne i Hercegovine.

Đurđevčani su najbolji primjer što šah znači u razvoju djece, jer sve njihove šahistice su odlične učenice. Uz to, većina ih se bavi i drugim sportovima, a gotovo da nema niti jedne koja nije pohađala ili pohađa uz redovnu i Osnovnu muzičku školu.

Šah u Đurđevcu ima 90-godišnju tradiciju. 
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport
PRELIJEPA NJEMICA

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport

Vitka, plava Njemica mami poglede na atletskim borilištima pa ju je stoga australski magazin 'Busted Coverage' proglasio najseksi atletičarkom svijeta, iako joj samoj nije bilo jasno zašto.

Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10  mil. €
ZANIMLJIV PLAN

Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10 mil. €

Plus+ Dinamo je već krenuo u priču oko zadržavanja mladog nogometaša na novoj posudbi, a Vidović se dobro razvija u Maksimiru, uspješno snalazi i kao 'wing-back'. I svi ga žele i dalje u momčadi...
Jakir će biti upisan kao prvak s Rijekom, no hoće li dobiti medalju? Evo što kaže Mišković
JAKIR U 'WIN WIN' SITUACIJI

Jakir će biti upisan kao prvak s Rijekom, no hoće li dobiti medalju? Evo što kaže Mišković

Osvoji li Rijeka naslov prvaka, Sergej Jakirović ima pravo na medalju. Damir Mišković je vrlo korektan i sigurno će ga upisati ako Jakirović smatra da i on ima zasluga u šampionskom pohodu