Obavijesti

Sport

Komentari 1

Kako je krenuo UFC prije 25 godina: Bez pravila i kategorija

Kako je krenuo UFC prije 25 godina: Bez pravila i kategorija
1

UFC 1 održan je u Denveru u Coloradu, a po svemu što se moglo vidjeti teško se moglo zaključiti da će jedna takva organizacija narasti u tako velik brand na kojem svaki borac sanja sudjelovati

VIDEO

"Da ima grob, došla bih mu, zapalila svijeću. I rekla bih mu: Sine, čekaj me. Živa ne mogu k tebi na nebo."

Pročitaj priče nestalih u Domovinskom ratu.


Kakav je to cirkus bio! 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

UFC je svoju prvu priredbu imao prije 25 godina u Denveru u McNichols sportskoj areni. Organizacija je nastala jer su se ljudi u devedesetim godinama pitali koja je najučinkovitija borilačka vještina i tko je najjači i najbolji borac na svijetu. UFC je zaključio da će najlakše doći do odgovora na to pitanje ako postavi nekakva minimalna pravila i restrikcije za sve sudionike.

Pogledajte video

Kakva su bila pravila na UFC 1? Praktički ih nije ih bilo! Nije bilo kategorija, nije bilo vremenskog ograničenja, nije bilo sudačkih bodova. Borilo se do izmaka snaga, a organizatori su na ideju za turnir došli po uzoru na videoigru Mortal Kombat u kojoj se bore razni likovi s mnoštvom oružja i vještina.

Borci su izgledali kao u nekom niskobudžetnom cirkusu što je priredbi davalo dodatnu draž, a cijeli događaj je promoviran na stranicama planetarno popularnog Playboya.

Bilo je boksača koji su nastupali sa samo jednom rukavicom, judaši i karatisti su se borili u kimonima, a sumoborci u karakterističnim nošnjama. Teatar apsurda su dodatno obilježili borci koji su se borili u donjem rublju.

Nakon svega se sigurno pitate tko je pobijedio? Tko je bio najjači čovjek na planeti?

Titulu je odnio Royce Gracie iz Rio de Janeira koji je bio majstor BJJ-a. 

Organizatori su dugo smišljali ime za turnir, a birali su između 'Ultimate Fighting Championshipa' i 'War of the Worldsa', ali su ovo potonje odbacili jer je zvučalo kao znanstvena fikcija.

Uzor našli u Konanu Barbarinu

Ideju za izgled ringa dao im je John Milius, direktor čuvenog filma Konan Barbarin s Arnoldom Schwarzeneggerom u glavnoj ulozi. Konan se u filmu borio na život i smrt u kamenom oktogonu, a sličan izgled preuzeli su i organizatori UFC-a.

Zabrana je bilo jako, jako malo. Ugrizi i kopanje očiju nisu bili dopušteni. Naravno, nije bilo dopušteno ni udarati u genitalije, a borci koji su planirali koristiti nožne tehnike nisu smjeli nositi tenisice.

UFC 1 je održan pred oko 7000 ljudi, a prodano je 86 tisuća pay-per-viewova, što je tri puta više od onog čemu su se organizatori nadali. Također, prodano je puno VHS kaseta na kojima se mogla pogledati priredba.

Royce Gracie je okrunjen za kralja oktogona i uzeo je nagradu od 50 tisuća dolara, a onda rekao da će novac iskoristiti da ode u Disneyland.

Kasnije su borci shvatili da će biti uspješniji ako nauče više borilačkih vještina, a danas u UFC-u gotovo da i ne postoje borci kojima je baza samo jedna vještina.

Danas postoje dvorane u kojima se može trenirati MMA (mješovite borilačke vještine) kao podloga za natjecanja. Takvi treninzi sadrže razne elemente boksa, juda, hrvanja, BJJ-a i mnogih drugih borilačkih vještina, a podjednako se radi i u stojci i na parteru.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport
PRELIJEPA NJEMICA

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport

Vitka, plava Njemica mami poglede na atletskim borilištima pa ju je stoga australski magazin 'Busted Coverage' proglasio najseksi atletičarkom svijeta, iako joj samoj nije bilo jasno zašto.

Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10  mil. €
ZANIMLJIV PLAN

Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10 mil. €

Plus+ Dinamo je već krenuo u priču oko zadržavanja mladog nogometaša na novoj posudbi, a Vidović se dobro razvija u Maksimiru, uspješno snalazi i kao 'wing-back'. I svi ga žele i dalje u momčadi...
Modrić se slomio nakon pobjede protiv Cityja: 'Ne može biti kraj'
PIŠU ŠPANJOLCI

Modrić se slomio nakon pobjede protiv Cityja: 'Ne može biti kraj'

Za Madriđane je neprecizan bio Luka Modrić, dok je sjajni vratar Reala Lunjin obranio udarce Bernarda Silve i Matea Kovačića