Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Ispunila je želju': Sportašica si je eutanazijom okončala život

None Foto: Twitter 2

Marieke Vervoort je bolovala od neizlječive degenerativne bolesti mišića, koja je izazivala konstantnu bol, česte napadaje, paralizirala noge i uzrokovala gotovo konstantnu nesanicu

Četrdesetogodišnja belgijska paraolimpijska prvakinja Marieke Vervoort u utorak je odlučila aktivirati zahtjev za eutanazijom i okončala je svoj život, objavio je BBC.

TUŽNA PRIČA Ne želim više patiti: Belgijka je potpisala papire za eutanaziju

Marieke Vervoort je na Paraolimpijskim igrama 2012. godine u Londonu osvojila zlatnu medalju u utrci u kolicima na 100 metara te srebrnu na 200 metara, dok je četiri godine poslije na Igrama u Rio de Janeiru osvojila srebro na 400 metara, a broncu u utrci na 100 metara.

Bolovala je od neizlječive degenerativne bolesti mišića, koja je izazivala konstantnu bol, česte napadaje, paralizirala noge i uzrokovala gotovo konstantnu nesanicu pa je 2008. godine odlučila potpisati zahtjev za eutanazijom koja je u Belgiji legalizirana.

POSLJEDNJA UTRKA Tužna priča iz Rija: Želim zlato i onda umrijeti, znam i datum...

- Kad imam epileptički napad, plačem, urlam od boli. Trebam mnogo lijekova protiv bolova. Mnogi su me pitali kako je moguće da imam takve rezultate i da se unatoč bolovima uspijevam smijati. Meni su sport i utrke u kolicima neka vrsta lijeka - izjavila je Vervoort u opširnom razgovoru za BBC 2016. godine.

- Kad više neću moći izdržati, znam da imam taj papir - izjavila je Vervoort nakon nastupa u Rio de Janeiru, objašnjavajući zbog čega se odlučila podnijeti zahtjev za eutanazijom.

U službenom priopćenju o njezinoj smrti stoji da je Vervoort "u utorak navečer ispunila svoju želju".

(iž)

Komentari (35)
  • Svaka cast, nezamislivo mi zivjeti sa takvim bolovima a biti cist u glavi i morati donijetu takvu odluku.. Zivot je jedan i jedini, nije to nimalo lako. Mogu samo naslutiti kakve je bolove imala ..kapa do poda i pocivala u miru.

    23. 10. 2019,   07:44
  • Ja se više bojim da ću postati nepokretan i ovisan o drugima nego smrti. No to je moj stav. Hawkins se do zadnjeg daha borio za život i ostavio neizbrisiv trag u astronomiji i teorijskoj fizici.

    23. 10. 2019,   08:02
  • Ma kad te zub boli nisi svoj.. a cijeli zivot tako. Mislim svatko ima pravo birati zeli li živjeti ili ne. Na stranu vjera ali apsolutno podrzavam odluku bolesnih ljudi sa takvim neizljecivim bolestima da umru u dostojantvu i miru!

    23. 10. 2019,   10:21