Obavijesti

Sport

Komentari 124

Kolinda na utakmici s obitelji vukovarskog heroja Nicoliera

Kolinda na utakmici s obitelji vukovarskog heroja Nicoliera
6

Kako su nam potvrdili, predsjednica Kolinda Grabar Kitarović sjedi na tribini s navijačima. Uz nju su brat i nećak ubijenog vukovarskog heroja, Francuza Jean Michela Nicoliera

VIDEO

Na utakmici Hrvatske i Španjolske na Maksimiru je i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. Kako su nam potvrdili, uz nju su brat i nećak ubijenog vukovarskog heroja, Francuza Jean Michela Nicoliera.

Vukovarski heroj po kojem su snimili film

Jean-Michel Nicolier bio je francuski dragovoljac koji je otišao braniti Vukovar. Život u Francuskoj devedesetih godina zamijeni je prvom crtom obrane u Vukovaru.

Četnici su ga mučili i tukli zajedno sa Sinišom Glavaševićem i ostalim braniteljima i civilima koje su ubili na Ovčari u studenom 1991. godine.

- Ovdje sam, u dobru i zlu. Eto, izgubili smo. A to što sam Francuz ne znači da ću se izvući... Došao sam u Vukovar jer sam mislio da mogu pomoći ovim ljudima. Više puta su mi predložili da se vratim u Francusku, ali ja sam ostao. Izgubio sam previše prijatelja, vidio sam previše ljudi kako plaču, previše patnje... Tako je u podrumu vukovarske bolnice govorio ranjeni Francuz Jean Michel Nicolier. 

Uskoro su ga četnici izvukli iz bolnice i ubili. 

Njegova majka Lyliane Fournier, kao i mnoge hrvatske majke, još traži posmrtne ostatke svog sina prema kojem je snimljen i dokumentarni film "Sve je bio dobar san" redatelja Branka Ištvančića.

Potresan, intiman i dirljiv dokumentarac "Sve je bio dobar san" proučava događaje iz vremena početka rata u Hrvatskoj, dolazak mladog francuskog dragovoljca u Hrvatsku, njegovu borbu, tragiku obrane grada Vukovara kao i mučeničku smrt na Ovčari, a sve kroz vizuru njegove majke Lyliane Fournier.

Na Vukovar su tijekom opsade svakog dana padale tisuće granata.

Napadali su ga srbočetnici s kopna, iz zraka i s Dunava. Iako su hrabri branitelji 87 dana grčevito branili grad od neprijateljske okupacije, nisu ga uspjeli obraniti. Vukovar je pao 18. studenog 1991. godine.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 124
VIDEO

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport
PRELIJEPA NJEMICA

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport

Vitka, plava Njemica mami poglede na atletskim borilištima pa ju je stoga australski magazin 'Busted Coverage' proglasio najseksi atletičarkom svijeta, iako joj samoj nije bilo jasno zašto.

Realov megatalent ima bizarni ugovor s djevojkom: Određuje što smije raditi i kako se ponaša
LJUBAV NEMA GRANICA

Realov megatalent ima bizarni ugovor s djevojkom: Određuje što smije raditi i kako se ponaša

Endrick i njegova djevojka obavezno moraju reći jednom drugom "volim te" u svakoj situaciji. Tu su i neke druge klauzule koje bi se trebale pobrinuti kako će ovom tinejdžeru uvijek prave stvari ostati prioritet
E, ova slika otišla je u svijet: Pokazao stražnjicu usred prijenosa relija u Hrvatskoj!
ULJEZ NA UTRCI

E, ova slika otišla je u svijet: Pokazao stražnjicu usred prijenosa relija u Hrvatskoj!

Dok je Andreas Mikkelsen 'pičio' hrvatskim cestama, jedan navijač je pokazao stražnjicu u kameru. Neke je nasmijao, nekima je to bilo degutantno, ali kako god, on se uspio pojaviti u domovima diljem svijeta