Obavijesti

Sport

Komentari 2

Legenda gimnastike u Osijeku: Pobjeđivao sam čak i ozlijeđen

Legenda gimnastike u Osijeku: Pobjeđivao sam čak i ozlijeđen
1

Trostruki najbolji sportaš Jugoslavije, osvajač 29 medalja na velikim natjecanjima, među kojima su i naslovi s Europskog i Svjetskog prvenstva te Olimpijskih igara gostovao je u Osijeku

VIDEO

Moram priznati da dugo nisam vidio tako dobru organziaciju nekoga gimnastičkog natjecanja. Oduševila me puna dvorana, to je rijetkost u gimnastici. Inače, baš sam u Osijeku prije 60 godina osvojio prvo prvenstvo bivše gimnastike, rekao je Miroslav Cerar (78).

Legendarni slovenski gimnastičar, dvostruki olimpijski pobjednik u konju s hvataljkama iz Tokija 1964. i Ciudad de Méxica 1968., bio je gost Svjetskoga gimnastičkog kupa u Osijeku. Posebno je pratio svoju disciplinu u kojoj se hrvatski dvojac, Filip Ude i Robert Seligman, nije proslavio. Pali su prilikom vježbe.

- Konj s hvataljkama teška je vježba i odlučuju živci. Padovi se događaju, ali bez obzira na njih, oni su veliki vježbači. Drugi put neće pasti pa će biti bolje - kazao je Cerar za Večernji list.

U vrijeme dok je žario i palio svjetskom gimnastikom, Cerar je bježbao višeboj, svih šest sprava, i to obvezne i slobodne vježbe, što danas nije slučaj. Na konju s hvataljkama u cijeloj je karijeri izgubio samo dvaput, ali danas ga više nema u tom sportu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Rijetko kada dođem u gimnastičku dvoranu, nisam ostao u tom sportu jer me više zanimalo pravo. Završio sam fakultet i postao odvjetnik, a od gimnastike se nije moglo živjeti. Sport je bio amaterski i u njemu nije bilo gotovo nikakva novca - kaže Cerar, koji je karijeru završio već s 30 godina.

- Danas pojedinac vježba samo na jednoj spravi, a u moje vrijeme svi smo vježbali na svim spravama i naravno da su ozljede bile češće. Mislim da sam u sportskom životu ostvario sve ciljeve koje sam si zacrtao. Ništa ne bih mijenjao, uz bavljenje vrhunskim sportom uspio sam završiti i težak fakultet, što nije mala stvar.

Jedna od najdražih medalja mu je s juniorskog prvenstva Jugoslavije u Mariboru 1955., kad je osvojio zlato iako je ranije na treningu ozlijedio ruku i vježbu izvodio pod strašnim bolovima. I to nije bilo sve.

- Liječnik mi je htio staviti gips, ali pobjegao sam doma, cijelu noć masirao ruku i došao na natjecanje. Stisnuo sam zube i pobijedio, kao i dan kasnije na međunarodnom natjecanju u Trbovlju. Imao sam samo 16 godina - prisjetio se Cerar, koji se okušao i u nogometu:

- Pokušavao sam ga igrati. Jurio sam za loptom, maštao da ću jednog dana biti poput Zlatka Čajkovskog, a onda sam završio u gimnastici, tamo gdje je bilo najmanje novca.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport
PRELIJEPA NJEMICA

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport

Vitka, plava Njemica mami poglede na atletskim borilištima pa ju je stoga australski magazin 'Busted Coverage' proglasio najseksi atletičarkom svijeta, iako joj samoj nije bilo jasno zašto.

Jakir će biti upisan kao prvak s Rijekom, no hoće li dobiti medalju? Evo što kaže Mišković
JAKIR U 'WIN WIN' SITUACIJI

Jakir će biti upisan kao prvak s Rijekom, no hoće li dobiti medalju? Evo što kaže Mišković

Osvoji li Rijeka naslov prvaka, Sergej Jakirović ima pravo na medalju. Damir Mišković je vrlo korektan i sigurno će ga upisati ako Jakirović smatra da i on ima zasluga u šampionskom pohodu
E, ova slika otišla je u svijet: Pokazao stražnjicu usred prijenosa relija u Hrvatskoj!
ULJEZ NA UTRCI

E, ova slika otišla je u svijet: Pokazao stražnjicu usred prijenosa relija u Hrvatskoj!

Dok je Andreas Mikkelsen 'pičio' hrvatskim cestama, jedan navijač je pokazao stražnjicu u kameru. Neke je nasmijao, nekima je to bilo degutantno, ali kako god, on se uspio pojaviti u domovima diljem svijeta