Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Utakmice Serie A počinjat će čitanjem Dnevnika Anne Frank

None Foto: Reuters/Pixsell

Mogu službeno potvrditi da ćemo pokrenuti novu inicijativu. Organizirat ćemo godišnji put u Auschwitz za 200 navijača kako bi se obrazovali i bili sigurni da se neke epizode iz prošlosti ne ponove, rekao je gazda Lazija

Ekstremni desničari muče talijanski Lazio, odnosno predsjednika kluba Claudia Lotita. On traži načine kako bi dobio borbu s desno orijentiranim navijačima kluba i najavio je kako će svake godine skupini od 200 pristalica kluba platiti putovanje u Auschwitz kako bi u memorijalnom muzeju usvojili znanja o onom što se tamo dešavalo za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Tu je odluku Lotito donio poslije posjete rimskoj sinagogi gdje je htio poslati poruku kako Lazio ne podržava antisemitske poruke navijača.

Na utakmici Lazija i Cagliarija prošle nedjelje navijači rimskog kluba na stolice su lijepili slike Anne Franck u dresu gradskog rivala Rome i na taj način htjeli su poručiti kako je Roma židovski klub. 

- Mogu službeno potvrditi da ćemo pokrenuti novu inicijativu. Organizirat ćemo godišnji put u Auschwitz za 200 navijača kako bi se obrazovali i bili sigurni da se neke epizode iz prošlosti ne ponove. Ti momci moraju znati što se tamo događalo. Ne možete se tako igrati sa činjenicama i stvarima kao što je rasizam - rekao je Lotito.

Akciji se priključio i talijanski nogometni savez koji je najavio da će ovog vikenda na svim utakmicama Serie A, B i C, kadetskim i juniorskim te amaterskim biti minuta šutnje. Uz to, prije početka utakmica na razglasu će čitati ulomke iz 'Dnevnika Anne Frank'.

- Anne frank ne predstavlja ljude ili etničku grupu. Svi smo mi Anne Frank kada se suočimo s nezamislivim, a to što se dogodilo je nezamislivo - rekao je talijanski ministar vanjskih poslova Angelino Alfano.

 

 

Komentari (16)
  • Ovako treba i kod nas,pola zemlje odvest u Auschwitz pa nek se i dalje poistovjecuju sa desnicom,nacizmom,ustasama....

    25. 10. 2017,   11:02
  • Uvijek vjerni sa Šimunićem moraju prvi na edukaciju.... Najprije u Jasonovac, pa u Auschwitz.

    25. 10. 2017,   11:21
  • 13 navijača obilježi klub cc. Mada mi nije jasno, čuj anne frank, pa i romanisti su isto radili prije par godina i nikom ništa. Forza Lazio!

    25. 10. 2017,   13:12