Obavijesti

Sport

Komentari 33

Joshui 60 milijuna, a Hrgoviću oko 15.000 $ za jednu borbu...

Joshui 60 milijuna, a Hrgoviću oko 15.000 $ za jednu borbu...
1

Obično borci deset posto daju treneru, a i do trećine menadžeru. Ruiz se i nakon 32 profi pobjede borio za 200.000 dolara, Joshua je prvi veliki novac zaradio u 19. borbi. Filipu je tek deseta...

VIDEO

Velik novac se zarađuje tek kad uzmeš titulu svjetskog prvaka, tako ću i ja. I onda ću sav taj novac podijeliti, jer se ne želim osjećati sigurno. Velik broj svjetskih prvaka koji su zaradili ogroman novac "ušuškali" su se u tu materijalnu sigurnost, zaboravili na draž boksa, prestali boksati, a onda i potrošili sav novac i pali na prosjački štap. Ja to ne želim.

Tako je prošle godine govorio Filip Hrgović (27), kojeg u subotu u saudijskom gradu Diraji očekuje deseta borba karijere, protiv Erica Moline (37).

Pokretanje videa...

Trening Hrgović i Cro Cop 00:18

I dok će Anthony Joshua za revanš protiv Andyja Ruiza zaraditi 60 milijuna dolara, a za poraz od istoga suparnika prije pola godine dobio je 25 milijuna dolara, koliko u ovoj fazi karijere može zaraditi Hrgović?

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Hrgović: Sad želim na Chisoru! Molina: Filip baš puno griješi...
Hrgović: Sad želim na Chisoru! Molina: Filip baš puno griješi...

Boksački profesionalci, za početak, nisu nečiji zaposlenici i nemaju redovitu plaću nego su plaćeni po borbi. Menadžer pregovara i sređuje im suparnike, priredbe na kojima nastupaju, uvjete..., a zarada ide od nekoliko stotina dolara po borbi do milijuna. Mnogi boksaju za 200 dolara po borbi, pa moraju imati drugi posao kako bi imali dovoljno za život, tim više što im neka ozljeda koja ih izbaci iz treninga i borbi jako utječe na zaradu.

Boxing - Madison Square Garden

Klasičan minimalac za borbe ne postoji, zarada ovisi o priredbi, ali većina boksača zarađuje manje od prosječne plaće profesionalnih sportaša, koja je prema istraživanju iz 2012. bila 40.060 dolara godišnje.

S druge strane, top boksači su među najplaćenijim sportašima svijeta. Tako je Floyd Maweather za borbu s Mannyjem Pacquiaom dobio 150 milijuna dolara, a Pacquiao za istu borbu 100 milijuna. Na toj priredbi u predborbama ostali su borci dobili najmanje 60.000 dolara. Dakako, velik dio tog novca na top borbama dolazi od postotka od TV prijenosa i pay-per-view paketa.

Hrga nikad veći favorit: Molina ima male šanse, skoro nikakve
Hrga nikad veći favorit: Molina ima male šanse, skoro nikakve

Boksači si sami plaćaju troškove, osiguranje, putovanja, treninge..., treneru obično daju deset posto zarade, a određeni postotak i menadžeru, u Nevadi, primjerice, trećinu zarade.

Uglavnom, uzevši u obzir sve kategorije i federacije, prosječna zarada svjetskih prvaka po borbi je između dva i pet milijuna dolara. Koliko otprilike zarađuje, recimo, Marko Rog igrajući nogomet za Cagliari. Ostali boksači godišnje zarađuju između 22.000 i 51.370 dolara.

Pictures of the Year: Sport

Joshua je prvu ozbiljnu zaradu stekao pobjedom nad Vladimirom Kličkom - 20 milijuna dolara. Pa 25 milijuna za pobjedu nad Povjetkinom, 25 ga je čekalo da Jarrell Miller nije pao na dopinškom testu..., ali prije Klička, u prvih 18 borbi karijere, iako je rušio i Dilliana Whytea, Dominica Braezaelea, pa taman borbu prije Klička i Erica Molinu, Joshua je bio daleko od takve, ozbiljne zarade. 

Ili uzmite za primjer Andyja Ruiza: čovjek je za pobjedu protiv Joshue u New Yorku u lipnju zaradio sedam milijuna dolara, sad će za subotnju borbu dobiti deset milijuna. A borbu prije rušenja Joshue odradio je za - 200.000 dolara! Iako je u tom trenutku imao profesionalni učinak 32-1!

Hrgović se bori na stadionu koji je izgrađen u dva mjeseca!
Hrgović se bori na stadionu koji je izgrađen u dva mjeseca!

Filip Hrgović boreći se u svjetskoj ligi dobivao je po 4000 eura za pobjedu i 1600 eura mjesečne plaće. U svijetu profi boksa još je jako daleko od ozbiljne zarade. Prema navedenim prosjecima i kalkulacijama, on nije ni među 50 najplaćenijih hrvatskih sportaša (Bojan Bogdanović godišnje zaradi 13,75 milijuna dolara, Luka Modrić 12,2 milijuna...).

Za borbu dobije 15-ak tisuća dolara, ove je godine odradio tri, prošle godine pet. Od čega plaća trenera, dok pripreme u Miamiju i putovanja vjerojatno ima pokriveno ugovorom s jakim promotorima Eddiejem Hearnom i Sauerlandom.

- Filip ide ubrzanim putem, on je budući prvak svijeta i brzo će doći u priliku da osvoji pojas - govori Hearn.

A tek će tada doći i ozbiljnija zarada...

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 33
VIDEO

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport
PRELIJEPA NJEMICA

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport

Vitka, plava Njemica mami poglede na atletskim borilištima pa ju je stoga australski magazin 'Busted Coverage' proglasio najseksi atletičarkom svijeta, iako joj samoj nije bilo jasno zašto.

Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10  mil. €
ZANIMLJIV PLAN

Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10 mil. €

Plus+ Dinamo je već krenuo u priču oko zadržavanja mladog nogometaša na novoj posudbi, a Vidović se dobro razvija u Maksimiru, uspješno snalazi i kao 'wing-back'. I svi ga žele i dalje u momčadi...
Jakir će biti upisan kao prvak s Rijekom, no hoće li dobiti medalju? Evo što kaže Mišković
JAKIR U 'WIN WIN' SITUACIJI

Jakir će biti upisan kao prvak s Rijekom, no hoće li dobiti medalju? Evo što kaže Mišković

Osvoji li Rijeka naslov prvaka, Sergej Jakirović ima pravo na medalju. Damir Mišković je vrlo korektan i sigurno će ga upisati ako Jakirović smatra da i on ima zasluga u šampionskom pohodu