Obavijesti

Sport

Komentari 19

Katalonci prijete prekidom 'El Clásica', a realovci se opuštali

Katalonci prijete prekidom 'El Clásica', a realovci se opuštali
1

Barcelona i Real Madrid od 20 sati igraju 243. najveći derbi španjolskog, a vjerojatno i svjetskog nogometa koji je obilježen sigurnosnim opasnostima. Modrić i Rakitić zaigrat će 17. put međusobno

VIDEO

Luka Modrić i Ivan Rakitić, kapetan i dokapetan reprezentacije Hrvatske, danas će se 17. put naći na suprotnim stranama u Španjolskoj. U El Clásicu, najvećem derbiju između Real Madrida i Barcelone, odmjerit će snage u međusobnom natjecanju koje traje još od 2012. godine.

Rakitić je dosad devet puta izašao kao pobjednik, tri susreta su završila neriješeno, a Modrić je samo četiri puta travnjak napustio uzdignutih ruku. Dvojica igrača sredine terena godinama su se uspjela održati u udarnim postavama ovih divova te bi na Camp Nou trebala istrčati od prve minute.

Pokretanje videa...

00:15

No obojica su ove sezone prosjedila neko vrijeme na klupi što im je bilo novo, neugodno iskustvo. Modrić je s 34 godine najstariji igrač svlačionice Santiago Bernabéua a nakon dvije ozljede u rujnu i listopadu trener Zinedine Zidane mu je dozirao minute te ga postupno uvodio u igru. U El Clásico ulazi u svom najboljem trenutku ove sezone. Real Madrid je istovremeno nanizao 11 utakmica bez poraza.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

S druge strane se 31-godišnji Rakitić uspio vratiti u početnu postavu prvaka Barce nakon što ga je trener Ernesto Valverde od ljeta držao na klupi. Rakitićev povratak na travnjak poklopio se sa serijom pobjeda u kojima su pali Borussia Dortmund, Atlético Madrid, Inter i Mallorca a niz je zaustavio u subotu Real Sociedad remijem 2-2.

Ljuti protivnici Barcelona i Real Madrid ulaze u utakmicu s po 35 bodova, držeći trećeplasiranu Sevillu na odstojanju od četiri boda. El Clásico su trebali igrati u listopadu no dvoboj je bio odgođen zbog nasilnih prosvjeda u Barceloni, uzrokovanih osuđujućim presudama katalonskim političarima. Ta je odgoda pomogla Real Madridu koji se oporavio od šokantnih poraza, poput onoga od 3-0 u Parizu ili 1-0 na Mallorci.

U Madridu, gdje na naslov prvaka čekaju dvije godine, sada su uvjereni u dobar ishod na Camp Nou bez obzira što neće biti ozlijeđenih Edena Hazarda i Marcela. Igrači obiju momčadi prema stadionu će krenuti svojim autobusima iz istog hotela zbog posebnih mjera sigurnosti. Naime, zagovornici nezavisnosti Katalonije najavili su veliki prosvjed oko stadiona uoči utakmice, a policija se pribojava pokušaja blokiranja stadiona ili masovnog utrčavanja publike na teren.

Organizacija "Demokratski tsunami" prosvjedom, a moguće i prekidom utakmice, želi ukazati na "nepravedne presude" dužnosnicima koji su 2017. organizirali referendum o nezavisnosti. U listopadu je bila blokirala zračnu luku u Barceloni zbog čega je Rakitić nakon slijetanja iz Cardiffa morao pješačiti prema gradu dok nije naišao na taksi.

Politička situacija, odnosno zaoštreni odnosi Barcelone i Madrida, dodatno podižu tenzije uoči derbija. Nogometni klub Barcelona otvoreno podržava referendum o samostalnosti dok je Real Madrid simbol španjolske monarhije. Na Santiago Bernabéu su opuštenom atmosferom nastojali pripremiti igrače za ono što će ih dočekati u 620 kilometara udaljenoj Kataloniji. Prvo su im dodijelili nove sponzorske Audijeve automobile, a onda su dva dana uoči utakmice nogometašima i košarkašima Real Madrida organizirali tradicionalni zajednički Božićni ručak.

Pokretanje videa...

Luka Modrić, promocija autobiografije 03:37

Modrić se za stolom družio s Garethom Baleom, Tonijem Kroosom, Marcelom i Lukom Jovićem. Predsjednik Florentino Pérez nastojao se šaliti obilazeći stolove prilikom čega je dlanom potapšao Modrića po zatiljku. Od osvajača Zlatne lopte očekuje veliku predstavu na Camp Nou. U posljednjem prvenstvenom ogledu, odigranom ondje prije godinu dana, Real Madrid je bio stradao s 1-5. U posljednjih deset međusobnih utakmica 'Kraljevski klub' je samo dva puta slavio a Barcelona pet puta.

I Rakitić se nastojao opustiti uoči utakmice. Suprugi Raquel je organizirao rođendansku proslavu. U utakmici pak želi pokazati Valverdeu i upravi Barcelone da su ga nepravedno bili otpisali prethodnih mjeseci. Premda Valverde ima sedam veznjaka, Rakitić smatra da još puno toga može pružiti.

Njegova prošlost protiv Real Madrida ide mu u prilog. U rujnu 2012. se kao igrač Seville prvi put sučelio s Modrićem. Na Sánchez Pizjuánu je izveo korner nakon kojeg je njegov suigrač Piotr Trochowski glavom zabio gol za pobjedu od 1-0. Modrić, koji je mjesec dana ranije bio došao iz Tottenhama, bio je odigrao pola sata. U Madridu je pak Rakitić zabio dva gola no njegova momčad je bila izgubila sa 3-7.

La Liga Santander - FC Barcelona v RCD Mallorca

Godine 2014. je prešao u Barcelonu pa prvi El Clásico odigrao u listopadu u Madridu. Real Madrid je tada pobijedio s 3-1. Nakon toga je Rakitić upisao dvije pobjede. U svim utakmicama su on i Modrić držali sredinu svojim ekipama. U prosincu 2016. je Modrić asistirao Sergiju Ramosu za remi od 1-1 na Camp Nou.

Rakitić je odgovorio pet mjeseci kasnije kada je na Santiago Bernabéu odapeo udarac s preko 20 metara i zatresao mrežu u pobjedi Barce od 3-2. 'Raketa' je riješio i zadnji El Clásico. U ožujku je u Madridu zabio jedini gol na utakmici u 26. minuti čime je Barcelona bila stavila ruke na pehar prvaka, pa ga  podigla dva mjeseca kasnije.

U svom prvom sučeljavanju nakon toga, Rakitić i Modrić će loptama tražiti svoje napadače u koje imaju neograničeno povjerenje. Naime, Lionel Messi i Karim Benzema s po 12 golova dijele prvo mjesto na ljestvici najboljih strijelaca u Primeri.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

'Ne bih mogla biti s čovjekom koji malo zarađuje. Pa 10.000 eura mjesečno bi bilo dovoljno'
SUPRUGA IGRAČA UKRAJINE

'Ne bih mogla biti s čovjekom koji malo zarađuje. Pa 10.000 eura mjesečno bi bilo dovoljno'

Ana Zubkova supruga je ukrajinskog reprezentativca Aleksandra Zubkova. Bivši je model, završila je farmaceutsko-biokemijski fakultet, ali posljednjih godina posvetila se obitelji. I fotografiranju za Instagram

Fifa objavila novu ljestvicu. Evo gdje se nalazi Hrvatska i naši protivnici na Euru u Njemačkoj
STANJE DO EURA

Fifa objavila novu ljestvicu. Evo gdje se nalazi Hrvatska i naši protivnici na Euru u Njemačkoj

Belgija je na trećem mjestu preskočila Engleze, dok prve dvije pozicije i dalje drže Argentina i Francuska
Dani Alves, osuđen za silovanje, izašao iz zatvora pa partijao s društvom do jutarnjih sati...
ZGROZIO ŠPANJOLCE

Dani Alves, osuđen za silovanje, izašao iz zatvora pa partijao s društvom do jutarnjih sati...

Brazilac je uspio skupiti milijun eura jamčevine, a posljednjih dana pričalo se kako mu je novac posudio Memphis Depay, igrač Atletico Madrida