Obavijesti

Sport

Komentari 6

Kickboks je postao olimpijski sport! Boks pred izbacivanjem

Kickboks je postao olimpijski sport! Boks pred izbacivanjem
1

Međunarodni olimpijski odbor uvrstio je kickboks u olimpijske sportove što je jedno od najvećih priznanja u povijesti ovog sporta koji je nastao iz karatea i muay thaija. U isto vrijeme, boks je na konopcima

VIDEO

Velike promjene u borilačkom svijetu u vezi olimpijskih igara!

Međunarodni olimpijski odbor uvrstio je kickboks u olimpijske sportove što je jedno od najvećih priznanja u povijesti ovog sporta koji je nastao iz karatea i muay thaija.

Kickboks je privremeno primljen u olimpijsku obitelj na tri godine, a premijeru bi trebao imati na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. godine.

- Bio je ovo dug proces, ali nagrada je stigla na kraju. Zaslužili smo ovo priznanje jer je naš sport posljednjih godina prošao kroz transformaciju. Rad, fokus i strpljenje su se isplatili - rekla je predsjednica Svjetske kickboxing federacije Francesca Falsoni.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

MOO je uvrstio kickboks u olimpijsku obitelj na skupštini u Tokiju, gradu koji će biti domaćin Olimpijskih igara 2020. godine. Na istim Igrama debitirat će i karate, koji je također nedavno primljen u olimpijsku obitelj.

Osim kickboksinga, među olimpijske sportove privremeno su primljeni lacrosse i sambo koji će također premijeru imati u Tokiju.

2018 Youth Olympic Games

Ne slažu se svi kad je i kako nastao kicboks, dvije su teorije.

Prema onoj prvoj, kickboks je nastao iz indokineskih borilačkih vještina, posebno muay borana, koji se kasnije razvio u muay thai.

U modernom dobu, japanski karate majstor Tatsuo Yamada kombinirao je muay thai i karate i u 50-im godinama u Japanu održale su se prve kickboks priredbe.

U Americi je sve počelo u sedamdesetima, a 1974. PKA (Professional Karate Association) organizirao je prvo Svjetsko prvenstvo u kickboksu.

U Europi sport je postao popularan tek u devedesetim godinama, a popularizirali su ga hrvatski Tigar Branko Cikatić, prvi K-1 World Grand Prix prvak 1993. godine i Mirko Filipović, K-1 prvak 2012. godine, koji se borio s legendama ovog sporta poput Ernesta Hoosta, Le Bannera, Sama Greca, Mikea Bernarda, Andyja Huga, Petera Aertsa, Remya Bonjskog, Marka Hunta...

Boks na rubu izbacivanja!

Dok jednom svane...

U isto vrijeme boks je na rubu izbacivanja iz olimpijske obitelji, nakon što je Međunarodni olimpijski odbor zamrznuo organizaciju boksačkog turnira na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. i pokrenuo istragu o kontroverznoj Međunarodnoj boksačkoj federaciji (AIBA).

- Službeni kontakti između AIBA-e i Organizacijskog odbora OI Tokio-2020., prodaja ulaznica, odobravanje i uspostavljanje sustava kvalifikacija, planiranje testiranja i finalizacija programa natjecanja su suspendirani - stoji u priopćenju MOO-a, koji je ovo odlučio nakon što je AIBA podnijela izvješće o svojoj trenutačnoj situaciji što se tiče vodstva, financija i sportskog integriteta.

AIBA je već nekoliko godina u krizi i MOO je tu organizaciju i ranije upozoravao da mora riješiti svoje probleme s financijama i vodstvom kao i antidopinške probleme u sportu ili riskira isključenje s Olimpijskih igara u Tokiju.

Boks je dio ljetnih olimpijskih igara još od 1904. a na njima su nastupala i neka velika boksačka imena poput Muhammada Alija, Joea Fraziera, Georgea Foremana, Sugar Raya Leonarda, Anthonyja Joshue i Katie Taylor koji su osvojili zlatne olimpijske medalje prije nego su otišli u profesionalce. 
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

'Ne bih mogla biti s čovjekom koji malo zarađuje. Pa 10.000 eura mjesečno bi bilo dovoljno'
SUPRUGA IGRAČA UKRAJINE

'Ne bih mogla biti s čovjekom koji malo zarađuje. Pa 10.000 eura mjesečno bi bilo dovoljno'

Ana Zubkova supruga je ukrajinskog reprezentativca Aleksandra Zubkova. Bivši je model, završila je farmaceutsko-biokemijski fakultet, ali posljednjih godina posvetila se obitelji. I fotografiranju za Instagram

Fifa objavila novu ljestvicu. Evo gdje se nalazi Hrvatska i naši protivnici na Euru u Njemačkoj
STANJE DO EURA

Fifa objavila novu ljestvicu. Evo gdje se nalazi Hrvatska i naši protivnici na Euru u Njemačkoj

Belgija je na trećem mjestu preskočila Engleze, dok prve dvije pozicije i dalje drže Argentina i Francuska
Ante Erceg već je pronašao novi klub? Mogao bi biti lijek za njih
SLOBODAN JE IGRAČ

Ante Erceg već je pronašao novi klub? Mogao bi biti lijek za njih

Erceg ima problema s ponašanjem, ali nikada nije bila upitna njegova kvaliteta na terenu. 'Farmaceuti' su zaredali četiri poraza, a vjerojatno će posegnuti i za novim napadačkim rješenjem