Obavijesti

Sport

Komentari 2

Jedrenje nije za svakoga: Kroz lešine i kanalizaciju po medalje

Jedrenje nije za svakoga: Kroz lešine i kanalizaciju po medalje
3

Na Olimpijskim igrama su dva puta bili četvrti te po jedanput peti i šesti, a medalje su im izmicale u zadnjem plovu. Možda u Rio de Janeiru 2016. ne bude pehova

VIDEO

Dvije srebrne medalje i četiri olimpijske norme najvredniji su rezultat hrvatskih jedriličara na Svjetskom prvenstvu u španjolskom Santanderu. Ivan Kljaković Gašpić u klasi Finn te Šime Fantela i Igor Marenić u klasi 470 osvojili su srebro.

- Realno bi bilo očekivati osvajanje barem jedne medalje, no to smo planirali i uoči Londona, u koji smo išli u istom sastavu. Ništa nije sigurno, treba raditi kao i do sada, dokazali smo da smo kvalitetni jedriličari, iza nas stoje duge godine predanog rada i sada to treba kapitalizirati - kazao je Ivan Kljaković Gašpić i dodao: 

- U jedrenju nema puno iznenađenja, medalje uvijek osvajaju velike nacije, koje imaju i velike budžete. HOO i HJS pomažu nam u okviru svojih mogućnosti, bez njih jedrenje ne bi ni postojalo, no daleko je to od onoga što imaju Englezi, Francuzi, Australci...

Broj na jedru mi je 524, rođen sam 24. svibnja, a to mi je i broj mobitela - to su Kljakoviću Gašpiću sretni brojevi.

Njegov brod klase Finn stoji 20.000 eura, a Ivan na moru godišnje provede oko 200 dana na treninzima i regatama.
 Osim redovitih donacija, naši se jedriličari snalaze i sami. Već sad gledaju prema Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru 2016. godine.


- Sezona stoji 350.000 kuna, no za treninge u Brazilu, u svom čamcu, treba mi još 100.000 kuna. Čuvanje broda godišnje košta 25.000 eura, no mi se snalazimo za smještaj i prehranu, ostavljamo brodove kod prijatelja - kaže Tonći Stipanović.

Za sada su jedino Fantela i Marenić isprobali regatna polja ispred Rija.

Nemamo logistiku, no imamo talent i borit ćemo se za medalju - kaže Kljaković Gašpić.


- Iskoristili smo gostoljubivost našeg prijatelja, koji nas je smjestio kod sebe i posudio nam svoj brod, u suprotnom ne bismo ni otišli - kaže Šime Fantela i dodaje:

- U jedrenju je novac presudan, Australci, Francuzi i Englezi nemaju financijskog limita kad je oprema u pitanju. Imaju jako puno trenera i ljudi koji brinu o opremi, čak i kompletnu meteorološku stanicu s analitičarima koji ih pripremaju. A o medaljama odlučuju sitnice. 

Pet je regatnih polja ispred marine Gloria u Riu na kojima će se jedriti. Tri u zaljevu, a dva vani, milju ili dvije ispred plaže Copacabana

- Regatna polja u zaljevu su jako zagađena, tu se slijeva otpad i kanalizacija iz nekoliko ''favela'', i ne znam kako ih do OI planiraju očistiti. Prijatelj nam je rekao kako je znao i na razne lešine naići, no mi ih nismo vidjeli. Vani je druga priča, otvoreni ocean, veliki valovi, struje... Dosta je zahtjevno.

Morske pse na sreću nisu vidjeli.

- Sve je moguće na otvorenom oceanu. U Australiji smo jednom morali preskočiti regatu dok se velika bijela psina ne udalji iz regatnog polja.

  • 30 sati Svako jedro za brod klase Finn stoji 1100 eura, a vijek trajanja mu je 30 sati jedrenja.
  • MORH Svi naši jedriličari zaposleni su u MORH-u i primaju plaću od 4500 kuna.
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss
OTIŠAO 'KRALJ MAFIJE'

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss

Velibor Džarovski preminuo je u 75. godini, javljaju mediji iz SJeverne Makedonije. Samoporzvani "kralj nogometne mafije" umro je nakon kraće bolesti, a vijest je potvrdila i obitelj.

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...
NEVJEROJATAN SKOK

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...

ISLAND - Japanac Ryoyu Kobayashi na Islandu je postavio neslužbeni svjetski rekord u skijaškim skokovima. Preletio je čak 291 metar na posebno izgrađenoj skakaonici u skijaškom centru Hlidarfjall, a srušio je službeni svjetski rekord za 37,5 metara. U zraku je bio osam sekundi i postigao najveću brzinu od 107,5 kilometara na sat.
Sopić za 24sata: U Lokomotivi smo si sami prali dresove, zapili premije pa na burek i trening
NEPOZNATO O TRENERU RIJEKE

Sopić za 24sata: U Lokomotivi smo si sami prali dresove, zapili premije pa na burek i trening

Plus+ Željko Sopić, trener Rijeke, prisjetio se dana u lokosima, koji mu stoje na putu do naslova: Taj trening išli smo kao "zemlja - zrak", kao da sutra ne postoji. A nitko ne zna da smo cijelu noć bili vani