Obavijesti

Sport

Komentari 12

Janice, Snježna kraljice, sretan rođendan: Ivek, čekam te dolje

Janice, Snježna kraljice, sretan rođendan: Ivek, čekam te dolje
1

Jedna od najboljih hrvatskih sportašica svih vremena danas slavi 35. rođendan. Prisjetili smo se njezine velebne karijere, od početaka i prvih skijaških koraka do objave o kraju karijere...

VIDEO

Kad se Ivica danas spusti niz Sljeme, možda i posljednji put u Svjetskom kupu na svojem brdu, u ciljnoj ravnini čekat će ga sestra Janica. Najljepši poklon danas bi joj bio Ivičino čudo u slalomu jer naša sportska heroina slavi 35. rođendan.

Jedna od najboljih hrvatskih sporašica svih vremena oprostila se od skijanja kao 24-godišnjakinja. Otišla je kao najveća skijašica svijeta koja praktički nije imala konkurenciju. Otišla je na vrhuncu, a rezultati koje je ostvarila dugo će ostati nedostižni ostalim skijašicama.

Postoji nekoliko stvari po kojima ćemo uvijek pamtiti Janicu. Uvijek nasmijana, čak i nakon tolikih operacija i muka koje je prošla s koljenom, štitnjačom..., ono skijanje bez štapa pa čudo na Olimpijskim igrama... 

Prije proskijala nego prohodala

Janica je na skije prvi put stala s tri godine. 

- Uh, stalno je padala. Mislili smo da nikad neće naučiti skijati - prisjetila se majka Marica prvih Janičinih koraka na skijama.

Počela je trenirati s 10 godina. Skijaški klub Zagreb bio joj je prvi klub. Kako su godine prolazile, više nije padala. Osvojila je sve što se moglo osvojiti u mlađim danima, uključujući Topolino i Pinocchio Cup, dva najprestižnija dječja natjecanja u slalomu i veleslalomu. U sve 22 utrke u kojima je startala, Janica je bila prva. Sljedeći korak bile su FIS utrke.

Privatni album

Svijet upoznaje Janicu

Nakon što je ostvarila prvu pobjedu u devetoj utrci FIS-a, Janica se svijetu predstavila na Zimskim olimpijskim igrama u Naganu 1998. godine. Imala je samo 16 godine i vratila se s 8. mjestom u kombinaciji što je do tada bio najveći rezultat hrvatskih sportaša na zimskim igrama. 

"Croatian sensation"

U sezoni 1998./1999. Amerikanci su bili zadivljeni hrvatskim čudom od djeteta. Janica iz zemlje bez skijaške tradicije osvaja 4. mjesto u veleslalomu u Park Cityju u Svjetskom kupu. Samo dva dana kasnije stiže i prvo postolje, treće mjesto u slalomu. Zvijezda je rođena...

Siniša Hančić/PIXSELL

Sad se više nitko ne čudi

Stiže i prva slalomska pobjeda. U sezoni 1999./2000. u francuskom Serre Chevaileru. Janica je drugoplsiranu Norvežanku Trine Bakke ostavila sekundu i 78 stotinki iza sebe. Takvo nešto dugo nije viđeno u ženskom slalomu...

Odmah nakon toga stiže i prvo mjesto iz talijanskog Sestrierea. Opet slalom i opet prednost veća od sekunde. Janica je imala 17 godina, vodila je u Svjetskom kupu i bila je među prvih 10 u svim disciplinama.

Željko Lukunić

Strašan pad i upitan nastavak karijere

Serija pobjeda prekinuta je nakon pada na treningu spusta u St. Moritzu. Janici su pukla četiri ligamenta desnog koljena. Liječnici nakon operacije nisu bili sigurni hoće li se Janica uopće moći vratiti.

No vratila se. Jača nego ikad i pobijedila sljedeće godine u Park Cityju. Te sezone 2000./2001. borila se za prvo mjesto s Renate Götschl i ukupnom slalomskom pobjedom postala je jedna od najmlađih pobjednica Svjetskog kupa.

Tri operacije koljena

Opet su je stigli problemi s koljenom i čak tri operacije. Izvan snijega bila je gotovo šest mjeseci. No opet se vratila i čekala Salt Lake City

Čudo u Salt Lake Cityju

S četiri olimpijske zlatne medalje i s dva srebra Janica Kostelić najuspješnija je alpska skijašica u povijesti Zimskih olimpijskih igara. Zlato je u Salt Lake Cityju 2002. godine osvojila u slalomu, veleslalomu i kombinaciji, a srebro u superveleslalomu.

U Torinu je 2006. osvojila srebro u superveleslalomu i zlato u kombinaciji.

Opet ozljede

Nove operacije koljena, a ovaj put i operacija slijepog crijeva, udaljile su Janicu od skijanja. No činilo se da je ništa ne može zaustaviti. U sezoni 2002./2003. imala je 12 postolja, pet pobjeda u Svjetskom kupu, dva zlata sa Svjetskog prvenstva, pet srebra i jednu broncu za ukupnu pobjedu u Svjetskom kupu, veliki kristalni globus i mali kristalni globus za slalom. 

Sad i štitnjača

Sljedeću sezonu Janica propušta zbog problema sa štitnjačom i ozljedom desnog koljena. Imala je dvije operacije, ali ni to je nije moglo spriječiti da se vrati na snijeg. Te sezone 2004./2005. slavila je u slalomu u Aspenu i u kombinaciji u San Sicariju. Stigla je i utrka na Sljemenu.

Suze na Sljemenu

Janica i danas pamti datum, dan, vjerojatno i točno vrijeme kad joj je bilo najteže u karijeri. Četvrtak, 5. siječnja 2005., negdje oko 15.15 sati.

U Hrvatsku, na Sljeme, došao je Svjetski kup. Janica je bila na skijama nekih 13 sekundi kad je zahaklala vrata. Nitko to nije niti vidio, sumnjamo da bi i suci na snimci to primijetili, no Janica je stala i pala kraj ograde. 

Prekrila je lice rukama i počele plakati. 

– Mogla sam biti pokvarena i nastaviti skijati, ne bi se primijetilo da sam zapela, ali nisam mogla. Bio mi je to najteži trenutak u karijeri - rekla je Janica.

Ima ko jači?

Osvaja veliki kristalni globus kao ukupna pobjednica Svjetskog kupa. Janica je pobijedila u svim disciplinama, što joj ni u jednoj sezoni do ove nije uspjelo. Dobila je Lauerus, sporski Oscar za najbolju sportašicu godine.

PIXSELL

Može i bez rukavice i štapa

Jedna od neizbrisivih slika u Janičinoj karijeri definitivno je njezin nastup na Sljemenu na Snježnoj kraljici 2006. godine. Slika, koja savršeno definira Janicu Kostelić. I zaokružuje priču o jednoj od najboljih sportašica, koju smo ikad imali. Janica je cijelu drugu vožnju odskijala bez rukavice i štapa, trpjela je bolove svakim udarcem ruke u kolac.

- Iskreno, htjela sam odustati. Ostala sam bez štapa i rukavice, a do kraja je bilo još puno kolaca - istaknula je Janica.

Izdržala je do kraja i u cilj ušla s 1,90 sekundi prednosti pred do tada vodećom Zahrobskom. U konačnici je osvojila treće mjesto, no te je večeri bila jedina kraljica Sljemena.

Torino pa kraj karijere

Janica je u veljači nastupila na Zimskim igrama u Torinu. Osvojila je zlato u kombinaciji i srebro u superveleslalomu. I to s temperaturom. U listopadu iste godine najavila je da neće skijati sljedeće sezone jer uzima pauzu.

No u travnju 2007. godine okupila je novinare u Tomislavovom domu na Sljemenu i objavila.

- To je to, povlačim se iz skijanja.

Otišla je kao najbolja, na vrhuncu. Nakon skijaške karijere ostala je u sportu. Postala je državna tajnica odbora za sport, a prije toga bila je pomoćnica minstra Predraga Šustara u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Rijeka - Dinamo 1-2: 'Modri' jure prema obrani titule prvaka nakon preokreta na Rujevici!
'MODRIMA' DERBI SEZONE

Rijeka - Dinamo 1-2: 'Modri' jure prema obrani titule prvaka nakon preokreta na Rujevici!

Rijeka je povela pred 8118 gledatelja na Rujevici golom Marka Pjace iz penala u 50. minuti. Petković je sjajno naciljao iz slobodnjaka u 75. minuti za izjednačenje, a Hoxha je u 89. zabio za vodstvo nakon što je ušao

Evo što treba Dinamu do kraja sezone da obrani naslov prvaka
KALKULACIJE

Evo što treba Dinamu do kraja sezone da obrani naslov prvaka

Sudar odluke mogao bi se dogoditi, i vjerojatno će to zaista i biti, međusobni derbi na Rujevici koji se igra večeras od 19.30 sati. Rijeka dočekuje Dinamo u izravnom okršaju
VIDEO Drožđek šokirao Poljud, navijači zviždali 'bilima', za Hajduk debitirao 16-godišnjak
VARAŽDIN IZNENADIO

VIDEO Drožđek šokirao Poljud, navijači zviždali 'bilima', za Hajduk debitirao 16-godišnjak

Sahiti i Diallo nisu bili u sastavu zbog odluke trenera Ivankovića. Varaždin je drugi put u povijesti pobijedio u Splitu, a prvi od 12.027 gledatelja Poljud su počeli napuštati u 80. minuti