Obavijesti

Sport

Komentari 12

Kinezi s lovom i CR-ov 'gazda' pišu veliku šampionsku bajku...

Kinezi s lovom i CR-ov 'gazda' pišu veliku šampionsku bajku...
1

VUKOVI U AKCIJI Od sljedeće sezone u Premiershipu bi mogli gledati Wolverhampton Wandererse koji dominiraju u drugoj ligi. Ipak, iza velikih rezultata tog kluba nalaze se vrlo utjecajni ljudi jasnih ambicija

VIDEO

Šest Portugalaca u prvih 11 briljiraju u jednoj od najzahtjevnijih europskih liga, a vodi ih, pogađate, Portugalac. Prva asocijacija može biti Porto, tu je i Benfica pa i Sporting, ali ovdje nije riječ niti o jednom portugalskom klubu nego - engleskom!

Lider engleskog Championshipa Wolverhampton Wanderers nakon 29. kola 'šiša' drugoligašku konkurenciju bez zadrške. Imaju 65 bodova, 11 više od drugoplasiranog Derbyja i uz prikazani tempo, ulazak u Premiership je prilično izvjestan epilog.

Nije to tipična engleska momčad, ovdje s razlogom glavnu riječ vode Portugalci. Prošle godine u klub se 'ušetao' Peter Kenyon, nekadašnji izvršni direktor Chelseaja i Manchester Uniteda.

Znalci punih džepova

Na stol je bacio konkretan prijedlog - ponudu kineske korporacije Fosun International koja želi kupiti klub.

FA Cup Third Round Replay - Swansea City vs Wolverhampton Wanderers

Ambicije Kineza su najveće moguće, žele pokoriti Premiership i ne žale novca. Naravno, nisu htjeli bilo kakav klub, naciljali su na nekog tko ima veliku navijačku bazu i tradiciju.

Može ih se nazvati 'uspavanim divom' jer od 1992. do danas su samo dvaput igrali u Premiershipu, a bili su čak i u trećoj prije pet godina!

Kenyon je brzo djelovao, Kinezi su odmah kupili klub za 50 milijuna eura, ali to je bio tek početak. Fosun se odmah povezao s vjerojatno najutjecajnijim nogometnim menadžerom današnjice, Jorgeom Mendesom.

Instant djelovanje

Čovjek koji se brine o karijeri Cristiana Ronalda odmah je dovukao za sobom trenera Nuna Espirita Santa koji je vodio prije toga Porto i Valenciju.

U drugu ligu potom su sletjeli igrači koji su s Portom igrali Ligu prvaka. Jota (20) neuhvatljivi je brzanac kojeg je kupio Atletico Madrid od Porta i potom ga proslijedio u Wolves, a uz njega je stigao i jedan od najvećih portugalskih talenata, Football Manager fanovima dobro poznati Ruben Neves (19). On je najmlađi igrač u povijesti koji je bio kapetan Porta u Ligi prvaka.

- Htio sam igrati ovdje, oduvijek. Svaki nogometaš sanja o igranju u Engleskoj i Premiershipu - rekao je Jota. Sunarodnjak Neves već sad je ključan igrač momčadi i zabija ovakve golove.

Ipak, nije sve bilo tako bajkovito na počecima. Počelo se pričati o sukobu interesa jer se smatralo kako Mendes nadgleda cijelu transfer politiku Wanderersa.

Mendesova agencija GestiFute ne utječe na poslovanje kluba, ali Wolvesi svejedno jesu dio 'Mendesovog sistema' koji od Ronaldovog menadžera traže pomoć oko transfera.

Najmoćniji čovjek u nogometu

Mendesa je i veliki Alex Ferguson opisao kao najboljeg agenta s kojim je imao kontakt u karijeri. Baš je Jorge Mendes doveo Cristiana Ronalda iz Sportinga u Manchester United, a Miguel Angel Gil, izvršni direktor Atletico Madrida ovako ga je opisao:

- On sam postavlja figure na šahovskoj ploči i pomjera ih od kluba do kluba. Odan je i nikad vas neće prevariti.

Uspješnu i svjetsku karijeru priuštio je i Angelu Di Mariji i Falcaou, a predsjednik portugalskog Rio Avea Antonio Silva Campos samo je potvrdio glasine.

- Suradnja sa Mendesom daje klubovima kao što smo mi pristup boljim igračima od onih koje bismo imali da ne surađujemo s njim. Ne postoji klub u Portugalu koji ne surađuje s njim.

Bivši klub našeg Filipa Krovinovića često nazivaju i FC Mendes jer je preko njih stasao i Ederson (24), drugi najskuplji golman svih vremena koji je prošlog ljeta iz Benfice za 40 milijuna eura prešao u Manchester City.

On je igrao neko vrijeme za Rio Ave gdje je utabao zvjezdani put pomoću Jorgea Mendesa.

Cristiano Ronaldo attends Jorge Mendes¥s book presentation

Mendes koristi klubove poput Rio Avea, Dinamo Moskve, Deportiva La Coruñe, Porta, Monaca i Atletica usputne stanice pomoću kojih lansira svoje pulene do zadnje stanice, same elite. Klubova poput oba Manchestera, Real Madrida ili Barcelone.

U ovom lancu slavnog menadžera Wolves se penje iz mjeseca u mjesec. Bit će zanimljivo ispratiti njihov sljedeći prijelazni rok ukoliko se doista dokopaju ulaska u elitu...

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Zagreb - Montpellier 27-27: Zagrebaši remizirali u drami, još su u igri za četvrtfinale LP!
LIGA PRVAKA

Zagreb - Montpellier 27-27: Zagrebaši remizirali u drami, još su u igri za četvrtfinale LP!

Zagreb je u dramatičnoj utakmici remizirao s Montpellierom (27-27) u prvoj utakmici osmine finala Lige prvaka u krcatoj zagrebačkoj Areni. Uzvrat je za tjedan dana u Francuskoj

Đoković: Ivanišević mi više nije trener. Odlučili smo se za razlaz
KRAJ SURADNJE

Đoković: Ivanišević mi više nije trener. Odlučili smo se za razlaz

Šefinjo hvala na svemu, prijatelju. Volim te, napisao je Đoković u objavi o kraju šestogodišnje suradnje s Ivaniševićem. Zajedno su osvojili 12 Grand Slamova
Unosna plaća: Koliko je Goran Ivanišević zaradio uz Đokovića?
RAZLAZ UZ DUBOKI DŽEP

Unosna plaća: Koliko je Goran Ivanišević zaradio uz Đokovića?

Nesreća je što se samo pobjede broje. Ne valja finale, kao da nisi ni došao na turnir. Tu je stres, uvijek sam ja kriv za sve, kazao je Ivanišević o suradnji s Đokovićem kojoj je i službeno došao kraj