Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Javi se na medalju: Odličja za OI 2020. radit će od mobitela

None Foto: Igor Kralj/PIXSELL 4

Omogućit ćemo našim ljudima da sudjeluju u stvaranju medalja što je sjajna stvar. Zemljini resursi imaju limit pa je ovakva reciklaža naš dio kojim vraćamo ono što nama Zemlja daje, kažu Japanci

Japanci su pozvali građane da doniraju stare mobitele i male kućanske aparate koje više ne koriste. Kad skupe dvije tone, sve to umiješat će i pretvoriti u medalje za Olimpijske i Paraolimpijske igre 2020. godine u Tokiju.

- Ovim projektom omogućit ćemo našim ljudima da sudjeluju u stvaranju medalja što je sjajna stvar. Zemljini resursi imaju limit pa je ovakva reciklaža naš dio kojim vraćamo ono što nama Zemlja daje - rekao je direktor OI-ja Koji Murofushi.

Od travnja diljem Japana postavit će posebne kutije gdje će ljudi ostavljati mobitele i kućanske aparate. Japanski organizacijski odbor ovo je predstavio olimpijskom odboru prošle godine i oni su s oduševljenjem prihvatili.

Obično gradovi domaćini metal dobivaju iz rudnika ili ga uvoze, ali kako Japan nema svoje resurse, odlučili su napraviti nešto dobro za Zemlju. U mobitelima, smarthphonovima i tabletima postoje rijetki metali u tragovima poput litija, kobalta, a čak ima i nešto zlata i srebra. Od kućanskih aparata dobit će željezo i olovo.

Kad se to sve 'skuha', imat ćemo reciklažne medalje na Olimpijadi.

Komentari (2)
  • Znači nema više zlato , srebro , bronca , nego mobitel medalja, pegla medalja i fen medalja odlično

    1. 2. 2017,   15:07
  • jel ovo sestra od Domagoja vide?

    1. 2. 2017,   14:18