Obavijesti

Sport

Komentari 9

Kakva čast za Tomića! Postaje prvi stranac kapetan Barcelone

Kakva čast za Tomića! Postaje prvi stranac kapetan Barcelone
1

Košarkaška sekcija Barcelone, osnovana 1926. godine, nikada nije imala stranca za kapetana za razliku od nogometne i rukometne momčadi. U nogometnoj je kapetan Lionel Messi

VIDEO

Hrvatski centar Ante Tomić postao je u subotu prvi strani kapetan u 92 godine dugoj povijesti košarkaškog kluba Barcelone.

- Ovo je čast, jako sam ponosan. Bit će mi ovo sedma godina u Barci te sam ovdje igrač s najviše provedenih sezona. Velika je ovo odgovornost, posebno nakon odlaska Navarra. Biti kapetan Barcelone je doista nevjerojatno te sam jako zadovoljan", rekao je 31-godišnji Dubrovčanin nakon imenovanja.

On je u toj ulozi zamijenio 38-godišnjeg Juana Carlosa Navarra koji je se ljetos oprostio od igranja nakon što klub više nije računao na njega. Navarrro je igrao gotovo 20 godina za Barcelonu a Tomić mu je prošle sezone bio zamjenik.

Ante Tomić je 2012. godine stigao iz Real Madrida u grad na obali Sredozemnog mora te je sa 455 nastupa postao stranac s najviše utakmica za Barcelonu. Iza njega su bivši klupski igrači Slovenac Erazem Lorbek s 341 utakmicom i Talijan Gianluca Basile s 329 nastupa.

Košarkaška sekcija Barcelone, osnovana 1926. godine, nikada nije imala stranca za kapetana za razliku od nogometne i rukometne momčadi. Ljetos je argentinski nogometni napadač Lionel Messi preuzeo kapetansku vrpcu pa postao prvi stranac kojem je ukazana ta čast nakon 1996. godine i rumunjskog braniča Gheorghea Popescua. U rukometu je kapetan bio Mađar Laszlo Nagy.

Barcelona jedan je od simbola Katalonije, pokrajine na sjeveroistoku Španjolske sa 7,5 milijuna stanovnika a Tomić je ljetos produžio ugovor za dvije sezone, do ljeta 2020. godine.

- On je prošle sezone bio zamjenik kapetana pa smo njegovim imenovanjem dobili kontinuitet što je bitno za momčad - rekao je Svetislav Pešić, srpski trener na klupi Katalonaca. Tomićev zamjenik je postao 25-godišnji domaći igrač Pierre Oriola pristigao u klub 2017. godine.

Tomić je s Barcelonom dosad osvojio jedno španjolsko prvenstvo (2014.), dva kupa (2013. i 2018.) te jedan španjolski superkup (2015.). Osvojio je također i šest katalonskih liga od 2012. do 2017. godine.

Barcelona, međutim, posljednjih godina ne uspijeva prekinuti dominaciju svog najvećeg rivala Real Madrida, aktualnog prvaka Španjolske i Europe, premda ga je lani pobijedila u kupu.

Zadnji naslov prvaka je osvojila 2014. godine pa će ove sezone ponovo nastojati doći do njega. Ovaj vikend se igra katalonska liga gdje bi Tomić mogao podići prvi pehar u ulozi kapetana dok se krajem mjeseca pak igra španjolski Superkup.

On će ove sezone biti drugi hrvatski košarkaš s kapetanskom vrpcom u Španjolskoj. Marko Popović, 36-godišnji Zadranin, kapetan je prvoligaša iz madridskog predgrađa Fuenlabrade.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Zagreb - Montpellier 27-27: Zagrebaši remizirali u drami, još su u igri za četvrtfinale LP!
LIGA PRVAKA

Zagreb - Montpellier 27-27: Zagrebaši remizirali u drami, još su u igri za četvrtfinale LP!

Zagreb je u dramatičnoj utakmici remizirao s Montpellierom (27-27) u prvoj utakmici osmine finala Lige prvaka u krcatoj zagrebačkoj Areni. Uzvrat je za tjedan dana u Francuskoj

Đoković: Ivanišević mi više nije trener. Odlučili smo se za razlaz
KRAJ SURADNJE

Đoković: Ivanišević mi više nije trener. Odlučili smo se za razlaz

Šefinjo hvala na svemu, prijatelju. Volim te, napisao je Đoković u objavi o kraju šestogodišnje suradnje s Ivaniševićem. Zajedno su osvojili 12 Grand Slamova
Bivši suigrač napao dinamovca Sučića: 'Sramoto! Nadam se da ćemo se jednom sresti na ulici'
PROMIJENIO REPREZENTACIJU

Bivši suigrač napao dinamovca Sučića: 'Sramoto! Nadam se da ćemo se jednom sresti na ulici'

Petar Sučić ubuduće će igrati za hrvatsku reprezentaciju, a njegova odluka nije baš najbolje sjela njegovom bivšem suigraču iz BiH koji ga je žestoko isprozivao