Obavijesti

Sport

Komentari 46

Kopić: Lijepo je biti drugi, ali to za Hajduk nije nikakav uspjeh

Kopić: Lijepo je biti drugi, ali to za Hajduk nije nikakav uspjeh
3

'Da sam se vodio realnim okvirima, pokazetaljima i procjenama, vjerojatno bih teško ikad postao trener Hajduka. Uvijek sam imao svoj film, svoju ideju, i pokazao sam da mogu napraviti što želim'

VIDEO

Vrijeme iza nas možemo promatrati s dvije strane, s jedne je rezultat, koji je dobar, ostvarili smo 13 bodova u 5 kola, s najboljom gol razlikom i najboljim učinkom lige. Ostvarili smo i prolaz u polufinale Kupa, i to me čini zadovoljnim. S druge je dojam, u nekim je utakmicama bilo bolje, u nekima smo imali i problema, i te situacije analiziramo i pojedinačno, i timski, i sigurno da ćemo nakon kompletne analize stožera i sportskog direktora donijeti konačne procjene, što će nam biti temelj i putokaz za dalje, rekao je Željko Kopić, trener Hajduka i dodao:

- Okupljanje je 7. siječnja, dan kasnije je prvi trening, nakon uvodnog dijela idemo u Tursku. Moram naglasiti zadovoljstvo radom stručnog stožera i svih koji su uključeni u rad prve momčadi, komunikacijom s voditeljem Akademije i trenerom B momčadi, generalno su dojmovi pozitivni, i smjer kojim želimo ići je dobar.

Jeste li napravili plan na kojim pozicijama se želite osnažiti?

- Neke okvirne razgovore smo vodili, ali tek smo završili polusezonu prije dva dana, nismo još napravili kompletan presjek. Želimo u sezonu ući kvalitetniji. Na jednoj strani su želje, na drugoj limitirajući faktori, ali odluke ćemo donijeti zajedno.

Jeste li uokvirili ljestvicu za uspomenu, nikad niste bili ovako visoko plasirani?

- Lijepo je biti drugi, ali u kontekstu Hajduka i zahtjeva koji stoje pred nama, nije to uspjeh. Mi se želimo još primaknuti Dinamu i prvom mjestu. Želim napraviti korak naprijed, bilo u ovoj, bilo u narednoj sezoni.

Što treba napraviti da Hajduk bude prvak?

- Uvijek se volim voditi egzaktnim pokazateljima i zato naglašavam analizu kao bazu za sve ostalo. Ali treba vidjeti i mogućnosti kluba, što možemo napraviti na zimu, na ljeto, ali jasnu sliku kako bi Hajduk volio da izgleda – imam. Koliko ćemo blizu tom idealu doći, vrijeme će dati odgovor.

Sportski direktor je priznao da je pogriješio kod dovođenja nekih igrača. Hoće li neki od njih otići, jer nisu previše ni igrali?

- Meni je jasno da su oni igrači koji igraju zadovoljniji, a oni koji ne igraju nisu. Ali ne bih to stavljao u kontekst da nisu dovoljno dobri. Prekratko je razdoblje da bi priliku dobili svi. Želio sam sa što manje promjena izgurati ovaj dio, i stabilizirati situaciju.

Ima li u Hrvatskoj domaćih igrača koji možete dovesti?

- Ima puno istine u tome što je sportski direktor Branco govorio da je većina ili nedostupna, ili nisu ti koji zadovoljavaju naše zahtjeve. Domaći igrači nisu jeftini, još kad imaš Rijeku koja je spreman platiti, pa i Osijek je to u stanju, Dinamo ne treba ni spominjati, onda je to sve samo ne jednostavno. Mi imamo na sreću naše mlade igrače, i u takvoj je situaciji kvalitetnija opcija okrenuti se Akademiji i od njih napraviti igrače poput Vlašića ili sve one prije njega koji su zadovoljili i kvalitetom, i ostvarili transfere.

Kako zadržati formu tijekom cijele polusezone koja traje od lipnja do prosinca?

- Dosta sam razmišljao o tome, iako nisam nikad imao priliku voditi momčad u Europi. Ima dosta momčadi u Europi koje se ne pripremaju dva puta, nego jednom, i ja sam najbliži formatu da se u zimskim pripremama radi i sprema za ono što nas čeka u proljeće i ljeto, tako da ljeti nemamo potrebu za pravim pripremama, nego ćemo u proljeće trenirati da budemo što bolji u tom trenutku...

U kojem sustavu ćete igrati na proljeće i koje pozicije želite ojačati?

- Ja sam igrao 4-3-3, u tom sustavu se dobro osjećam, a u njemu se može iskazati i potencijal napadača, što se i vidjelo u zadnjih par utakmica. Sa sportskim sam direktorom razgovarao, on ima jasnu sliku o tome što bi trebalo da momčad izgleda još kvalitetnije i bliže, onako kako ja vidim Hajduk. Unutar kadra želim imati kvalitetno prepokrivanje da se možemo zarotirati u igru s četiri na tri iza. Imamo igrače koji mogu bezbolno to odraditi, tako da je to kontekst u koji ćemo ići. Što se tiče pozicija i prijelaznog roka, razgovaramo i gledamo koje su optimalne opcije.

Koliko je realno da se borite za naslov s Dinamom?

- Da sam se vodio realnim okvirima, pokazateljima i procjenama, vjerojatno bih teško ikad postao trener Hajduka. Uvijek sam imao svoj film, svoju ideju, i pokazao sam da mogu napraviti što želim. Ne razmišljam što je više ili manje realno, želim se baciti na glavu, pa ćemo vidjeti što će nam to donijeti. Ja vjerujem, jer da ne vjerujem, ne bih ni bio ovdje da ne vjerujem da je iskorak moguć. Svjestan sam da vremena nema previše, s rezultatima ću kupiti vrijeme da dođemo na razinu koja je potrebna, ako ne uspijem, okrenut će mi palac dolje i potražiti drugo rješenje.

Koja su tri igrača iznijela najveći teret?

- O imenima igrača koji su mi najviše doprinijeli u ovih šest utakmica ne bih, jer smo se razišli nakon zajedničke večere, i nisam im rekao s čim sam zadovoljan, a s čim ne. Ne želim da to saznaju iz novina.

Na kojim pozicijama tražite pojačanja?

- Mi imamo igrače pod ugovorima, oni su napravili ono što je od njih klub tražio, i nemam nijedan razlog da igrača na bilo kojoj poziciji stavljam u kontekst da nije dobar, i da mu tražim zamjenu. Nekima istječu ugovori, s nekima se pregovara, na određenim pozicijama imamo više, na nekima manje igrača... To što negdje tržimo pojačanje ne znači da netko nije zadovoljio, nego jednostavno tražimo više opcija za budućnost. Ima tu previše bitnih detalja koji će presuditi o odluci za svakog pojedinca.

Hoćete li kupiti 'desetku', razigravača?

- Već sam prethodnim odgovorom objasnio.

Imate li 'desetku' unutar kadra?

- Taj profil o kojem vi pričate i na što ciljate, taj klasičan play nije igrao u našoj formaciji 4-3-3. Ali ako se može na tržištu dovesti prava 'desetka', to bi svaki klub i trener volio imati.

Dovodite li igrača u suglasnosti sa sportskim direktorom, ili on to radi sam?

- Stvari su jasno postavljene, ja sam mu rekao što mi treba, a on je tu da vidi što se od toga može ostvariti, i koji su igrači profila koje zahtijevam. Okvirno kažem profil igrača, a on se bavi imenima. Ako sam zadovoljan nađenim, onda je to to.

Kakav je vaš stav o igračima kojima na ljeto istječu ugovori?

- Moj stav je da nam svaki kvalitetan igrač treba, i svima koji istječe ugovor su u razgovorima sa sportskim direktorom.

Je li Ante Erceg najbolji igrač polusezone, ne samo Hajduka nego i HNL-a?

- Od kad sam ovdje, on je svojom kvalitetom radnim navikama, energijom, davanjem impulsa koji treba momčadi jako puno donio, i s njegovom izvedbom na individualnoj i momčadskoj razini sam prezadovoljan.

Očekujete li novi ugovor kao poklon?

- Imam ugovor, novi mi nije na listi prioriteta, jer se stvari o mom poslu toliko brzo mijenjaju da mi ugovor ne znači previše.

Hoćete li pružiti priliku mlađim igračima?

- Što se tiče mladih igrača, već sam rekao na jednoj od pressica da nisam ja taj koji im daje priliku, nego je oni moraju zaslužiti, i da će to od mene biti honorirano. Nije to lagano, ja ću te staviti, ti ćeš odigrati, ako ne bude dobro nema veze... Bitan je pravi tajming i za njega, i za klub...

Na proljeće vas u startu čekaju dva gostovanja, najprije u Vinkovcima, pa kod Dinama?

- Znam na koji način će nas dočekati u Vinkovcima, a onda i u Maksimiru. Vidjet ćemo gdje smo u odnosu na njih, ali ja vjerujem da ćemo biti spremni za pravi nogomet.

Ohandza i Said?

- Said je od prvog trenutka kad sam došao odlukom kluba vraćen u prvu momčad. Pokazao je volju, želju, energiju da što prije uhvati momčadski zahtjev koji je postavljen pred njega, da pokaže kvalitetu i vrati se golovima. Bio je kooperativan u dijelu zahtjeva oko ishrane, tako da sam njegovim učinkom zadovoljan. Ohandza je odigrao nekoliko vrlo dobrih utakmica, dobro trenira, nije imao problema s ozljedama, tako da su obojica odigrala na vrhunskoj razini.

Bili ste već jednom u finalu Kupa, što za vas znači prilika da osvojite Kup?

- Kup je izuzetno bitan, ali ništa manje nije važna priprema za sve ono što nas čeka u 7. ili 8. mjesecu. To su stvari o kojima moramo voditi računa paralelno.

Gdje ćete provesti praznike?

- Za Božić ću biti s obitelji u Zagrebu, a za doček ćemo svi skupa biti u Splitu.

Jeste li razmišljali o odlasku na turnir 'Četiri kafića' ili o novogodišnjem kupanju na Bačvicama?

- O prvom sam razmišljao, a o drugom nisam....

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 46
VIDEO

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss
OTIŠAO 'KRALJ MAFIJE'

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss

Velibor Džarovski preminuo je u 75. godini, javljaju mediji iz SJeverne Makedonije. Samoporzvani "kralj nogometne mafije" umro je nakon kraće bolesti, a vijest je potvrdila i obitelj.

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...
NEVJEROJATAN SKOK

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...

ISLAND - Japanac Ryoyu Kobayashi na Islandu je postavio neslužbeni svjetski rekord u skijaškim skokovima. Preletio je čak 291 metar na posebno izgrađenoj skakaonici u skijaškom centru Hlidarfjall, a srušio je službeni svjetski rekord za 37,5 metara. U zraku je bio osam sekundi i postigao najveću brzinu od 107,5 kilometara na sat.
Treća tenisačica svijeta: 'Hrvati su me nazivali majmunicom i na mene bacali koru od naranče'
IMALA JE 12 GODINA

Treća tenisačica svijeta: 'Hrvati su me nazivali majmunicom i na mene bacali koru od naranče'

Plakala sam tu noć, ali sljedeći sam dan prešla preko toga. Oni vjerojatno nisu odrasli oko ljudi koji se razlikuju od njih. Ne ljutim se zbog toga, rekla je mlada američka tenisačica