Obavijesti

Sport

Komentari 17

Klišina: Nisam ruska izdajica! Voljela bih da smo svi u Riju

Klišina: Nisam ruska izdajica! Voljela bih da smo svi u Riju
7

IAAF je nedavno od 136 zahtjeva ruskih atletičarki i atletičara za nastup na Olimpijskim igrama odobrio tek jedan, Dariji Klišini. Ona je automatski u Rusiji postala - izdajica...

VIDEO

Darija Klišina jedina je ruska atletičarka uz Juliju Stepanovu koja će se natjecati na Olimpijskim igrama u Riju, ali ne pod ruskom zastavom. 

Klišina i Stepanova još čekaju odobrenje Međunarodnog olimpijskog odbora koji bi trebao samo potvrditi odluku IAAF-a, a obje će se u Brazilu natjecati kao neutralne sportašice, Klišina u skoku u dalj, a Stepanova na 800 metara.

Nisam izdajica!

Ruski atletičari suspendirani su nakon što je otkriveno kako su ruske vlasti i atletski savez godinama skrivali, a u nekim slučajevima i potpomagali sustavno dopingiranje ruskih atletičarki i atletičara.

Nedavno je IAAF odbio 135 zahtjeva ruskih sportašica i sportaša za nastup na Olimpijskim igrama, a odobrio je tek jedan, Dariji Klišini. 

Stepanova je ranije dobila odobrenje za nastup na međunarodnim natjecanjima jer je upravo ona prva progovorila i otkrila aferu s dopingom u ruskoj atletici. 

- Nisam nikakva ruska izdajnica - poručila je 25-godišnja Klišina, koju u Rusiji napadaju smatrajući kako je trebala odustati od Olimpijskih igara u znak solidarnosti s ostalim sunarodnjacima koji su dobili zabranu.

- Pišu da sam počela trenirati u SAD-u prije mjesec dana, a ja sam ovdje već tri godine. Još se nadam da neću sama u Rio. Vjerujem da će CAS odlučiti pozitivno i dopustiti svima da idu u Rio. Moramo se ujediniti i podržati sportašice i sportaše koji su dobili zabranu i nadati se da ćemo na kraju svi biti zajedno u Brazilu - rekla je Klišina.

Leichtathletik, Hallen Weltmeisterschaften 2010 - IAAF World Indoor Championships

Konačna odluka dva tjedna prije Igara

IAAF je odbio sve ostale zahtjeve, a Klišini je odobren nastup jer se testirala na doping izvan Rusije i nikad nije pala na dopinškom testu. U prilog jednoj od najljepših atletičarki ide i to što tri godine živi u SAD-u.

 

Mood😀😀😀 @skullcandy_europe #stayloud

Fotografiju objavljuje The official Darya Klishina (@dariaklishina)

Ruski atletski savez žalio se na odluku IAAF-a i najavio nastavak procesa na Sportskom sudu u Lausanneu koji će odlučivati samo dva tjedna prije početka Igara.

Među odbijenim zahtjevima su i oni svjetske rekorderke u skoku s motkom Jelene Isinbajeve te svjetskog prvaka na 110 metara s preponama Sergeja Šubenkova.

- IAAF je ovime pokazao slabost i nemoć u borbi protiv dopinga. Ovdje ne postoji presumpcija nevinosti. Ne mogu pokazati tko je u Rusiji čist, a tko nije pa su svima zabranili odlazak na Olimpijske igre - rekla je Isinbajeva.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

Za njega ne postoji "ne mogu": Dva zlata u dva različita sporta
POI RIO

Za njega ne postoji "ne mogu": Dva zlata u dva različita sporta

Australski paraolimpijac Dylan Aclott osvojio je zlatnu medalju u tenisu u paru sa sunarodnjakom Heathom Davidsonom. Prije osam godina u Pekingu je uzeo zlato u košarci...

Paović i Lučić bez polufinala: Namučile smo jake Kineskinje
POI

Paović i Lučić bez polufinala: Namučile smo jake Kineskinje

Mirjanja je odigrala fantastičan meč i Kineskinja je bila izbezumljena. Bilo mi je super zabavno gledati kako je za vrijeme 'time-outa' cijela kineska klupa bila u drami, rekla je Sandra Paović
Budetić bez medalje: U šoku sam, ne znam što se dogodilo
POI RIO

Budetić bez medalje: U šoku sam, ne znam što se dogodilo

NIJE IŠLO Branimir Budetić s hicem od 59.33 metara iz pete serije ostao je korak do brončane medalje u Riju, za koju mu je nedostajalo metar i 27 centimetara...