Obavijesti

Sport

Komentari 55

Izdvojili smo najvažnije godine za 'modre' od 1911. do danas

Izdvojili smo najvažnije godine za 'modre' od 1911. do danas
1

Dinamo je nasljednik Građanskog koji je osnovan 1911. godine. Prvi je naslov prvaka osvojio 1923. godine, ime Dinamo nosio je od lipnja 1945. godine, a 1967. godine osvojio je Kup Velesajamskih gradova

VIDEO

Na današnji dan vraćeno je ime Dinamo. Valentinovo 2000. godine bilo je povijesno za sve navijače hrvatskog prvaka. Mi smo se u kronologiji prisjetili najvažnijih godina u povijesti Dinama.

Dinamo je 30 puta bio državni prvak, a 1967. godine osvojio je i europski trofej. Sve je počelo 1911.

  • 1911. U travnju te godine osniva se Građanski

Građanski je osnovan 26. travnja 1911. godine. Dinamo se smatra nasljednikom Građanskog, pa je 2011. godine zbog toga hrvatski prvak proslavio svoj stoti rođendan.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
  • 1912. Otvoren je stadion Maksimir

U svibnju 1912. otvoren je stadion koji je obilježio povijest Dinama. Nisu “modri” oduvijek igrali na tom stadionu, ali Maksimir je kultno mjesto za Dinamo.

  • 1923. Osvajaju prvi naslov prvaka

Te godine prvi je put klub osvojio titulu prvaka. U finalu prvenstva Građanski je pobijedio SAŠK. Igra se ponovljena utakmica, Građanski je pobijedio 4-2. 

  • 1945. Od lipnja se klub zove Dinamo

Devetog lipnja 1945. osnovan je Dinamo. Komunističke vlasti zabranile su Građanski. Dinamo je preuzeo klupsku boju i većinu igrača seniorske momčadi.

  • 1948. Osvojili prvi naslov pod imenom Dinamo

Građanski je bio prvak 1940. godine, a novi naslov zagrebački je klub čekao osam godina. Prvi naslov državnog prvaka pod imenom Dinamo osvojen je 1948. godine.

  • 1967. Najveći uspjeh u povijesti kluba, osvojili su europski trofej

Zagrepčani su 1967. godine ostvarili najveći rezultat u povijesti kluba i jedan od najvećih rezultata u povijesti hrvatskog nogometa. Osvojili su Kup velesajamskih gradova. Dinamo je u finalu bio bolji od Leeds Uniteda 2-0 doma i 0-0 u gostima.

  • 1982. Naslov s Ćirom nakon 24 godine čekanja

Dinamo je duge 24 godine čekao na naslov prvaka. Ćiro Blažević na klupi, Zajec, Kranjčar, Cerin na travnjaku, odveli su Dinamo do titule prvaka 1982. godine. Bilo je to čuveno Dinamovo proljeće.

  • 1990. Neodigrana utakmica protiv Crvene zvezde

Dinamo i Crvena zvezda trebali su odigrati derbi 13. svibnja. Tadašnja milicija tukla je navijače Dinama, a Zvonimir Boban stao je u njihovu zaštitu i suprotstavio se represiji na terenu.

  • 1991. Dinamo je promijenio ime u HAŠK Građanski

U lipnju 1991. godine Dinamo je promijenio ime u HAŠK Građanski. U prvom prvenstvu Hrvatske klub je igrao pod tim imenom. No HAŠK Građanski nije dugo potrajao, uslijedila je nova promjena imena. 

  • 1993. Nakon HAŠKA Građanskog došla je Croatia

Croatia je osvojila naslov prvaka 1993. godine. Promjena imena donijela je i prvi naslov prvaka u Hrvatskoj. Naslov prvaka osvojen je sa sedam bodova prednosti ispred najvećeg rivala Hajduka.

  • 1998. Prvi ulazak Dinama u skupine Lige prvaka

U Maksimiru je Dinamo pobijedio Celtic 3-0, na klupi je bio Zlatko Kranjčar, a momčad je predvodio Robert Prosinečki. Dinamo je 1998. godine prvi put ušao u skupine Lige prvaka. 

  • 2000. Dosta Croatije, vraćeno je sveto ime Dinamo

Na Valentinovo 2000. godine Dinamo je opet postao Dinamo. Nakon dvije godine HAŠK Građanskog i sedam godina Croatije, vraćeno je sveto ime. Ispunjena je želja navijača koji su tražili povratak imena.

2019. Pola stoljeća čekalo se proljeće u Europi

Dinamo je lani, nakon 49 godina čekanja, odigrao prvu utakmicu u Europi na proljeće. Nenad Bjelica bio je kreator velikog uspjeha u Europskoj ligi. Ispali su u osmini finala od Benfice.

Pokretanje videa...

00:39

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 55
VIDEO

Sigurdsson zbog suludih pravila mora donijeti tešku odluku: Za OI  bira između dvije legende!?
PLAN ZA PARIZ

Sigurdsson zbog suludih pravila mora donijeti tešku odluku: Za OI bira između dvije legende!?

Plus+ Neki sportaši koji su se na borilištu izborili za olimpijski san, neće ga ostvariti jer, eto, nema dovoljno kapaciteta ni kreveta u olimpijskom selu. Čista glupost...

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport
PRELIJEPA NJEMICA

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport

Vitka, plava Njemica mami poglede na atletskim borilištima pa ju je stoga australski magazin 'Busted Coverage' proglasio najseksi atletičarkom svijeta, iako joj samoj nije bilo jasno zašto.
Modrić se slomio nakon pobjede protiv Cityja: 'Ne može biti kraj'
PIŠU ŠPANJOLCI

Modrić se slomio nakon pobjede protiv Cityja: 'Ne može biti kraj'

Za Madriđane je neprecizan bio Luka Modrić, dok je sjajni vratar Reala Lunjin obranio udarce Bernarda Silve i Matea Kovačića