Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Kasalo morao platiti 25.000 maraka jer je igrao za Hrvatsku

None Foto: YouTube

Kasalo je morao platiti kaznu jer je na utakmicu otišao svojevoljno. Nije ga pokrivalo osiguranje, pa ga je po povratku U Nürnberg dočekala skupa 'čestitka'...


Na 20. obljetnicu prve utakmice hrvatske nogometne reprezentacije u zagrebačkom hotelu Sheraton okupili su se njezini glavni 'akteri'. Dvanaestorica veličanstvenih prisjetili su se na kratko kako je bilo tada zaigrati.

- Iznimno sam ponosan što sam imao privilegije zaigrati u toj utakmici, nije me bilo strah, dok su emocije su bile vrlo jake - kazao je Vlado Kasalo.

Pamti kako je Željko Petrović htio igrati, ali zbog sigurnosti svoje obitelji u Crnog Gori ipak nije.

- S izbornikom Dražanom Jerkovićem dogovorio je da neće igrati da mu obitelj ne bi imala probleme...

No zato je Kasalo imao problema. Igrao je tada u Nürnbergu, a u klubu su mu zaprijetili da ako zaigra i ako mu se nešto dogodi, imat će problema. Njegov nastup nije pokrivalo osiguranje, no unatoč tomu je zaigrao.

- Vratio sam se u četvrtak, a predsjdnik kluba mi je dao papir na kojem je pisala cifra od 25.000 njemačkih maraka. Nisamo u to vrijeme baš dobro znao njemački jezik, pa sam papir odnio kod prijatelja da mi prevede i vidio da je to kazna i da sam ja njima dužan 25 tisuća maraka - ispričao je Kasalo.

Za Hrvatsku tog 17. 10. 1990. zaigrali su i Slovenac Gregor Židan te Kosovar Kujtim Shala.

- Iznimno mi je drago što sam mogao igrati za Hrvatsku. Bila mi je to najdraža utamica, ali mi je žao što je bila jedina. Jako sam dugo zbog toga imao problema, u to vrijeme Kosovo je bilo u kaosu, i tek nakon 10 godina mogao sam otići tamo - kazao je Shala. Dodao je kako mu je iznimno drago da vidi dečke nakon svih ovih godina.

Marko Mlinarić također je iznimno ponosan na tu utakmicu, i čast mu je bila igrati...

"Bilo me je strah"

Ivica Grnja bio je u to vrijeme pomoćnik izbornika.

- Dolazim iz Osijeka gdje situacija bila malo drugačija nego u Zagrebu i bilo me strah. Sjećam se da su beogradske novine dan poslije utakmice napisale da sam bio igrač koji je uveseljavao igrama cijelu Jugoslaviju i da sam preko noći postao ustaša. Ponosan sam što sam mogao sudjelovati u prvoj utakmici hrvatske nogometne reprezentacije...

Komentari (2)
  • Samo jedna mala ispravka u povjesti Hrvatske repke prvi gol Postigao je u nezvanicnom susretu Hrvatska - ? Zeljko Adzic nekadasni nogometas Dinama a ne Aljosa Asanovic protiv USA 100% provjereno. Isti slucaj je i sa pokojnim Matom Parlovim da je on bio prvak svjeta u Amaterskom Boxu to je HOO prihvatio tek kad je to Mate izjavio u jednoj emisiji HRT-a

    17. 11. 2010,   22:21