Obavijesti

Sport

Komentari 26

Jedan prodan za traktor, drugi se 'urokao' plinom smijavcem

Jedan prodan za traktor, drugi se 'urokao' plinom smijavcem
1

Još nas samo nekoliko dana dijeli do početka Europskog U-21 prvenstva u Italiji i San Marinu, a ono će okupiti nekoliko izvrsnih nogometaša. Najvredniji su Luka Jović i Federico Chiesa koji vrijede 60 milijuna eura

VIDEO

Hrvatska reprezentacija do 21 godine plasirala se na kontinentalnu smotru mladih selekcija prvi put nakon 15 godina. 

Igrali su tada Srna, Babić, Šafarić, Zahora, Kranjčar, Pranjić i Eduardo da Silva na U-21 prvenstvu u Njemačkoj, a vodio ih je iskusni Martin Novoselec. Ta družina ispala je u skupini iza kasnijih osvajača Italije i doprvaka Srbije i Crne Gore. 

Najveće zvijezde na ovogodišnjem popisu Nenada Gračana zasigurno su Nikola Vlašić (21) i Josip Brekalo (20), a trebao je tu biti i Duje Ćaleta-Car (22), ali otpao je zbog umora...

Hrvatsku u grupi čekaju teške utakmice protiv Rumunjske, Francuske i Engleske koje redom imaju ponajbolje generacije u zadnjih nekoliko godina, a više o njima možete pročitati u našem velikom vodiču za Euro u Italiji i San Marinu za reprezentacije do 21 godine.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Najveće zvijezde Eura u Italiji i San Marinu

Usudili bi se reći da niti jedno U-21 prvenstvo nije imalo ovoliko nadolazećih supertalenata, a odlučili smo izdvojiti neke od njih:

Moise Kean (19), Italija: Napadač Juventusa ove je sezone za Juventus odigrao 17 utakmica, a zabio je sedam golova i jednom asistirao. Skupljao je minutažu uglavnom u slabijim utakmicama, često igrao umjesto Marija Mandžukića i Cristiana Ronalda, a gledatelje u Italiji zabavljao je u svojom frizurom. 

Serie A - Sampdoria v Juventus

Nedavno je debitirao za A selekciju, a njegov otac prisjetio se kako je Moise došao u Juventus čija je nadolazeća zvijezda.

- Moiseova majka htjela ga je kao dječaka odvesti u Englesku. Obećao sam Juventusu da ću zadržati u Italiji, a za uzvrat sam tražio dva traktora. Rekli su da to neće biti problem, ali ih još nisam dobio - rekao je pomalo razočarani Biorou Jean Kean za Rai Radio 1.

- Neću biti na stadionu za večerašnju utakmicu sa Lihtenštajnom, ali ću ga gledati u baru sa svojim prijateljima i razveseliti ga. Moise je navijao za Inter kao dijete, jer je volio Obafemija Martinsa i stalno me gnjavio za dres. Igrao je za Torino, ali sam ga poslao u Juve jer sam navijač Juventusa - kazao je Biorou i dodao da je presretan što je njegov sin zabio prvijenac za reprezentaciju protiv Finske.

Dodi Lukebakio (21), Belgija: Paklen je ovaj tamnoputi napadač porijeklom iz DR Kongo. Ljetos ga je za pet milijuna eura engleski prvoligaš Watford kupio od Charleroia. Brzo su ga poslali na posudbu u njemačku Fortunu Düsseldorf, a Lukebakio je odmah pokazao koliko je opasan. Odigrao je ove sezone 34 utakmice, a zabio je 14 golova i još pet puta asistirao. 

Zanimljivo, skoro je pobjegao Belgijcima. Prije tri godine u reprezentaciju DR Konga pozvao ga je Florent Ibenge, a Lukebakio je debitirao u prijateljskoj utakmici. Uznemirilo je to Belgijce koji su ga odmah pozvali u mladu selekciju i obećali mu da će i u budućnosti biti neizostavan dio planova trenutačno prve reprezentacije svijeta po Fifinom rankingu.

Krystian Bielik (21), Poljska: Stasiti stoper Arsenala (191 cm) stigao je u crveni dio londona još 2015. na inzistiranje Arsenea Wengera. Došao je iz Legije za 2,25 milijuna eura, a seniorsko iskustvo skupljao je u Birminghamu, Walsallu i Charltonu za koji je ove sezone odigrao 35 utakmica i zabio čak pet pogodaka.

Tajming u skoku mu je savršen, opasan je iz prekida, a kako sada igra teško je i pomisliti da neće doći do statusa prvotimca u redovima 'topnika'. Kada pogledamo kako je lošu sezonu imao njemački branič Shkodran Mustafi, Bielik se bez problema može nadati minutaži već sljedeće sezone.

Zanimljivo, već je bio na Euru U-21 prije dvije godine kada je Poljska bila domaćin, ali na tom turniru nije nastupio niti u jednoj utakmici pa će tek ove godine moći osjetiti kontinentalnu smotru.

Dani Olmo (21), Španjolska - Dinamov dragulj iz Terrasse ove je sezone napokon zablistao u punom sjaju. Pod Nenadom Bjelicom napravio je korak više, zaigrao je u 44 utakmice, 12 golova je zabio i još devet ih namjestio.

Čelnici Španjolskog nogometnog saveza opasno su se uplašili kada je Olmo počeo koketirati s 'kockastim' dresom pa su ga brže-bolje pozvali u redove U-21 selekcije s obećanjem da će biti projekt 'furije'. Za mladu reprezentaciju Španjolske debitirao je krajem 2018. i skupio šest nastupa.

Španjolski vezni red jako je moćan, tu su Fornals, Oyarzabal, Ruiz, Ceballos, Soler, ali gotovo nitko nema minutažu kao Dinamov ofenzivac. Primjerice, Ceballos iz Reala ima tek 1.922 minute, a Olmo 3.301 u Dinamu te tu još u obzir treba uzeti koliko je Bjelica u HNL-u rotirao.

Xaver Schlager (21), Austrija - Plavokosi mladić igra poput kakvog Brazilca. Trkački je moćan poput gotovo svakog nogometaša iz srednjoeuropskog podneblja, ali u svojoj igri ima vic i upravo zato se svidio skautima Red Bull Salzburga koji su ga još 2011. doveli u svoju akademiju iz omalenog SC St. Valentina.

Schlager prema Transfermarktu vrijedi 15 milijuna eura, a za seniorsku reprezentaciju Austrije već je skupio osam nastupa i zabio jedan gol. Xaver je ove sezone u 44 odigrane utakmice zabio osam golova i dodao četiri asistencije.

Jonathan Tah (23), Njemačka - Branič Bayera iz Leverkusena vrijedi vrtoglavih 40 milijuna eura prema Transfermarktu šta ga stavlja među 15 najskupljih nogometaša na Euru u Italiji i San Marinu. 

Stasiti stoper (195 cm) porijeklom je iz Obale Bjelokosti, ali od U-16 reprezentacije stalno nastupa za 'elf'. Čak je i za seniorsku reprezentaciju odigrao šest utakmica. 

Vrlo je pokretljiv, moćan u skoku, a ako mu moramo pronaći neku manu to bi bila igra s loptom u nogama. Mora još poraditi na svojim tehničkim karakteristikama i bit će roba za najveće europske klubove. Odigrao je 38 utakmica za klub ove sezone, a zabio je tri gola i jednom asistirao.

Luka Jović (21), Srbija - Donedavni suigrač našeg Ante Rebića u Eintrachtu, redove njemačkog prvoligaša zamijenio je onima Real Madrida. Došao je u transferu vrijednom 60 milijuna eura, a na točno taj iznos cijeni ga i eminentni Transfermarkt.

Topnik iz Bijeljine odigrao je ove sezone 48 utakmica, zabio 27 golova i sedam puta asistirao, a za srpsku reprezentaciju skupio je šest nastupa i još dva namjestio.

Football, Bayern Munich (M) - Eintracht Frankfurt (F).

- Real je najveći klub na svijetu, zadovoljstvo mi je što sam ovdje. Što se tiče navijača mogu obećati da ću dati 100 posto da pomognem momčadi da osvojimo sve! - poručio se sada već bivši napadač Eintrachta.

- Nisam imao priliku razgovarati s igračima Reala, ali volio bih se čuti s Lukom Modrićem i mislim da hoću sljedećih dana - rekao je Jović koji će biti glavni adut mlade srpske nogometne selekcije.

Naša grupa

Spomenuli smo već da Hrvatsku čeka zahtjevna grupa s Engleskom, Francuskom i Rumunjskom. Potonji su ipak nešto slabija kvalitete, ali nipošto ih ne treba otpisati. Rumunji su nakon dugo vremena složili sjajnu mladu reprezentaciju koja bi i nama i drugima mogla napraviti velike probleme.

Engleska:

Golmani: Angus Gunn (Southampton), Dean Henderson (Manchester United), Freddie Woodman (Newcastle United)

Braniči: Jake Clarke-Salter (Chelsea), Jay Dasilva (Chelsea), Lloyd Kelly (AFC Bournemouth), Jonjoe Kenny (Everton), Ezri Konsa (Brentford), Fikayo Tomori (Derby County), Aaron Wan-Bissaka (Crystal Palace)

Vezni: Harvey Barnes (Leicester City), Hamza Choudhury (Leicester City), Kieran Dowell (Everton), Phil Foden (Manchester City), Morgan Gibbs-White (Wolverhampton Wanderers), James Maddison (Leicester City), Mason Mount (Derby County), Ryan Sessegnon (Fulham)

Napadači: Tammy Abraham (Aston Villa), Dominic Calvert-Lewin (Everton), Demarai Gray (Leicester City), Reiss Nelson (Arsenal), Dominic Solanke (AFC Bournemouth).

Ukupna vrijednost: 245 milijuna eura.

Najvredniji engleski igrač je Ryan Sessegnon, vrsni bočni/krilni igrač iz Fulhama. Vrijedi 35 milijuna eura, a prošlog je ljeta bio najtraženiji mladi igrač na svijetu. Ipak, ostao je u Fulhamu, a na koncu s njima i ispao iz lige. Otići će sigurno u ovom prijelaznom roku, ali za puno manje novce.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Sliding into the weekend like... 🤣 #YoungLions

A post shared by Ryan Sessegnon (@ryansess) on

Treba tu izdvojiti i Fodena iz Cityja koji je ove sezone napravio još jedan seniorski iskorak, a za egzekuciju u napadu pobrinut će se Tammy Abraham iz Aston Ville te neugodni Reiss Nelson koji je u Hoffenheimu upijao znanja od našeg Andreja Kramarića.

Francuska:

Golmani: Paul Bernardoni (Nimes), Gautier Larsonneur (Brest), Maxence Prevot (Sochaux)

Braniči: Ibrahima Konate (RB Leipzig), Dayot Upamecano (RB Leipzig), Malang Sarr (Nice), Moussa Niakhate (Mainz), Anthony Caci (Strasbourgh), Fode Ballo-Toure (Monaco), Colin Dagba (PSG), Kelvin Amian (Toulouse)

Vezni: Ibrahima Sissoko (Strasbourgh), Houssem Aouar (Lyon), Matteo Guendouzi (Arsenal), Olivier Ntcham (Celtic), Jonathan Ikone (Lille)

Napadači: Jonathan Bamba (Lille), Martin Terrier (Lyon), Jeff Reine Adelaide (Angers), Moussa Dembele (Lyon), Jean- Philippe Mateta (Mainz).

Ukupna vrijednost: 339 milijuna eura.

Što tek reći za Francuze. Najvredniji igrač im je Ibrahima Konate iz Leipziga. Ovaj 20-godišnjak vrijedi vrtoglavih 45 milijuna eura, kao i Aouar iz Lyona. Veznu liniju povezuje Guendouzi iz Arsenala koji je na naslovnice dospio krajem prošle godine kada se 'ušlagirao' plinom smijavcem na izlasku sa suigračima.

Na snimci zaštitnih kamera se vidi društvo u kojemu su bh. reprezentativac Sead Kolašinac, Alexandre Lacazette, Mesut Özil, Pierre-Emerick Aubameyang, Matteo Guendouzi, Henrikh Mkhitaryan i Shkodran Mustafi. 

Snimka je iz kluba Tapea koji se nalazi londonskom u Mayfairu, a prema onome što se vidi, dušikov oksid su udisali svi igrači osim Armenca Mhitarjana i Nijemca Mustafija. Vidi se i kako su stariji na to poticali 19-godišnjeg Francuza Guendouzija koji se i onesvijestio.

Europa League Final - Chelsea v Arsenal

Rumunjska: 

Golmani: Ionut Radu (Genoa), Catalin Cabuz (Hermannstadt), Andrei Vlad (FCSB)

Braniči: Ionut Nedelcearu (Ufa), Adrian Rus (Sepsi), Virgil Ghita (Viitorul), Alexandru Pascanu (Leicester), Florin Stefan (Sepsi), Cristian Manea (Cluj), Radu Boboc (Viitorul)

Vezni: Tudor Baluta (Viitorul), Dragos Nedelcu (FCSB), Alexandru Cicaldau (Craiova), Ianis Hagi (Viitorul), Vlad Dragomir (Perugia)

Napadači: Florinel Coman (FCSB), Andrei Ivan (Rapid Beč), Dennis Man (FCSB), Darius Olaru (Gaz Metan), Andrei Ciobanu (Viitorul), George Puscas (Palermo), Denis Dragus (Viitorul), Adrian Petre (Esbjerg)

Ukupna vrijednost: 47,35 milijuna eura.

Jasno je da je Rumunjska u ovoj zahtjevnoj grupi u teškom položaju. Ipak, imaju oni svoje 'konje za trku'. Nedelcu, Cicaldau i Hagi čine sjajan trokut u sredini terena i jedni su od najtalentiranijih veznjaka istočne Europe uopće. Od ofenzivnih igrača treba izdvojiti sjajnog driblera Mana te stasitog napadača Puscasa koji je već godinama u Italiji. Opasan je i Dragus iz Viitorula.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

🤷🏽‍♂️🚶🏽 @nike @nikefootball

A post shared by Ianis Hagi (@ianishagi) on

Gdje gledati?

Utakmice će, barem kako sada stvari stoje, prenositi HRT. Naša javna televizija imala je pravo prvokupa jer Uefa inzistira da utakmice nacionalnih selekcija prenose javne nacionalne televizije. HRT bi trebao prenositi samo utakmice naše reprezentacije.

Također, utakmice ćete moći pratiti u putem interneta na HRTi servisu te tekstualno na našem portalu.

 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 26
VIDEO

Zagreb - Montpellier 27-27: Zagrebaši remizirali u drami, još su u igri za četvrtfinale LP!
LIGA PRVAKA

Zagreb - Montpellier 27-27: Zagrebaši remizirali u drami, još su u igri za četvrtfinale LP!

Zagreb je u dramatičnoj utakmici remizirao s Montpellierom (27-27) u prvoj utakmici osmine finala Lige prvaka u krcatoj zagrebačkoj Areni. Uzvrat je za tjedan dana u Francuskoj

Bivši suigrač napao dinamovca Sučića: 'Sramoto! Nadam se da ćemo se jednom sresti na ulici'
PROMIJENIO REPREZENTACIJU

Bivši suigrač napao dinamovca Sučića: 'Sramoto! Nadam se da ćemo se jednom sresti na ulici'

Petar Sučić ubuduće će igrati za hrvatsku reprezentaciju, a njegova odluka nije baš najbolje sjela njegovom bivšem suigraču iz BiH koji ga je žestoko isprozivao
Pogledajte niželigašku golčinu iz Sl. Broda: Nekadašnja reality zvijezda zabila je s 40 metara!
VIDEO: BRAVO, MAJSTORE!

Pogledajte niželigašku golčinu iz Sl. Broda: Nekadašnja reality zvijezda zabila je s 40 metara!

SIBINJ - Lukas Kovačević (23), nogometaš Vinogorca iz Sl. Broda, zabio je gotovo s centra niželigaški gol tjedna u izboru Sofascorea. Bilo je to u pobjedi 5-1 kod Mladosti u Međužupanijskoj ligi, petom rangu hrvatskog nogometa. Prije dvije godine bio je u finalu reality šoua "Utakmica života" i borio se za profesionalni ugovor s Istrom. "Odmah sam znao da ulazi u mrežu, baš je sjela", rekao je.