Obavijesti

Sport

Komentari 39

Kinezi konačno preuzeli Milan: 'Vratit ćemo klub gdje pripada'

Kinezi konačno preuzeli Milan: 'Vratit ćemo klub gdje pripada'
2

Milan je klub svjetskog renomea i vratit ćemo ga na vrh svjetskog nogometa. Od danas kreće oporavak Milana na svim područjima, rekao je novi vlasnik Milana Yonghong Li

VIDEO

Nakon višemjesečne trakavice konačno se i to dogodilo! Talijanski gigant AC Milan više nije u rukama dugogodišnjeg predsjednika Silvija Berlusconija. Kineski konzorcij pod nazivom Rossoneri Sport Investment Lux danas je i službeno preuzeo 99,93 posto dionica kluba koje je platio nevjerojatnih 740 milijuna eura. To je najveća investicija s Dalekog Istoka do sada u europskom nogometu.

Bivši talijanski premijer Berlusconi danas je finalizirao pregovore i nakon 31 godine na čelu sedmerostrukog osvajača Lige prvaka predao ključeve kancelarije. Berlusconijeva kompanija Fininvest izdala je službeno priopćenje.

- Fininvest je danas završio prodaju svih dionica koje je posjedovao u klubu AC Milan - njih 99,93 posto - Rossoneri Sport Investment Luxu. Ovo je zadnji korak dogovora oko kupovine koja je potpisana 5. kolovoza 2016. godine i koja je obnovljena 24. ožujka ove godine. Uvjeti prodaje isti su kao što su i ranije dogovoreni - klub je prodan za 740 milijuna eura u što je uračunat i dug u iznosu od 220 milijuna eura. Investitori su se obvezali uložiti značajan kapital kako bi ojačali financijsku strukturu AC Milana.

Novi predsjednik Milana je Yonghong Li, prvi čovjek kineskog konzorcija. On je obećao da će vratiti Milan na stare staze slave i na sami vrh europskog nogometa.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Hvala Berlusconiju na povjerenju, a navijačima Milana na strpljenju. Napravili smo najveći i najteži korak, a sada idemo dalje u nove pobjede. Milan je klub svjetskog renomea i vratit ćemo ga na vrh svjetskog nogometa. Od danas kreće oporavak Milana na svim područjima - rekao je novi vlasnik.

Oproštaj Berlusconija - i Gallianija

Mišljenja u Italiji su podijeljena, a brojni talijanski stručnjaci te nogometni velikani i bivši igrači smatraju da ovo nije dobar potez. Oni su, uglavnom, zagovornici teorije da je velikan poput Milana trebao ostati u rukama Talijana. Berlusconi je jedan od njih.

- Danas odlazim nakon više od 30 godina u Milanu. Odlazim s toliko boli i emocije, ali sa znanjem da se u modernoj igri nogometa moja obitelj ne može nositi s financijskim zahtjevima. Nikad neću zaboraviti emocije koje nam je Milan pružao tijekom godina. Zauvijek ću ostati Milanov najveći navijač - napisao je Berlusconi u oproštajnom pismu.

S njim odlazi njegov najvjerniji pomoćnik, čovjek koji je godinama bio njegova desna ruka Adriano Galliani. Potvrda još nije službena, ali talijanske tiskovine već mjesecima nagađaju njegov odlazak nakon što Berlusconi proda klub.

- Jesam li tužan? Zadržat ću svoje emocije za sebe - kratko je rekao Galliani nakon potpisa.

Berlusconi napušta kormilo Milana nakon više od 30 godina. Za vrijeme njegove ere Milan je osvojio sve što se može osvojiti i stekao je kult europskog nogometnog diva. Evo popisa svih 'većih' trofeja: Milan je osam puta bio prvak Italije, pet puta je osvajao Ligu prvaka, dva puta je osvojio Svjetsko klupsko prvenstvo, pet puta je osvojio Super kup, jednom je osvojio Interkontinentalni kup, sedam puta je osvojio talijanski Super kup i jednom talijanski kup.

Zaključak

Na kraju ispada da je ovo jedini logičan slijed koji se mogao dogoditi. Predsjednik Silvio Berlusconi već duže vrijeme ne ulaže u klub i koristi ga samo kao izvor novca. Ruku na srce, mogao je s njime raditi što je htio. Tijekom godina utukao je ogroman novac i nekako je razumljivo da ga je na kraju koristio kao izvor prihoda.

Loša stvar u svemu tome je bila patnja navijača i gledanje nekih igrača na travnjaku, koji do prije par godina ne bi mogli sjediti ni na klupi. Veliki AC Milan postao je 'predmetom sprdnje' diljem Europe i šale na njegov račun stizale su svakodnevno. Evo, tek je ove sezone napravio neki iskorak i bori se za neku od pozicija koje vode u Europu iduće sezone. Prvi put u šest godina.

Kineski novac ne mora nužno biti loša stvar. Istini za volju, sve više velikih klubova preuzeli su strani vlasnici koji raspolažu velikim kapitalom. Ovime je napravljen veliki iskorak kineskog tržišta na ono europsko. Inter je već odavno preuzela Suning grupa, sada je i Milan pod novim vodstvom, a povijest gigantskih talijanskih klubova piše novu stranicu - u subotu u 12.30 sati igrat će se prvi kineski "Derby della Madonnina".

Čak je i termin prilagođen kineskim navijačima...

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 39
VIDEO

Dinamo - Varaždin 2-1: Modri nisu dopustili iznenađenje, Rijeka je sada na plus dva!
ZAOSTALA UTAKMICA

Dinamo - Varaždin 2-1: Modri nisu dopustili iznenađenje, Rijeka je sada na plus dva!

Dinamo je u zaostaloj utakmici 5. kola HNL-a pobijedio Varaždin 2-1 golovima Baturine i Vidovića, dok je gostima gol nade dao Drožđek nakon velike pogreške Theophile-Catherinea. Ipak, Varaždinci s igračem manje nisu uspjeli do iznenađenja

Real Madrid u drami izbacio  Manchester City iz Lige prvaka! Modrić i Kova promašili penale
ČETVRTFINALE LIGE PRVAKA

Real Madrid u drami izbacio Manchester City iz Lige prvaka! Modrić i Kova promašili penale

Real Madrid izborio je polufinale Lige prvaka nakon što je u lutriji penala bio bolji od Manchester Cityja, a hrvatski reprezentativci Luka Modrić i Mateo Kovačić promašili su penale za svoje momčadi
Modrić ostao na klupi pa se naljutio na Ancelottija: Nemojte mi suditi po toj utakmici...
PIŠU ŠPANJOLSKI MEDIJI

Modrić ostao na klupi pa se naljutio na Ancelottija: Nemojte mi suditi po toj utakmici...

Kroos i Modrić su ove sezone bili samo jednom starteri, protiv Atletica u prvenstvu, kada je Real izgubio. Njemački veznjak obično počinje, pogotovo u najvažnijim utakmicama, dok Modrić čeka šansu s klupe