Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Kako se namješta? Treba vam netko iskusan i nekoliko igrača

None Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Desetak osoba uhićeno je u Španjolskoj zbog sumnje u namještanje utakmica. Sve funkcionira tako da posrednik, obično stariji nogometaš na zalasku karijere u mirovini, kontaktira nekoliko igrača

Španjolska sportska javnost bruji o uhićenjima zbog sumnji u namještanje utakmica. U akciji koja je provedena u utorak ujutro priveli su nekoliko igrača prve i druge španjolske lige.

Kao vođu kriminalne organizacije sumnjiče Raúla Brava (38), bivšeg igrača Real Madrida, a u pritvoru su i Borja Fernández (38) iz Valladolida, Carlos Aranda (38) koji je igrao za brojne prvoligaške i drugoligaške klubove, Samuel Sáiz (28) iz Leedsa na posudbi u Getafeu i Iñigo López (36) iz Deportiva koji je igrao u Huesci.

Huesca je najupleteniji klub u namještanje jer su privedeni i predsjednik Agustín Lasaos te šef liječničke službe Juan Carlos Galinda.

SKANDAL Namještaljke u Španjolskoj! Uhićen bivši igrač Real Madrida

Kako zapravo namještanje utakmica funkcionira u praksi?

Ključne osobe za provođenje takve kriminalne radnje obično su golman, stoperi i kapetan. Posrednici za dogovor najčešće budu igrači koji su blizu mirovine ili su se već umirovili, koji imaju kontakte u svlačionici od kojih računaju da čuvaju tajnu i provedu dogovor u djelo.

Novčane uplate dijele se na dva - prva obično sjeda na ruke prije utakmice, a druga nakon nje, ispuni li se ishod koji je dogovoren, piše Marca. A novac, dakako, dobivaju masovnim uplatama na dogovoreni ishod u nekoj kladionici.

- Prvi je korak prevencija. Posjetili smo sve svlačionice klubova prve i druge lige, ženske lige kao i futsalske lige. Na radionicama smo im objasnili što se ne smije raditi i dali im upute kako reagirati ako se nađu u takvoj situaciji - rekao je Iñaki Arbea, službenik za integritet natjecanja La Lige.

Namještanje utakmica obično uključuje momčadi koje se bore za napredovanje u višu ligu, izbjegavanje ispadanja ili plasman u europska natjecanja.

Sustav TYCHE, kojega koriste analitičari La Lige, nadgleda sve uplate na utakmice u svim kladionicama. 

Spomenuta tehnologija ima sustav upozoravanja od 0 do 5. Kad kladioničarska aktivnost prijeđe dvojku, upali se alarm. To je bio slučaj u utakmici Huesce i Gimnastica iz Tarragone, kad je varirao između četvorke i petice!

Odjel za integritet La Lige provjerava informacije koje ukazuju na moguće namještanje utakmice i, prema potrebi, prosljeđuje ih policiji. U nekoliko navrata tako su spriječili namještanje prije odigravanja utakmice.

Komentari (4)
  • Ja bi vjerojatno i to promašio

    29. 5. 2019,   11:19
  • Koliko bi ih kod nas tek onda uhvatili,ali tko ce to pokrenut i uhvatit kad su svi na balkanu isti oni koji namjestaju i oni koji to sprovode u djelo.

    29. 5. 2019,   19:25
  • Kako je onda namješteno real Ajax i Ajax Tottenham,hmmm .. sve se namjesta u nogometu najvise,osim mozda svjetskog prvenstva

    29. 5. 2019,   13:42