Obavijesti

Sport

Komentari 2

Jedva je govorio, postao član 'Nepobjedivih' i 5 puta uzeo EL

Jedva je govorio, postao član 'Nepobjedivih' i 5 puta uzeo EL
1

Nebrušeni dijamant morao je biti izbrušen. I fizički i mentalno. U Sevilli su angažirali učitelje, psihijatra i govornog terapeuta kako bi Jose Antonio Reyes dobio obrazovanje kakvo doliči takvom talentu

VIDEO

Oduvijek je bio opsjednut nogometom. Još kada je kao 9-godišnji dječak stigao u nogometnu akademiju Seville pokazivao je potencijal kakav se ne viđa često u toj dobi. Klinaca je puno, no malo ih je s takvim talentom, koji se kasnije izbrušeni pretvore u vrhunske nogometaše svjetske razine.

A upravo takav dječak bio je Jose Antonio Reyes.

Pokretanje videa...

00:57

Od malenih nogu zanimao ga je samo nogomet. Nogomet i ništa više. Svjesni njegova talenta, ni roditelji nisu posezali za oštrijim metodama kada je u pitanju bilo grijanje stolice i učenje za školu.

Reyes je napustio školu u dobi od 14 godina, a ona mu toliko nije išla da je pao čak i tjelesnu kulturu!

Sve što su imali, uložili su u njegov talent pa je njegov brat Jesus jednom prilikom izjavio:

- Ne smijem dopustiti da mali skrene s puta. To je od sada moj posao.

Angažirali učitelje i govorne terapeute

Odrastao je u Utreri, provinciji Seville. Potječe iz siromašne obitelji tipične za to podneblje. Njegova majka Mari klasična je Andalužanka - moćna, zaštitnički nastrojena kućanica koja svaki dan odlazi u crkvu. Otac Francisco je umirovljeni električar i veliki navijač Real Betisa.

A kada je Jose Antonio 2004. godine prešao u Arsenal konačno se mogao nasmijati. Ostvario je transfer karijere premda je Sevilla učinila sve da ga zadrži. Za ukupnih 17 milijuna eura pojačao je 'topnike' i u Arsenalu su se smijali skupa s njime.

No, zbog njegova neobrazovanja Sevilla je imala malo razloga za smijati se. Kada je tek stigao, nije imao nimalo formalnog obrazovanja, a iz kluba su curile informacije da se Jose Antonio jedva "može sporazumjeti".

Nebrušeni dijamant morao je biti izbrušen. I fizički i mentalno. U Sevilli su angažirali učitelje, psihijatra i govornog terapeuta, a iako su iz kluba opovrgavali te informacije, sa strane su stizale one drugačijeg karaktera.

- Dogodilo se da je Reyes stigao u jaku momčad, a stigao je iz vrlo, vrlo skromne obitelji. Jako mu je bilo teško izaći iz svoje ljušture, jako mu je bilo teško izraziti se. Njegovo okruženje, ono što se događalo oko njega u mladosti sigurno nije pomoglo pa smo ga vodili na press konferencije svaki dan kako bi slušao što govore njegovi suigrači, da se nauči izraziti. Pokušali smo mu pomoći u formalnom obrazovanju kao i nogometnom. I mislim da smo uspjeli - rekao je Cristobal Soria, jedan od čelnih ljudi Seville u to doba.

Bacali se pod auto

Uspjeli su ga obrazovati do jednog nivoa, no svima je tako i tako bilo bitnije što Reyes ima za reći na nogometnom travnjaku. A tamo je uvijek imao što za reći.

Kada je odlazio iz Seville kao najmlađi debitant u povijesti, mnogi navijači negodovali su i prosvjedovali zbog tog poteza. Molili su ga da ostane, u gradu je nastao kaos, a stotine su došle pred njega preklinjati ga da ne ode. Neki su se bacali pred automobil, no transfer nisu mogli zaustaviti.

Reyes je otišao.

Čak četiri puta osvojio je Europsku ligu sa Sevillom (3) i Atletico Madridom (2), s Realom je uzeo La Ligu, s Benficom portugalski kup, a u Arsenalu je bio član čuvene generacije "Nepobjedivih" koja je sezonu završila bez poraza.

U Real Madridu dijelio je svlačionicu s 'galacticosima' i premda se na posudbi zadržao samo jednu sezonu, zamijenivši ozlijeđenog Davida Beckhama zabio je dva komada Mallorci u posljednjem kolu La Lige i Realu donio naslov.

Španjolski velikan imao je bogatu karijeru kakvu nogometaš samo poželjeti može. Ostvario je rezultate kakve većina samo sanja i svijet je u šoku dočekao vijest da Reyesa više nema.

Otišla je istinska legenda španjolskog i svjetskog nogometa.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss
OTIŠAO 'KRALJ MAFIJE'

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss

Velibor Džarovski preminuo je u 75. godini, javljaju mediji iz SJeverne Makedonije. Samoporzvani "kralj nogometne mafije" umro je nakon kraće bolesti, a vijest je potvrdila i obitelj.

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...
NEVJEROJATAN SKOK

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...

ISLAND - Japanac Ryoyu Kobayashi na Islandu je postavio neslužbeni svjetski rekord u skijaškim skokovima. Preletio je čak 291 metar na posebno izgrađenoj skakaonici u skijaškom centru Hlidarfjall, a srušio je službeni svjetski rekord za 37,5 metara. U zraku je bio osam sekundi i postigao najveću brzinu od 107,5 kilometara na sat.
Najskuplji svjetski nogometaš u tajnosti ljubi pet godina stariju. Fanovi joj pišu da nije stvarna
'TOTALNO JE OPČINJENA'

Najskuplji svjetski nogometaš u tajnosti ljubi pet godina stariju. Fanovi joj pišu da nije stvarna

Jude Bellingham u vezi je s Nizozemkom Laurom Celijom Valk, objavio je The Sun. Ona zadnjih tjedana boravi u njegovu madridskom domu i mnogima se pohvalila o tome