Obavijesti

Sport

Komentari 2

Kao dijete bio na ulici, radio u skladištu, a sad igra u NFL-u

Kao dijete bio na ulici, radio u skladištu, a sad igra u NFL-u
1

Efe Obada imao je 22 godine i pakirao je hranu u jednom skladištu u Londonu. Prijatelj ga je nagovorio da dođe na trening momčadi američkog nogometa. Danas zarađuje 3,5 milijuna kuna godišnje

VIDEO

Efe Obada (27) sa sestrom je doveden u London kad je imao deset godina. Da, doveden. Sam Efe tako opisuje svoju selidbu iz Nizozemske, iako se nerijetko znalo spominjati da je zapravo bio - otet.

- U London nas je doveo stranac koji je trebao paziti na nas. Nije - rekao je Obada, koji ne voli dijeliti detalje, no s deset godina završio je na ulicama glavnog grada Engleske.

Dvije večeri on i sestra spavali su na ulici prije nego im je zaštitar dao sklonište u zgradi koju je čuvao, a ubrzo je na njih nakratko pazio prijatelj njihove majke. Kada je to propalo, Obada je ostatak svog djetinjstva proveo kod preko deset udomitelja.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Another evening with @bigkidfoundation in Stockwell! 🇬🇧💪🏿

A post shared by Efe Obada (@efeobadauk) on

- To je bio moj život. Moja priča. Bilo je padova, no meni je to tada bilo normalno. Onda kad sam stigao u NFL sagledao sam svoju prošlost i pričao sam s ostalim ljudima i shvatio da ipak možda to i nije tako normalno - rekao je Obada, obrambeni igrač Carolina Panthersa.

Pokretanje videa...

00:44

O svojoj sestri ne želi puno pričati, iako je dvojac u jako dobrim odnosima. Svoju ženu također drži dalje od očiju javnosti, a iako je to nerijetko klišej, Obada zaista svlačionicu smatra svojim domom:

- Biti u momčadi je za mene kao imati obitelj. Odrastao sam kod udomitelja, a ovdje ima puno dečkiju koji su me uzeli pod svoje i lijepo je pripadati negdje.

A njegova karijera započela je na najčudniji mogući način...

Imao je 22 godine, i dok su svi budući NFL igrači u tom periodu diplomirali sa sveučilišta, on je radio u skladištu u Engleskoj. Punio je kamione hranom, pakirao i otvarao raznorazne pakete i radio velik broj sati za malu plaću. Nikada u životu nije se bavio natjecateljskim sportom, a pogotovo ne kompleksnim sportom poput američkog nogometa. 

Onda se ponovno susreo sa starim prijateljem, a ovaj ga je nagovorio da sudjeluje u treninzima London Warriorsa, kluba američkog nogometa u Londonu. Nakon samo pet utakmica, bio je na putu za Sjedinjene Američke Države! Igrao je tamo za trening sastav Dallas Cowboysa, 2015. godine je i potpisao za njih, no otpustili su ga bez da je odigrao utakmicu. Trenirao je i s Kansas City Chiefsima, Atlanta Falconsima, no svi su mu naposljetku uručili otpusno pismo.

- Kad imaš priliku poput te da budeš u NFL-u, moraš je uhvatiti i pokušati zadržati. Znao sam da kad ta prilika nestane, čeka me osmosatni posao u skladištu. Sve dok postoje ljudi koji će mi pomagati i dati mi šansu da rastem, vraćat ću se, bez obzira na to koliko odbijenica dobijem.

NFL-ov međunarodni program na kraju mu je dao i to potrebno 'da'. Program uspostavljen 2017. godine dao je priliku sportašima iz drugih zemalja da uspiju u NFL-u, a Obada je bio dio prve skupine igrača. 

U NFL-u je teško uspjeti kao stranac. Manje od 3% igrača u 2018. godini bili su stranci, a Britanaca ima još manje. Tek ih je pet u povijesti osvojilo Super Bowl. No Obada je uspio!

Stigao je do Carolina Panthersa 2017. godine, a u siječnju je potpisao ugovor vrijedan 3 i pol milijune kuna na godinu. I vratio se upravo u svoj grad! Panthersi su ove sezone igrali protiv Tampa Bay Buccaneersa u Londonu...

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Coming home with my @panthers! 🇬🇧

A post shared by Efe Obada (@efeobadauk) on

Ipak, 26-godišnjak ne zaboravlja na svoju prošlost. Svoj maksimum daje društvu u Engleskoj, i sam priznaje:

- Osjećam se kao produkt svog okruženja. Stavi me u NFL i bit ću super. Ali stavi me u okruženje poput južnog Londona bez pomoći, socijalne naknade, humanitarnih udruga koje se zatvaraju, mladih sportskih klubova koji se također zatvaraju... Znam kako je lako uvući se u krive struje u takvom okruženju i zato želim pomoći mladima. Prolaze kroz ono što sam i ja prolazio - trče naokolo, pokušavaju se pronaći. Nitko od nas nema kartu za to... Samo želim reći djeci da je i moj život bio negativan u nekom trenutku i pogledajte ga sad.

A maleni desetogodišnjak na ulicama Londona nije mogao ni zamisliti da će jednog dana zaigrati na velikoj pozornici sporta s kojim nikad nije imao veze. I da će se prostorija u NFL-ovom međunarodnom uredu zvati upravo po njegovom imenu.

Imenu igrača koji je među prvim uspješnicama njihovog programa.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Zagreb - Montpellier 27-27: Zagrebaši remizirali u drami, još su u igri za četvrtfinale LP!
LIGA PRVAKA

Zagreb - Montpellier 27-27: Zagrebaši remizirali u drami, još su u igri za četvrtfinale LP!

Zagreb je u dramatičnoj utakmici remizirao s Montpellierom (27-27) u prvoj utakmici osmine finala Lige prvaka u krcatoj zagrebačkoj Areni. Uzvrat je za tjedan dana u Francuskoj

Bivši suigrač napao dinamovca Sučića: 'Sramoto! Nadam se da ćemo se jednom sresti na ulici'
PROMIJENIO REPREZENTACIJU

Bivši suigrač napao dinamovca Sučića: 'Sramoto! Nadam se da ćemo se jednom sresti na ulici'

Petar Sučić ubuduće će igrati za hrvatsku reprezentaciju, a njegova odluka nije baš najbolje sjela njegovom bivšem suigraču iz BiH koji ga je žestoko isprozivao
Unosna plaća: Koliko je Goran Ivanišević zaradio uz Đokovića?
RAZLAZ UZ DUBOKI DŽEP

Unosna plaća: Koliko je Goran Ivanišević zaradio uz Đokovića?

Nesreća je što se samo pobjede broje. Ne valja finale, kao da nisi ni došao na turnir. Tu je stres, uvijek sam ja kriv za sve, kazao je Ivanišević o suradnji s Đokovićem kojoj je i službeno došao kraj