Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Istraga otkrila: Sala i pilot su otrovani ugljičnim monoksidom

None Foto: screenshot/AAIB 5

Nogometaš Emiliano Sala bio je izložen visokom udjelu ugljičnog monoksida prije nego li se njegov zrakoplov srušio u Engleskom kanalu, stoji u priopćenju koje je u javnost pušteno u srijedu...

Emiliano Sala (28) i pilot David Ibbotson srušili su se avionom 21. siječnja dok su letjeli iz Nantesa u Cardiff, a istražitelji su sedam mjeseci nakon nesreće otkrili uzrok pada aviona.

Toksikološko ispitivanje tijela Emiliana Sale pokazalo je visok nivo ugljičnog monoksida u njegovoj krvi. Ta je količina, utvrdili su ispitivači, mogla prouzročiti moždani, pad u nesvijest ili infarkt. 

Odvjetnik Saline obitelji tvrdi da ovi rezultati pokreću nova pitanja i nove nedoumice. 

Ligue 1 - FC Nantes v AS Saint-Etienne | Autor: STEPHANE MAHE Foto: STEPHANE MAHE

- Salina je krv sadržavala karboksihemoglobin, spoj ugljičnog monoksida i hemoglobina visok čak 58 posto koji je vjerojatno bio fatalan za mladog nogometaša i njegovog pilota - rekli su istražitelji, kako prenosi BBC.

Velika količina monoksida omamila je pilota koji nije mogao normalno upravljati, a zbog toga se na kraju i srušio. Kao glavni uzrok nesreće spominjala se starost aviona, a kao mogući razlog nesreće bilo je i to da pilot nije imao valjane isprave za letenje i da nije bio iskusan u letenju..

U priopćenju stoji stoji: 

- Razina karboksihemoglobina (COHb) viša od 50 posto u tijelu zdrave osobe smatra se uzročnikom smrti.

Foto: Emiliano Sala/Instagram

Daniel Machover, odvjetnik  koji zastupa obitelj pokojnog Emiliana Sale, rekao je:

- Obitelj smatra da je neophodno napraviti detaljnu istragu samoga aviona. Obitelj i javnost imaju pravo znati kako je ugljični monoksid ušao u kabinu - rekao je Machover, i zaključio:

- Sigurnost letenja ovisi o tome da se sazna što više detalja vezanih za ovaj stravični slučaj. 

Emiliano Sala poginuo je u padu aviona u Engleski kanal 21. siječnja. Letio je iz Nantesa u Cardiff u kojemu je trebao nastaviti svoju karijeru. Potpisao je ugovor 'težak' 17 milijuna eura, trebala je to za njega biti sezona iz snova, ali u Cardiff nije stigao. 

Ubrzo nakon polijetanja, avion je nestao s radara. Službena potraga je započela dva dana kasnije, a gotovo tri tjedna nakon nesreće istražitelji su locirali olupinu na 63 metra dubine i izvukli jedno tijelo. Mrtvozornik je identificirao tijelo Emiliana Sale, autopsija je napravljena u Engleskoj, a tijelo je zatim prevezeno u njegovu rodnu Argentinu gdje je pokopan. Tijelo pilota Davea Ibbotsona i sedam mjeseci nakon nesreće nije pronađeno.

Samo tri mjeseca nakon tragedije preminuo je Horacio, Emilianov otac. Njegovo je srce prestalo kucati, bol za sinom je bila prevelika...

Komentari (20)
  • Ubrzo nakon smrti mu je preminuo otac vj od tuge. Zamislite tu bol...

    14. 8. 2019,   17:16
  • ostao bez glave, ali doslovno

    14. 8. 2019,   17:30
  • Pilota nisu pronasli... jel postoji mogucnost da pilot uopce nije mrtav?

    14. 8. 2019,   19:06