Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Košarkaški fanatik kojemu su najvažniji supruga i dvije kćeri

None Foto: fiba.basketball

Dino Rađa najzaslužniji je što sam dobio priliku. Prati me već šest-sedam godina sigurno, a posebno u posljednje tri i pol godine u KK Splitu, kaže izbornik zlatnih košarkaša Mile Karakaš

Tog kasnog svibnja 2003. godine Juventus i Milan spremali su se izaći na teren Old Trafforda. Cijeli je sportski svijet gledao prema Manchesteru i finalu Lige prvaka, uz jedan potpuno izolirani dio Hrvatske kojeg nije moglo manje biti briga za to finale. Kakav Juve, kakav Milan - jedini Milan koji se u Sinju gledao tog dana bio je Mile Karakaš.

Pitajte nekog od Sinjana oko sebe, posljednja utakmica kvalifikacija za ulazak u A-1 ligu protiv Zaboka 2003. jedna je od onih mitskih sinjskih, kad se na tribine nakrca tri tisuće ljudi, da gledaju kako Karakaš na parketu vodi Alkar natrag u prvu ligu poslije deset godina čekanja. Svi koji prate košarku po Dalmaciji zato su dobro znali tko je Mile, a od novosadske subote, to zna i košarkaška Europa.

- Nije moglo bolje završiti. Ovo je puno slađe nego kad dobiješ nekoga 20 razlike - objasnio je trener U-16 reprezentacije nakon pobjede 71-70 nad Španjolskom u finalu EP-a u Srbiji. Turnira na kojem se pljeskalo Hrvatskoj i navijalo za naše mladiće.

- Organizatoru kapa do poda, osjećali smo se kao doma - kaže čovjek koji je porušio sve neporažene.

Litva je bila favorit nakon šetnje kroz grupu i osminu finala, pa ju je Hrvatska ispratila u razigravanje od petog do osmog mjesta. Potom se pričalo o Francuskoj, koja je u četvrtfinalu izbacila domaćina, ali i ona je polomila zube na bijelo-crvenima. I za kraj, taj Usman Garuba, Realova zvijer, uz ostatak Španjolske, koju su mnogi vidjeli sa zlatom oko vrata. Mnogi, ali ne i Hrvatska. Litva, Francuska i Španjolska prve su poraze na EP-u doživjeli tek protiv Hrvata.

- Ma vruće je u dvorani, zato sam mokar - nasmijao se Stojko Vranković, predsjednik HKS-a, koji se od šokova u završnici preznojio kao da je i on igrao.

- Ova generacija nešto je najbolje što nam se moglo dogoditi u jednom programu koji smo započeli prije kojih godinu i pol dana. Momci su pokazali veliko srce, talent, zajedništvo, ja im čestitam na tomu - dodao je Vranković.

Dino Rađa sjedio je pored njega kroz cijeli susret. Međutim, kad je sve završilo, predsjednik stručnog savjeta HKS-a otišao je dalje od gužve, s druge strane dvorane, da ima bolji pogled i da sabere sve emocije nakon što je deset dana bio uz ovu selekciju.

- On je najzaslužniji što sam dobio priliku. Dino me prati već šest-sedam godina sigurno, a posebno u posljednje tri i pol godine u KK Splitu. Često je gledao moje treninge, moj rad, zato me i predložio savjetu. Valjda sam sad opravdao povjerenje - smije se Karakaš.

Sve ovo skupa sta se dogodilo zadnjih dana je projekt saveza i svih koji vode savez. Zato je uspjeh velik jer je timski...

Objavljuje Dino Rađa officialPonedjeljak, 20. kolovoza 2018.

Predstavio je jednu potpuno drugačiju, modernu Hrvatsku. Košarka s minimalno pick-and-rolla, s onim što Ameri nazivaju "čitaj i reagiraj", da igrači prepoznaju gdje imaju najbolje opcije za postizanje lakih poena.

- Sam se sebi čudim koliko smo malo igrali dva-na-dva, jer inače jako volim koristiti pick-and-roll. Ali bili smo dominantni u drugim stvarima, pogotovo leđima košu, ne samo zbog Prkačina i Bošnjaka, nego i zbog Tišme i Perasovića, dvometraša koji igraju na pozicijama šutera i krila - objasnio je splitski trener.

O njemu dosta toga govori i prvi odgovor kad ga pitate tko je ustvari Mile Karakaš. Obiteljski čovjek, "nije floskula da su mi supruga i dvije curice najveći oslonac bez kojih ovo ne vrijedi", pa tek onda fanatik, zaljubljenik, koji ne prestaje gledati košarku baš nikada.

- U Europi mi je uvjerljivo najveći gušt gledati Željka Obradovića, njegovu energiju i način na koji vodi svoje momčadi. U NBA ligi to je Gregg Popovich, obožavam njegovu ironičnost, odnos s medijima, ali i transformaciju koju je napravio sa Spursima kroz sve ove godine - zaključio je bivši igrač Alkara, Kaštela, Trogira i Mislava.

 

RIJEŠITE KVIZ: Koliko dobro vidite?

Komentari (16)
  • Kosarkaski dalic bravo gospodine sa ovim klincima i sritno vam dalje

    20. 8. 2018,   22:08
  • Dino Mosor!

    20. 8. 2018,   21:47
  • Meni osobno bija trener, iako sam vidija da od mene nema nista, meni je bija najveći gust kod tebe trenirat, kad on nije vise bija trener, odusta sam.... Ljudina, za par godina, mislim da ce bit selektor reprezentacije, zelim ti avu sreću Mile

    21. 8. 2018,   03:22