Obavijesti

Sport

Komentari 31

Kako se sve ispadalo iz društva najboljih: Bili jednom prvoligaši

Kako se sve ispadalo iz društva najboljih: Bili jednom prvoligaši
1

GDJE STE, KAKO STE? Bivših prvoligaša ima od druge do pete lige, neki su u međuvremenu i ugašeni, a neki se vraćaju u novom ruhu, sanjaju povratak među elitu

VIDEO

Nedjelja poslijepodne, sunčan dan, igra se u Čakovcu, s jedne strane Međimurje, s druge Marsonia. Zvuči prvoligaški, teška nogometna romantika, a zapravo je - treća liga. I nisu jedini, ima ih sve do pete lige. Ovo je priča o njih 27...

Priča o NK Zagrebu, prvaku Hrvatske iz 2002. godine, u jednu je ruku već ispričana, a u drugu će se tek ispričati. Klub iz Kranjčevićeve strmoglavo juri prema dnu, sad će navodno ostati i bez stadiona u Kranjčevićevoj ulici, klub se praktički raspada. I teško je ne povjerovati u tezu da je cijela ova tragična priča izvedena s nakanom. Zašto? Zbog iznimno atraktivne lokacije stadiona, naravno. Neće proći dugo, a već će umjesto stadiona tu niknuti neko puno unosnije zdanje.

Samo četiri ne ispadaju

A priča o Zagrebovu putu prema dnu, koji je trenutačno u trećeligaškoj fazi, odvodi nas na još jednog bivšeg člana elitnog društva hrvatskog nogometa. Evo, prošli tjedan Zagreb je popio pet komada u - Dubravi. Klub u kojem su u prvoligaškim danima igrale romantične ikone HNL-a poput Siniše Odorjana, Darka Nekret-Katića, Ivice Beljana..., danas je trećeligaš koji je “razbio” Zagreb čak 5-1.

U dosadašnjih 27 izdanja HNL-a u najvišem rangu našeg nogometa igralo je 37 klubova. Samo četiri kluba tu su od početka - Dinamo, Hajduk, Osijek i Rijeka -  svi ostali su ulazili i(li) ispadali. Od 27 u ovom trenutku bivših prvoligaša, nekoliko ih više ni ne postoji. Primjerice, velikogorički Radnik 2009. se ugasio pa je gradski klub postao Polet iz Buševca, obližnjeg sela, koji je promijenio ime u HNK Gorica. Takvim “lupingom” Velika Gorica je dobila stabilnog drugoligaša, sjajno posložen klub koji raste i sve je bliže prvoligaškoj razini. Iz godine u godinu...

Kamen Ingrad, ČakovecCroatia Sesvete i Pomorac također više ne postoje, iako u Kostreni egzistira Pomorac 1921, u kojem zasad nema seniorskog pogona, a u Sesvetama godinama živi drugoligaš NK Sesvete koji se nekad zvao Radnik.

U drugoligaškom društvu su Varaždin, Šibenik, Lučko i Hrvatski dragovoljac, a u trećoj su ligi, i to u istoj u kojoj igraju Zagreb i Dubrava, još Segesta te Pazinka, još jedan prvoligaš iz prve polovice 90-ih godina.

U Pazinu, u kojem su nekad igrali velikani kao što su Dado Pršo, Tonći Gabrić, Igor Pamić, Domagoj Kosić..., ponovno se gradi lijepa priča. Pazinka je prošle sezone prohujala kroz 4. ligu i postala trećeligaš, ali na tome u Pazinki ne žele stati.

Pazinka opet želi prvu ligu

- Već imamo završene projekte gradnje stadiona, kao i pomoćnog igrališta, ali i planove za još mnogo toga. Ako rezultati budu kvalitetni, sportski je nadati se i razmišljati o povratku u prvu ligu - kaže Davorin Mogorović, predsjednik NO-a Pazinke.

Na najnižim granama danas su tri petoligaša - pulska Istra, nekadašnja Mladost 127, “prerađena” u današnje NK Suhopolje, te TŠK iz Topolovca, atrakcija za jednu sezonu iz mjestašca u blizini Siska. Nogomet je seoski, ali barem im ostaje povijest...

  • GOŠK 1919 Dubrovački nogomet imao je klub u prvoj prvoligaškoj sezoni, ali nema ga već pune 23 godine. Evo, neki dan je u 3. HNL izgubio doma od Primorca...
  • PRIMORAC I u Stobreču se igrala prva liga, a sad je Primorac trećeligaš. Tu su igrali Slaven Bilić i Tomo Erceg, a trener tog trećeligaša dana je - Mate Baturina (44).
  • ZADAR Zadarski nogomet, koji nam je dao Modrića, Vrsaljka, Subašića i još puno toga, danas je na koljenima. Bez novca, u 3. ligi, bez osobite perspektive... Tužno.
  • SAMOBOR Fatmir Vata i društvo nisu uspjeli te 1996/97. ostati u ligi pa je ta sezona ostala jedina samoborska u prvoj ligi. Trenutačno je samobor četvrtoligaš.
  • NERETVA Klub koji je dao hrvatskom nogometu Darija Srnu danas je miljama daleko od toga - svoje bitke vodi u četvrtom rangu, lider je 1. ŽNL Dubrovačko-neretvanske.
  • SPLIT Godinama se činilo da se na Parku mladeži događa nešto pozitivno, no slom RNK Splita bio je brži nego uspon. Iz prve je izbačen u 3. ligu, a tu je treći nakon šest kola.
  • BELIŠĆE Prvoligaš je bilo od 1992. do 1995., kad je golove zabijao Rudika Vida, Domagojev tata. Danas je klub u 3. HNL Istok, s Vukovarom, Marsonijom i Međimurjem.

Evo gdje je svih 37 prvoligaša

1. HNL: Dinamo, Hajduk, Rijeka, Osijek, Lokomotiva, Cibalia, Inter, Rudeš, Slaven Belupo, Istra 1961

2. HNL: Varaždin, Šibenik, Lučko, Hrvatski dragovoljac, Gorica

3. HNL Zapad: Zagreb, Segesta, Pazinka, Dubrava

3. HNL Jug: Zadar, Split, GOŠK Dubrovnik 1919, Primorac Stobreč

3. HNL Istok: Marsonia, Međimurje, Belišće, Vukovar 1991

4. rang natjecanja: Samobor (Četvrta NL Središte), Karlovac 1919 (Četvrta NL Središte), Orijent (Četvrta NL NS Rijeka), Neretva (Prva Županijska; Dubrovačko-neretvanska)

5. rang natjecanja: Istra (Prva Županijska; Istarska), TŠK 1932 (Prva Županijska; Sisačko-moslavačka), Suhopolje (Prva Županijska; Virovitičko-podravska)

Više ne postoje
Kamen Ingrad, Čakovec, Pomorac

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 31
VIDEO

On je Petkovića digao iz mrtvih: 'Nikad nisam učinio takvo što. Samo sam ga pitao jednu stvar'
MARIO BUDIMIR ZA 24SATA

On je Petkovića digao iz mrtvih: 'Nikad nisam učinio takvo što. Samo sam ga pitao jednu stvar'

Plus+ Bivši dinamovac Mario Budimir: Bjelica mu je jednom na treningu donio knjigu kako bi je on doma pročitao. Vjerujte, nema šanse da ju je otvorio. Kad je došao u Dinamo, sumnjali smo. A onda je došao prvi trening

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu
Novi predsjednik Hajduka bio je i kod Knjaza: 'Neću jesti meso dok Hrvatska ne osvoji nešto'
VELIKI NAVIJAČ

Novi predsjednik Hajduka bio je i kod Knjaza: 'Neću jesti meso dok Hrvatska ne osvoji nešto'

Popularni Robert Knjaz radio je emisiju za vrijeme svjetskog prvenstva u Japanu i Južnoj Koreji, a u jednom trenutku nabasao je na potencijalnog predsjednika Hajduka