Obavijesti

Sport

Komentari 38

Katić napušta 'vatrene'? 'Moja zemlja je i BiH, nikad ne znaš'

Katić napušta 'vatrene'? 'Moja zemlja je i BiH, nikad ne znaš'
5

Donedavni stoper Hrvatske U-21 nakon Eura u San Marinu više nema pravo nastupa za mlade, Dalić ga ne zove, a ima pravo nastupa i za BiH, u kojoj je morao stopirati da bi odlazio na treninge

VIDEO

Nikola Katić (22) bio je jedan od naših najboljih igrača na ovogodišnjem Europskom prvenstvu do 21 godine u San Marinu, prvom nakon 15 godina na kojem je Hrvatska nastupila.

Izbornik A-reprezentacije Zlatko Dalić, međutim, nije poslao poziv stoperu Rangersa u svom mandatu, a nema ga ni na budućem okupljanju uoči utakmica protiv Mađarske i Walesa. Zaigrao je, doduše, na utakmici protiv Meksika u Los Angelesu u svibnju 2017., u mandatu Ante Čačića, ali to je bio jedini nastup.

Pokretanje videa...

01:21

Čini se kako Katić razmišlja o alternativi, a to je reprezentacija Bosne i Hercegovine, zemlje u kojoj se rodio (Ljubuški) i iz koje vuče porijeklo (Stolac).

- Dosad nije bilo interesa, ali tko zna što budućnost nosi. BiH je moja zemlja kao i Hrvatska, tu sam rođen i rado dolazim u svoj Stolac kad god sam u prilici. Teško je sad davati neke odgovore, pogotovo jer sam prethodno igrao baš za Hrvatsku. Vidjet ćemo, nikad se ne zna - rekao je Katić za SportSport.ba.

Stopirao sam od Stoca do Opuzena

Prisjetio se početka seniorske karijere u Neretvancu iz Opuzena i teških uvjeta u kojima se snalazio kako je znao.

- U Stocu uvjeti nisu bili najbolji, kao i u većini drugih mjesta u BiH. U Neretvancu je bio za nijansu viši nivo, ali i dalje amaterski. S obzirom na to da su mi roditelji bili zaposleni, morao sam stopirati da bih došao u Opuzen. Stajao sam sa strane i pitao nekoga da me poveze - rekao je Katić i dodao:

- Trebalo je 45 minuta u jednom i 45 minuta u drugom pravcu. Moram priznati da majci to baš i nije bilo drago. Bili su to srednjoškolski dani, ona me zamišljala na nekom fakultetu. Ali kad je vidjela koliko sam uporan, popustila je. Danas sam zbog svega toga ponosan na sebe.

Svašta mi je prolazilo kroz glavu, htio sam odustati

Razmišljao sam odustati

- Slagao bih kad bih rekao da nije bilo takvih trenutaka. Znate kako je, amaterski je to nivo i novac baš i nije neki, a kad ne ide najbolje, svašta vam prolazi kroz glavu. Ali u životu je tako da nakon lošeg dana obično dođu bolji. To mi je davalo snagu.

Nakon jednogodišnje epizode u Opuzenu zamijetili su ga iz Slaven Belupa, gdje se afirmirao u mladog reprezentativca.

- Imao sam priliku igrati protiv Širokog i Zrinjskog, ali nitko u meni očito nije vidio kvalitetu. Doduše, postojali su kontakti sa Širokim Brijegom dok sam bio u Neretvancu. Put me odveo u Slaven Belupo i mogu samo Bogu zahvaliti što je ispalo ovako kako jest. Tamo sam napravio ime kao igrač i stekao potrebno iskustvo.

Poznata je priča da je, nakon što je saznao za interes Stevena Gerrarda, klubu rekao da bi do Glasgowa išao i pješice.

- Bilo je to ostvarenje snova. Cijelu priču držao sam u tajnosti dok nisam potpisao ugovor, čak ni roditeljima nisam želio govoriti neke stvari - kaže Nikola.

Gerrardu se divim, uvijek zna što treba

Svakodnevni susreti s Gerrardom bili su mu nerealni.

- Vratiš se u prošlost, razmisliš kako si igrao u rodnom gradu i onda se okreneš oko sebe, naprosto sjajan osjećaj. Pogotovo kad sam prvi put zaigrao, osjetio atmosferu i vidio koliko su Rangersi zapravo velik klub - rekao je Katić i dodao:

- Gerrard je čovjek koji je toliko jednostavan, pristupačan i dobar. Ponekad ne biste ni pomislili da je to isti onaj Gerrard kojem ste se kao klinac divili. Zbog golemog igračkog iskustva točno zna kako u kojem trenutku diše momčad, zna točno kad i što treba reći. U svakom trenutku želi najviše, želi pobjedu i, ako je moguće, bez primljenog gola. Ostavio je sjajan dojam.

Igrače u hrvatskoj ligi ocjenjuje boljima nego onima u škotskoj, ali na Otoku su zato, kaže, spremniji. A poseban je gušt igrati u Old Firmu, derbiju protiv Celtica, jednom od najglasovitijih o svijetu.

- To je nemoguće opisati, mora se doživjeti. Grad doslovno diše za tu utakmicu, svi na ulicama samo o tome pričaju i malo gdje postoji takvo rivalstvo. Kad je utakmica, navijači se mrze - kaže Katić, kojemu je u prilagodbi pomogao Saša Papac (39), bivši reprezentativac BiH i legenda Ibroxa:

- Upoznali smo se još u Osijeku. Dobar je čovjek, dao mi je nekoliko savjeta za život u Glasgowu i zahvalan sam mu na tome. Ovdje ga puno cijene i nisu zaboravili što je dao za klub.

A uskoro bi s Papcem, osim klupskoga dresa, mogao dijeliti i onaj nacionalni. Dalić i Prosinečki su na potezu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 38
VIDEO

Doznajemo: Ovo je prvi favorit za novog predsjednika Hajduka!
NOVO LICE

Doznajemo: Ovo je prvi favorit za novog predsjednika Hajduka!

Kao što se već govorilo, kandidat je svojevremeno bio i legendarni hrvatski vaterpolist, a danas državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta Josip Pavić, no on više nije u opticaju za spomenutu poziciju

Marca provela anketu treba li Modrić ostati u Real Madridu. Evo kako su glasovali Španjolci
SLOŽNI SU U ODGOVORU

Marca provela anketu treba li Modrić ostati u Real Madridu. Evo kako su glasovali Španjolci

Real Madrid treba još jednu godinu Modrića kako bi učvrstio zajedništvo među mladima, a oni još ponešto naučili od njega, napisao je jedan čitatelj Marce, koja je provela anketu treba li Luka ostati u Realu
On je Petkovića digao iz mrtvih: 'Nikad nisam učinio takvo što. Samo sam ga pitao jednu stvar'
MARIO BUDIMIR ZA 24SATA

On je Petkovića digao iz mrtvih: 'Nikad nisam učinio takvo što. Samo sam ga pitao jednu stvar'

Plus+ Bivši dinamovac Mario Budimir: Bjelica mu je jednom na treningu donio knjigu kako bi je on doma pročitao. Vjerujte, nema šanse da ju je otvorio. Kad je došao u Dinamo, sumnjali smo. A onda je došao prvi trening