Obavijesti

Sport

Komentari 6

Karate majstor s FER-a: Znam da me mama gleda tamo gore

Karate majstor s FER-a: Znam da me mama gleda tamo gore
1

Enes Garibović mladi je Varaždinac koji je početkom prosinca osvojio srebrnu medalju na na turniru Svjetske karate lige Serije A u Šangaju u kategoriji do 75 kilograma, a trenutno je na završnoj godini FER-a

VIDEO

Tko kaže da se ne može? Trenira dvaput dnevno, ide na predavanja, uči, osvaja medalje i samo ga još nekoliko ispita i diplomski rad dijele od titule inženjera na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu.

Sve je to dvadesetdvogodišnji karatist iz Varaždina, Enes Garibović.

Početkom prosinca bio je srebrni na turniru Svjetske lige u Kini, a time je zaokružio odličnu godinu u kojoj je osvojio pojedinačno srebro na Mediteranskim igrama. Drugi put zaredom osvojio je i 'Super 8', turnir najbolje osmorice na koji se dolazi samo pozivnicom organizatora.

Karate 'genetski predodređen'

Enes se kao i mnoga djeca okušao u nekoliko sportova. Tata Esad koji je izbornik hrvatske karate reprezentacije poticao ga je da se okuša u raznim područjima i nikad mu nije stavljao karate na prvo mjesto.

- Kao mali sam trenirao nogomet u Varteksu i dan danas volim taj sport. Bilo je to od moje osme do 12. godine, a još sam se okušao u plivanju, tenisu, skijaškom trčanju i naravno karateu. Tata me slao na mnogo sportova, ali očito da su i geni na kraju prevagnuli da završim u karateu - započeo je Enes.

Ljubav je to koja traje odmalena, a s godinama se samo razvijala i prerastala u nešto više. 

- Kao klinac na TV-u sam gledao Jackieja Chana i Brucea Leeja, a i tata je ipak najviše znao o karateu. Sa sedam godina počeo sam trenirati karate, a dvije godine od prvog treninga postao sam državni prvak. Bilo je to 2005. godine, a nakon toga sam osvojio još mnogo medalja u mlađim uzrastima. Bila je fora donositi medalje u školu i pokazivati ih prijateljima, znate kako je to dok se kao dijete imaš čime pohvaliti .

U srednjoj je karate još 'hobi'

S osnovnoškolskim obvezama Enes je mogao trenirati i dva, tri sporta. Ipak, dolaskom u srednju školu morao se odlučiti samo za jedan. Upisao je Prvu varaždinsku gimnaziju koja je zahtijevala mnogo više truda. Rečenica roditelja: 'Obrazovanje je na prvom mjestu' morala se poštivati, a Garibović se posvetio učenju i karateu.

- U srednjoj školi počeo sam trenirati dvaput na dan, a dolaskom na fakultet to je izraslo i u nešto više. Trebalo je uskladiti treninge i obaveze, a tu se puno zahvaljujem FER-u i profesorima koji mi izlaze u susret. Na završnoj sam godini i dobro mi ide. S vrlo dobrim uspjehom i bez zaostataka riješio sam prethodne godine, a još mi malo fali do diplome - rekao nam je Enes.

Nije lako, tu je puno stvari koje treba obavljati uz studiranje, a uz treninge i turnire, učenje bi od mnogih bilo zanemareno.

- Sve je stvar organizacije. Fali mi vremena za sebe, ali sam sam izabrao takav put. Ipak, da nemam podrške obitelji, prijatelja i fakulteta bilo bi puno teže nego što je. Zato sam zahvalan svima koji su uz mene, a još jednom zahvala profesorima što mi izlaze u susret. 

Studentima je jedna od prvih asocijacija na studiranje 'menza'. Mjesto je to zbog kojeg su mnogi studenti dobili nekoliko kilograma kroz studij, ali Enes i na to mora paziti. Ali kad je sila, i u menzi se pojede.

- Pazim na hranu jer skidam kilograme prije borbe. Hranu većinom kuham sam ili pojedem u nekom restoranu, dok je menza malo nezahvalna, ali i tamo jedem dok sam u žurbi ili ima nešto što mogu iskoristiti.

'Znam da me mama prati i bodri na svakom koraku'

Prije pet je godina Enes ostao bez majke Tamare kojoj posvećuje svoje medalje.

- Da, mama mi je bila podrška, a znam da me i dalje gleda i bodri. Shvatio sam da život ide dalje, a ja ću se i dalje boriti sa svim izazovima. Jako sam vezan za obitelj i bliske prijatelje kojima posvećujem svoje uspjehe - kratko je prokomentirao mladi karatist.

Veliku mu podršku osim obitelji daje i Hrvatski Karate Savez

- Savez i Olimpijski odbor plaćaju nam putovanja na natjecanja i dnevnice. Sve je super s njihovim radom i trude se omogućiti nam sve potrebno. Uvijek može bolje, ali i ovako je sve na respektabilnoj razini.

Novac od turnira dovoljan je za malo bolju 'kavicu'

- Lijepo je dok si student pa si sam, primaš stipendiju i možeš živjeti normalnim životom. Kasnije je problem jer smo mi svi trenutno svojevrsni poluprofesionalci, ne možemo kasnije živjeti na zaradi i staroj slavi poput nekih drugih sportaša. Recimo ja sam za svoju medalju na turniru dobio 200 eura, što je u odnosu na zaradu nekih nogometaša svota za 'kavicu'.

Enes će imati mogućnosti zaposlenja nakon završetka fakulteta, ali on se vidi u karateu. Što se tiče sponzora, u karateu su rijetki oni koji imaju nešto više od sponzora opreme.

- Nadam se da ću nakon diplome naći nekog poslodavca koji će biti razuman što se tiče mojih obaveza, a ako to neću uspjeti vjerojatno ću se u potpunosti posvetiti karateu. Trenutno imam svog sponzora opreme, a u karateu nije baš uobičajeno da se od sponzorstava zarađuje - rekao je Enes i dodao:

- Neću uvijek biti mlad pa da mogu trenirati kao danas, a za posao će biti vremena.

Sljedeći cilj su Olimpijske igre u Tokiju

Srebrnom medaljom u Šangaju krenuo je u pohod na Olimpijske igre. Do svibnja 2020. bit će još dvadesetak turnira na kojima će sudjelovati i prikupljati bodove za plasman u Japan. Srebro u Kini dovelo ga je u TOP 15 na kraju ove godine.

- Želim izboriti plasman na sljedeće OI, ali ako se to ne dogodi neće biti smak svijeta. Svi smo izjednačeni u TOP50 i možda zvuči malo glupo, ali bit će lakše osvojiti odličje u Tokiju nego se kvalificirati za odlazak. Cilj mi je korak po korak u neko vrijeme doći do TOP 5, a tako bi osigurao i direktan plasman u Japan, ako ne bi uspio putem turnira - završio je varaždinski karatist.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Modrić oduševio navijače nakon što je promašio jedanaesterac: 'To je Lukin potez od 1000 IQ!'
LUKAV POTEZ

Modrić oduševio navijače nakon što je promašio jedanaesterac: 'To je Lukin potez od 1000 IQ!'

Obično se raspucavanja s bijele točke izvode s istom loptom kako bi svi igrači bili u istoj poziciji ili iznimno s novom ako prvotna 'nestane', a upravo je Luka raspalio loptu koju mu je obranio Brazilac visoko na tribine

Real Madrid u drami izbacio  Manchester City iz Lige prvaka! Modrić i Kova promašili penale
ČETVRTFINALE LIGE PRVAKA

Real Madrid u drami izbacio Manchester City iz Lige prvaka! Modrić i Kova promašili penale

Real Madrid izborio je polufinale Lige prvaka nakon što je u lutriji penala bio bolji od Manchester Cityja, a hrvatski reprezentativci Luka Modrić i Mateo Kovačić promašili su penale za svoje momčadi
Ancelotti otkrio tko je odbio pucati penale!  'Ederson me zna'
DRAMA JEDANAESTERACA

Ancelotti otkrio tko je odbio pucati penale! 'Ederson me zna'

Četiri-pet minuta prije kraja počnete razmišljati o penalima. Složio sam petoricu, Jude je dobar pucač, kao i Lucas, Nacho ima puno iskustva i osobnosti, a Rüdiger ima muda!, objasnio je Davide Ancelotti, pomoćni trener