Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Josipu Brekalu netko bi trebao reći kako homofobija nije cool'

None Foto: DPA /Pixsell

Njemački Kicker piše kako je Brekalo lajkove na podrugljive komentare o kampanji njegova kluba protiv diskriminacije opravdao time da mu je mobitel 'poludio'. U međuvremenu je izbrisao sporne lajkove

Njemački prvoligaš Wolfsburg odlučio je kako će u svim uzrastima kluba kapetanice i kapetani nositi traku u duginim bojama u znak solidarnosti s gay populacijom i kao jasan znak da su protiv svakog oblika diskriminacije. 

No Josip Brekalo (20), koji je u Wolfsburg stigao iz Dinama 2016., ne dijeli taj stav.

German Bundesliga - Photocall VfL Wolfsburg ČVRSTA UVJERENJA Brekalo: Moj kršćanski odgoj priječi mi da podržim gayeve

Lajkao podrugljive komentare?

- Moram reći kako ne mogu u potpunosti stajati iza ove akcije kluba. Moj kršćanski odgoj suprotan je tome. Ja sam strogo vjerski odgojen. Ako netko ima takva uvjerenja, to je OK, ali to je isključivo njihova osobna stvar. Simbol koji izražava stav drugih i drugačijih ja ne želim nositi - rekao je mladi Josip Brekalo.

I zaprepastio Nijemce.

Ne samo ovim stavom koji je u suprotnosti s onime što propovijeda nauk pape Franje, već i lajkovima bezobraznih komentara na društvenim mrežama na kojima su neki navijači kritički pisali o kampanji Wolfsburga.

- Izgleda stvarno usrano. Jadno Joshua - komentar je koji je Josip lajkao, a radi se o fotografiji kapetana Wolfsburga Joshue Guilavoguija s trakom u duginim bojama.

Lajkao je Brekalo i drugi komentar u kojem je netko stavio tri emotikona koja povraćaju.

Njemački Kicker piše kako im se Brekalo povjerio da mu je mobitel poludio i sam je lajkao spomenute objave, koje je u međuvremenu obrisao. Novinari Kickera sastali su se s Josipom koji im je pokazao mobitel i uvjerio ih kako stvarno sam radi spomenute radnje. 

- Nikad ne bih lajkao takve komentare jer poštujem ljude i njihov način života - rekao je Josip.

Der Westen citira riječi jednog čitatelja:

- Netko bi trebao Brekalu objasniti da homofobija nije cool.

Isti portal podsjeća na izjavu kapetana Wolfsburga koji je s trakom duginih boja rekao:

- Nije bitno koje si boje kože, spola, koga voliš i koje si vjere. Nogomet je za sve nas, zato nosimo ovu dugu i kao momčad stojimo iza te poruke.

Kapetanova poruka očito nije u skladu s praksom unutar momčadi, dodaje isti portal.

Sport1 donosi kako je Brekalova izjava u suprotnosti s onom Wolfburgova direktora koji kaže kako klub želi biti simbol tolerantnog društva.

Komentari (371)
  • Ko je zaprepašten? 99% ostalih to misli ali ne smije rec, jedino za zaprepastit je da u ovakvim vremenima neko ima muda za rec to javno, respect brekalo.

    27. 8. 2018,   18:30
  • Tko me moze natjerati da nosim necije obiljezje ako to isto nisam

    27. 8. 2018,   18:32
  • živimo u vremenu kad moraš prisilno ili na neki drugi način mahat zastavom i sav sretan na sav glas vikati da je homosexualnost super i divna a pritom skrivati poriv za povraćanjem od toga...bravo Brekalo

    27. 8. 2018,   18:27