Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Krenuo je u podrumu, padao i lomio kosti i skoro - odustao

None Foto: Davor Javorović/PIXSELL, Tin Srbić/Instagram

Bivši svjetski prvak na preči danas je u posljednjoj provjeri uoči Europskog prvenstva u Szczecinu zauzeo prvo mjesto u finalu preče. Ovo je njegova životna priča

Najbolji hrvatski gimnastičar Tin Srbić (22) još je jednom pokorio konkurenciju u preči te s visokih 14.400 bodova osvojio zlato na Svjetskom kupu u katarskoj Dohi.

Bivši svjetski prvak na preči danas je u posljednjoj provjeri uoči Europskog prvenstva u Szczecinu zauzeo prvo mjesto u finalu svoje najjače discipline. Nakon najboljeg rezultata prekjučerašnjih kvalifikacija, Tin je i danas bio najbolji i u finalu u Aspire Domeu. Za izvedbu vježbe početne ocjene 6.1 Srbić je zaradio ocjenu 8.300, što je naposljetku bilo dovoljno za konačnu ocjenu 14.400. 

Sve je počelo u podrumu

Tek tri tjedna ranije navršio je 13 godina, no u Nedelišću je krajem 2009. bio najveća zvijezda. Osvojio je sedam zlata, uzeo je sve što je mogao u konkurenciji mlađih juniora na prvenstvu Hrvatske.

GES / Gymnastics / Gymnastics World Championship Doha, 25.10.2018 | Autor: Edith Geuppert/DPA/PIXSELL Foto: Edith Geuppert/DPA/PIXSELL

Bio je najbolji u višeboju i svim ostalim spravama u finalu. I tad su mnogi zapamtili dečka, koji će osam godina kasnije postati i svjetski seniorski prvak na preči - kraljevskoj gimnastičkoj disciplini.

S četiri godine prvi sam put ušao u gimnastičku dvoranu. Odveo me otac koji je poznavao jednog trenera. Prve dvije godine trenirao sam u podrumu, u maloj dvorani Sokola, no to je bila još uvijek igra. Međutim, treneri su primijetili moj potencijal i prebacili me u glavnu dvoranu - rekao je zagrebački gimnastičar.

Padovi i ozljede su sastavni dio

A kad se popeo iz podruma u prizemlje stigli su i rezultati. I onih sedam zlata na jednom natjecanju.

- U početku sam trenirao višeboj, no posljednje četiri godine više sam se usredotočio na preču - kaže Tin.

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Kao i svi gimnastičari, i on je puno puta padao i ozljeđivao se.

- Ne bojim se padova. Radite li vježbu sa strahom onda to neće dobro završiti. Posljednji put ozbiljnije sam se ozlijedio kada sam imao šest godina. Slomio sam desnu ruku - rekao je Srbić.

Nije mu bilo lako. Zbog bolesti oca ponekad mu gimnastika nije bila u prvom planu.

- To je bilo vrijeme kad sam morao odrasti preko noći - rekao je jednom.

Foto: Davor Višnjić/PIXSELL

Skoro je odustao od svega

Razmišljao je nerijetko i odustajanju od gimnastike. Međutim, uvijek je pronašao motiv da nastavi trenirati.

- Da, ponekad mi dođe da odustanem, ali onda se sjetim da ima puno ljudi, kojima želim pokazati da su u krivu - kaže Tin.

Nije samo vrhunski sportaš nego i student. Jedan je od najboljih na fakultetu strojarstva. To i ne čudi budući da na svako prvenstvo nosi knjige.

Komentari (14)
  • .. iznimna osoba, veliki čovjek koji je oličenje skromnosti... SVE je napravio i ostvario sam sa svojim užim, stručnim timom... DRŽAVA mu nije dala ništa... da se ovakav čovjek pojavi u Skandinaviji ili bilo kojem razvijenijem dijelu planete, pratili bi ga svi... od države do sponzora jer treba ga čuvati kao malo vode na dlanu..... no ovaj iznimno talentiran čovjek, rođen je u Hrvatskoj.... mladi gospodine Tin, svaka Vam čast... bravo

    23. 3. 2019,   21:37
  • Sve čestitke ovom mladiću na velikim uspjesima kako u sportu tako i u znanosti.

    23. 3. 2019,   20:55
  • Ako se ne varam,drzava mu nista nije dala nakon olimpijade i uspjeha...trazio je samo bolje uvjete za trening i nista...asadce ga svi zicat za fotku

    23. 3. 2019,   21:07