Obavijesti

Sport

Komentari 20

Kazne su veće za dres nego za rasizam! Najveća - Hrvatskoj

Kazne su veće za dres nego za rasizam! Najveća - Hrvatskoj
1

Uefa je kaznila Bendtnera s 90.000 eura jer je pokazao logo kladionice na gaćicama, a Chelsea s 90.000 eura jer su navijači bacali svašta u teren, dok je rasizam kažnjavala i sa svega 20.000 eura

VIDEO

Ma Englezi uvijek preuveličavaju, uopće nije bilo toliko rasizma, ja te povike nisam ni čuo. Naravno da se u masi uvijek nađe neka budala, ali...

Takve su izjave redom izlazile iz bugarskog tabora. Kao slaba kontra engleskoj 'artiljeriji'. Izbornik Krasimir Balakov našao se na udaru čim je nakon utakmice negirao rasizam, predsjednik saveza Borislav Mihajlov dao je ostavku pod pritiskom vlade i Uefe, a očekuje se i drastična kazna Bugarima.

Pokretanje videa...

00:13

Sudac Ivan Bebek postupio je prema protokolu i dobio pohvale, čim neki sudionik utakmice prijavi rasizam, sudac je dužan zaustaviti utakmicu i upozoriti da se preko razglasa pozove na prestanak rasizma, a potom i prekinuti utakmicu. Što je on u Sofiji učinio, dvaput. Susret je ipak priveo kraju, a Engleska je pobijedila 6-0.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Bebek je dvaput prekidao meč Engleza zbog rasizma Bugara!
Bebek je dvaput prekidao meč Engleza zbog rasizma Bugara!

Kakva kazna očekuje Bugare?

Dosadašnji slični primjeri jako variraju, ali kako su Bugari recidivisti, bit će drastično.

Kazne za rasizam prema Englezima

Bulgaria v England - UEFA Euro 2020 Qualifying - Group A - Vasil Levski National Stadium

Prije 15 godina Španjolski je nogometni savez platio 50.000 eura nakon što su Ashley Cole i Shaun Wright-Phillips bili mete uvreda s tribina na prijateljskoj utakmici u Madridu. 

Englezi su bili mete rasističkih povika primitivaca s tribina u Bugarskoj i 2011. godine u kvalifikacijama za Euro, a tada je bugarski savez kažnjen s 40.000 eura. Izbornik Bugara Lothar Matthäus se ispričavao, a žrtve su bili Ashley Young, Ashley Cole i Theo Walcott. 

Predsjednik bugarskog saveza smijenjen! Balakov sve negira
Predsjednik bugarskog saveza smijenjen! Balakov sve negira

U prosincu 2012. srpski je savez platio 70.000 eura zbog rasističkih uvreda Dannyju Roseu na utakmici U-21 reprezentacije, ali osim rasizma, engleski su se igrači žalili i da su ih gađali tvrdim predmetima s tribina. Rose je dobio crveni karton jer je, iziritiran uvredama, napucao loptu prema tribinama.

Crna Gora je morala igrati utakmicu protiv Kosova na praznom stadionu jer su huligani u Podgorici vrijeđali Rosea, Raheema Sterlinga i Calluma Hudson-Odoija.

Na klupskoj razini, engleski su nogometaši bili žrtve rasizma na utakmici Porto - Manchester City (Porto kažnjen s 20.000 eura).

Kazne za rasizam i nacizam kad Englezi nisu bili žrtve

Hrvatska - Italija

Nekolicina je Bugara na tribinama u Sofiji u ponedjeljak pokazivala i nacističke pozdrave. A tu je ipak najviše stradala Hrvatska, zbog maloumnog i sramotnog iscrtavanja svastike na poljudskom travnjaku (počinitelji još nisu pronađeni i procesuirani!) 2015. u kvalifikacijskoj utakmici protiv Italije.

Ta se utakmica igrala pred praznim tribinama zbog ranijeg rasističkog ispada huligana, pa je nakon Poljuda Uefa Hrvatskoj oduzela bod, te je kaznila s dvije utakmice bez gledatelja i 80.000 eura.

Englezi, oprostite! Balakov je konačno pročuo pa se ispričao
Englezi, oprostite! Balakov je konačno pročuo pa se ispričao

Praksa zatvaranja stadiona nastavila se i 2018. kada je Rumunjska tako kažnjena (i s 50.000 eura) zbog rasizma na utakmici protiv Srbije.

Na Euru 2012. Uefa je kaznila Ruse i Španjolce s ukupno 45.000 eura nakon uvreda ruskih huligana prema češkom braniču Theodoru Gebre Selassiju, a španjolskih prema Mariju Balotelliju

Ostale kazne - kako Uefa kažnjava?

PIXSELL

Engleska se nogometna javnost žali da je Uefa puno strože kažnjavala za manje važne prekršaje. Pa tako podsjeća kako je danski napadač Nicklas Bendtner kažnjen s 90.000 eura jer je na Euru 2012. skinuo donji dio dresa i pokazao logo jedne kladionice na gaćicama.

Koji mjesec ranije Uefa je kaznila Manchester City s 30.000 eura jer je momčad zakasnila na početak drugog poluvremena utakmice Europske lige protiv Sportinga.

Barcelona je u Ligi prvaka 2009. kontroverzno ispala od Chelseaja, nogometni se fanovi sjećaju nevjerojatnih propusta norveškoga suca Ovreboa, igrači Chelseaja bili su bijesni što im nije dosudio očigledan jedanaesterac, navijači su bacali svašta u teren... Epilog? Uefa je kaznila Chelsea s 90.000 eura.

Fifa je, pak, odrapila Kamerunu 150.000 eura kazne jer je 2004. zaigrao u nedopuštenim dresovima!?

Zbog svih tih primjera, engleska nogometna javnost očekuje da Uefa opet bude blaga, blaža nego što bi trebala da iskorijeni rasizam. Pa pretjerivali Englezi ili ne, iskorijeniti ga se mora. O tome nema spora.

Pokretanje videa...

00:04
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 20
VIDEO

'Tko izgubi derbi na Poljudu, on ispada iz utrke za titulu. A sad da vidimo hoće li suca potezati'
IGRAO ZA HAJDUK I DINAMO

'Tko izgubi derbi na Poljudu, on ispada iz utrke za titulu. A sad da vidimo hoće li suca potezati'

Plus+ Srđan Mladinić za 24sata: Igrao sam i za Hajduk i za Dinamo, ali nisam imao problema. Situacija s Brekalom otišla je predaleko, a volio bih da ‘bili’ osvoje naslov

Ante Erceg već je pronašao novi klub? Mogao bi biti lijek za njih
SLOBODAN JE IGRAČ

Ante Erceg već je pronašao novi klub? Mogao bi biti lijek za njih

Erceg ima problema s ponašanjem, ali nikada nije bila upitna njegova kvaliteta na terenu. 'Farmaceuti' su zaredali četiri poraza, a vjerojatno će posegnuti i za novim napadačkim rješenjem
VIDEO Torcida dobila Dinamo pa slavila uz pjesmu: 'Pa u pi*** materinu šaljem purgere...'
SAD JE 1-1

VIDEO Torcida dobila Dinamo pa slavila uz pjesmu: 'Pa u pi*** materinu šaljem purgere...'

Futsal Dinamo ni iz trećeg pokušaja nije uspio pobijediti na Gripama. U drugoj utakmici doigravanja PH u futsalu Torcida je slavila 3-2, golom pred kraj drugog produžetka