Obavijesti

Sport

Komentari 45

Kakav otac, takav sin: Antonio Vranković je novi drniški orao

Kakav otac, takav sin: Antonio Vranković je novi drniški orao
1

Antonio Vranković (18) zabio je 55 koševa za srednjoškolsku momčad i sad skauti tvrde da će biti i bolji od oca. A Stojko ga ljeti uči svemu što uopće zna o košarci

VIDEO

Uzori su mi Hakeem Olajuwon, Kevin Garnett i otac Stojko. S tatom sam pogledao najbolje utakmice Kukoča, Rađe i Dražena. Broj pet na dresu uzeo sam kao uspomenu na Dražena, tatina velikog prijatelja, on je taj broj nosio u Real Madridu, kaže Antonio Vranković (18).

Kad su liječnici u Minneapolisu 28. listopada 1996. ugledali bebu dugu 58 centimetara i tešku 5200 grama, bilo im je jasno da se ne radi o običnom djetetu. Genetika je u Antonijevu slučaju očito napravila svoje, jer Antonio je, kao i otac Stojko, uvijek bio viši i teži od vršnjaka. S 211 cm i 124 kg već ima građu NBA centra.

Nakon što je za srednjoškolsku momčad Pine Crest Panthers u pobjedi 87-65 protiv Taravella ubacio 55 koševa, te izjednačio rekord Brendona Knighta, danas igrača Milwaukeeja, za njega su se zainteresirala mnoga sveučilišta.

- Ploča s Knightovim imenom i rezultatom visi na ulazu u dvoranu. Sad će je morati mijenjati jer sam izjednačio rekord - nasmijao se mladi centar, koji je 55 koševa ubacio u regularnom vremenu. Knightu su trebala četiri produžetka.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Utakmicu je s tribina gledao i ponosni otac Stojko, i to u društvu NBA legende i pomoćnog trenera Miami Heata Boba McAdooa.

- Isprva smo više pričali o zgodama dok smo obojica igrali u Europi, ali kad je Antonio krenuo, razgovor je stao. Pohvalio ga je Bob, kaže da je dobar materijal - otkriva Stojko i dodaje:

- Teško mi je govoriti o sinu, ali svi koji su ga gledali kažu da je talentiran. Visinu i snagu ima, pokretljiv je, ima dobar šut, ali sve će ovisiti o njemu. Napredovat će koliko bude radio.

Ne želi opterećivati sina usporedbama sa sobom.

- Preselili smo se u SAD da bi imao sve uvjete za razvoj i sad je sve na njemu. Dok traje sezona, nema puno prostora za individualne treninge, zato puno razgovaramo, ali izvan sezone radimo i na usavršavanju individualne tehnike.

Antonijev ritam je naporan, oko sedam sati odlazi od kuće, vozi se do 30 minuta udaljene škole u Fort Lauderdaleu, cijeli dan mu je ispunjen školskim i sportskim obvezama, a kući se vraća tek oko 21 sat.

- To sam izabrao i nema natrag. Znam da će me svi uspoređivati s ocem, ali pokušat ću biti svoj. Njemu je obrana bila jača strana, a ja sam bolji u napadu. Imam i bolji šut, pokretniji sam, ali bih volio naslijediti njegov atleticizam i radne navike.

Tatinih partija sjeća se kroz maglu ili sa snimki.

- Suigrači su mi nedavno pustili snimku tatinog horoga u dresu Bostona i zezali me da to ne mogu ponoviti, ali sam ih demantirao u sljedećoj utakmici. Gledao sam puno tatinih utakmica, žao mi je jedino što nema snimki iz vremena kad je igrao za Zadar u Jazinama. Žao mi je i što ga danas bole leđa, pa ne možemo igrati jedan na jedan.

Stojko je rođen u Drnišu, supruga Lovorka u Šibeniku, Antonio u Minnesoti, živjeli su nakon toga i u LA-u, Bologni, Zagrebu... Danas u Delray Beachu na Floridi, no ako se Antonija pita gdje mu je dom, bez razmišljanja će kazati - Zadar.

- Obožavam Zadar, svako ljeto sam tamo, imam puno prijatelja. Florida je prekrasna, ali skočiti u more s ‘orgulja’ u Zadru, izaći s prijateljima, slušati Olivera... Neprocjenjivo. Očito je da krv nije voda.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 45
VIDEO

Sigurdsson zbog suludih pravila mora donijeti tešku odluku: Za OI  bira između dvije legende!?
PLAN ZA PARIZ

Sigurdsson zbog suludih pravila mora donijeti tešku odluku: Za OI bira između dvije legende!?

Plus+ Neki sportaši koji su se na borilištu izborili za olimpijski san, neće ga ostvariti jer, eto, nema dovoljno kapaciteta ni kreveta u olimpijskom selu. Čista glupost...

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport
PRELIJEPA NJEMICA

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport

Vitka, plava Njemica mami poglede na atletskim borilištima pa ju je stoga australski magazin 'Busted Coverage' proglasio najseksi atletičarkom svijeta, iako joj samoj nije bilo jasno zašto.
Modrić se slomio nakon pobjede protiv Cityja: 'Ne može biti kraj'
PIŠU ŠPANJOLCI

Modrić se slomio nakon pobjede protiv Cityja: 'Ne može biti kraj'

Za Madriđane je neprecizan bio Luka Modrić, dok je sjajni vratar Reala Lunjin obranio udarce Bernarda Silve i Matea Kovačića