Obavijesti

Sport

Komentari 21

Izvanserijska Hana pokorila Aziju i dovela Europu na vrh

Izvanserijska Hana pokorila Aziju i dovela Europu na vrh

Inače mi servis nije najjače oružje, ali protiv jake Japanke upravo to je bilo ključno, rekla je Hana Arapović (15), čije su pobjede bile ključne za prevlast Europe na Svjetskom kadetskom stolnoteniskom Challengeu

VIDEO

Djevojke iz Europe osvojile su naslov na Svjetskom kadetskom Challengeu u Poljskoj, a glavnu riječ imala je mlada Zagrepčanka Hana Arapović (15). U posljednjih šest desetljeća i više u srazu azijskih i europskih igračica Azija je držala dominaciju. Sve do sada. Hana je u ključnim mečevima pobijedila Japanku Kaho Akae i Korejku Lee Yeonhui te nenadano dovela Europu do trona - iznad Azije, Afrike, Srednje i Južne Amerike, Sjeverne Amerike, Oceanije, ekipe nada i Poljske kao domaćina natjecanja.

- Šanse da Europa bude prva mjerile su se u promilima. Vjerovao sam da Hana to može, ali realno šanse su bile na strani Japanke. Boravili smo često u Aziji i njihova kultura sporta, odnos prema sportu i općenito cijela mašinerija koja se vrti oko njih od najranije dobi je nešto o čemu mi ovdje možemo samo sanjati - rekao je Hanin otac i trener Darko Arapović, bivši državni prvak, te izbornik kadetkinja i juniorki.

arapovic

A Hanina pobjeda nad Japankom Akae (11-8, 6-11, 11-7, 11-7) zaista je senzacija i svrstava ju u sami svjetski vrh, i ne samo u kadetskim mjerilima. Hana je trenutačno 9. u konkurenciji U-15, 62. u U-18 i 719. u seniorskom poretku dok je Akae 5. u U-15, na visokom 4. mjestu u U-18 te već 484. seniorka svijeta sa samo 15 godina.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Iznenadila me ova pobjeda. Nisam je očekivala, ali sam planirala odigrati najbolje što mogu. Imala sam dobru taktiku jer je ona vrlo brza. To mi je bio problem, ali ona je imala problema s vraćanjem mojih servisa što mi je omogućilo da igram svoju igru. Inače mi servisi nisu adut, ali evo ovoga puta se poklopilo - rekla je Hana, učenica 1. razreda Sportske gimnazije.

Hana trenira 4-5 sati na dan i to kad ima nastavu, inače i više. Čitava obitelj joj je potpora, a trenira od 6. godine. Drugačije nije moglo ni biti kad su uz oca trenera i majka i sestra igrale stolni tenis.

arapovic1

- Sestra je prekinula igrati na dvije godine jer je išla u MIOC i nije imala vremena, ali sad se vratila. On jako voli igrati pa me nekad 'natjera' da igramo i u slobodno vrijeme - smije se Hana.

Ovo joj je prvi put da je na velikom natjecanju bez oca, pa je sve još malo teže. Kaže kako je uvijek teško promijeniti trenera, a kamoli kad je u pitanju otac. 

- Nemamo nikakvih problema u razdvajanju odnosa tata-trener. Oboje to volimo, puno razgovaramo, a i mogu mu puno više reći nego drugima. Imamo neke svoje taktike i nedostajao mi je ovdje. Ali čuli smo se preko poruka i savjetovao me što da radim - iskrena je Hana, čiji je uzor, naravno, Tamara Boroš. 

Sljedeće godine karijeru će nastaviti u Linzu jer je stigla ponuda ponuda jednog od ponajboljih europskih klubova. 

- Odlazimo tamo povremeno, Hana se navikava, teško ju je pustiti samu. U planu je da se preseli tamo, ali vidjet ćemo još kako ćemo se organizirati - kaže otac Darko. Hana je pak sigurna da ona to može. 

arapovic2

Nakon briljantnog timskog nastupa Hanu u utorak, 29. listopada, čeka i pojedinačni nastup na Svjetskom kadetskom Challengeu.

- Naravno da su sad malo porasli apetiti, ali ne želim si nabijati presing. Nadam se barem četvrtfinalu - skromno je zaključila mlada nada stolnog tenisa

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 21
VIDEO

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport
PRELIJEPA NJEMICA

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport

Vitka, plava Njemica mami poglede na atletskim borilištima pa ju je stoga australski magazin 'Busted Coverage' proglasio najseksi atletičarkom svijeta, iako joj samoj nije bilo jasno zašto.

Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10  mil. €
ZANIMLJIV PLAN

Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10 mil. €

Plus+ Dinamo je već krenuo u priču oko zadržavanja mladog nogometaša na novoj posudbi, a Vidović se dobro razvija u Maksimiru, uspješno snalazi i kao 'wing-back'. I svi ga žele i dalje u momčadi...
Jakir će biti upisan kao prvak s Rijekom, no hoće li dobiti medalju? Evo što kaže Mišković
JAKIR U 'WIN WIN' SITUACIJI

Jakir će biti upisan kao prvak s Rijekom, no hoće li dobiti medalju? Evo što kaže Mišković

Osvoji li Rijeka naslov prvaka, Sergej Jakirović ima pravo na medalju. Damir Mišković je vrlo korektan i sigurno će ga upisati ako Jakirović smatra da i on ima zasluga u šampionskom pohodu