Obavijesti

Sport

Komentari 11

Inspirirajuće drukčiji: Zoran je posebna i jedinstvena priča

Inspirirajuće drukčiji: Zoran je posebna i jedinstvena priča
2

'Malo sam spor u glavi. Mogu sve kao normalni ljudi, ali nekad mi treba malo više vremena, ne skužim sve iz prve. Sad treniram isključivo s 'normalnim' sportašima'

VIDEO

Zoran Talić u utorak je osvojio četvrtu medalju za Hrvatsku na Paraolimpijskim igrama, u skoku u dalj osvojio je srebro. U suradnji s portalom igraliste.hr donosimo intervju sa Zoranom kojeg je njegova pomajka Vesna najbolje opisala:

- Zoran je zaista posebna i jedinstvena priča.

Talić je u kategoriji sportaša s intelektualnim teškoćama, iako to ne bi zaključili iz razgovora s njim. Do četvrtog razreda je redovno išao u osnovnu školu, a onda su ga prebacili u 'specijalnu', po prilagođenom programu. 

Branko Omazić iz paraolimpijskog atletskog kluba Agram vjeruje kako bi Zoran za četiri godine mogao nastupiti i na Olimpijskim igrama.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Strašan je potencijal. Ostvarivo je da nastupi na Olimpijskim igrama, ako nastavi ovako dobro raditi. Ako može Pistorius, onda može i on.

A što kaže Zoran? Za početak, regularne sportaše zove 'normalnima' i šali se na svoj račun.

- Malo sam spor u glavi. Mogu sve, ali nekad mi treba malo više vremena, ne skužim sve odmah iz prve. Sad treniram isključivo s 'normalnim' sportašima. Na početku su bili skeptični, ali su onda su me upoznali i sada je sve u redu.

Financije mu predstavljaju probleme u bavljenju atletikom koju toliko voli, ali zato mu izvan sporta 'cvjetaju ruže'.

- Upoznao sam djevojku na večeri s društvom. Svidjeli smo se jedno drugom, a prepoznala me od prije s televizije. Pitala me zašto sam paraolimpijac, a ne 'normalan' sportaš.  Objasnio sam joj da nisam u životu volio učiti niti ići u školu i da sam završio tu posebnu školu, ali da funkcioniram kao svi normalni ljudi. Već smo godinu i pol zajedno, počeli smo i živjeti zajedno.

Ima i poruku za čitatelje.

- Sretan sam čovjek, ali možda bih rekao ljudima da nas gledaju boljim očima, da nas ne ogovaraju. Ja nemam toliko problema, posebno ne s ljudima koji me poznaju, ali vidim da još uvijek ima 'ćakula'. Ima dosta ljudi koji govore 'on je invalid'. Na vijestima vide npr. Talić se vratio s natjecanja, osvojio zlato, ali vide i da piše s poteškoćama, paraolimpijac, pa to bukvalno shvate. Misle, on je lud i takve stvari. Rekao bih im da se prvo raspitaju što je paraolimpijac i da nam daju malo više podrške.

Cijeli intervju pročitajte OVDJE.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Znate li čemu služi polukrug na rubu kaznenog prostora? Evo u kojem slučaju se jedino koristi
PUNO NAVIJAČA NE ZNA

Znate li čemu služi polukrug na rubu kaznenog prostora? Evo u kojem slučaju se jedino koristi

Nogometni travnjak je već desetljećima isti uz male izmjene dimenzija igrališta. Nepromijenjen je i polukrug ispred ruba kaznenog prostora kojeg svi nogometni zaljubljenici jako dobro poznaju. Ali znate li čemu služi?

Realov megatalent ima bizarni ugovor s djevojkom: Određuje što smije raditi i kako se ponaša
LJUBAV NEMA GRANICA

Realov megatalent ima bizarni ugovor s djevojkom: Određuje što smije raditi i kako se ponaša

Endrick i njegova djevojka obavezno moraju reći jednom drugom "volim te" u svakoj situaciji. Tu su i neke druge klauzule koje bi se trebale pobrinuti kako će ovom tinejdžeru uvijek prave stvari ostati prioritet
Bravo, Hrvatska! WRC nam nudi novi ugovor, potpisujemo na još tri godine. Evo, koji su benefiti
VOZAČI ODUŠEVLJENI

Bravo, Hrvatska! WRC nam nudi novi ugovor, potpisujemo na još tri godine. Evo, koji su benefiti

Plus+ Ukupni ekonomski učinci za Republiku Hrvatsku samo od prošle godine procjenjuju se na više od 105 milijuna eura! A utrke bi uživo trebalo pogledati više od 300.000 ljudi