Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Legende hrvatskog nogometa su složne: Ne dirajte Segestu!

None Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Razočaran sam i zaprepašten. Emotivno sam vezan uz Segestu. Bili smo sjajna škvadra, Munjaković, Cupan, Peternac, Cico Kranjčar..., prisjetila se legenda hrvatskog nogometa Marko Mlinarić

Marko Mlinarić, Cico Kranjčar, Stjepan Lamza, Slavko Ištvanić, Silvio Marić... samo su dio bogate Segestine povijesti, najstarijeg kluba u Hrvatskoj. Danas, taj je klub pred gašenjem.

- Sve je počelo 2013. godine kad su u Sisku igrali Vatreni protiv svečenićke reprezentacije. Gradonačelnica je to proglasila političkim skupom i tu su krenuli problemi. Mi smo nakon 18 godina vratili klub iz blokade no ona je tražila da odstupimo. Mi smo se maknuli, da dokažemo da problem nije u nama i predali smo klub drugim ljudima. No oni su se zahvalili i dali ostavke svega pet mjeseci nakon inauguracije. Klub je opet došao u blokadu. Mi smo se vratili, voljom navijača, i napravit ćemo sve da Segesta ne ode u stječaj. Sramota je da zbog osobnih animoziteta ispašta 250 djece koja nisu ništa kriva. Nemamo ništa protiv gradonačelnice, želimo samo razgovor i da klub opet funkcionira - kaže Davor Ivić, direktor kluba.

Klub je došao spasiti Miljenko Ćorić, otac Dinamove zvijezde Ante Ćorića.

- Došao sam izgraditi omladinsku školu. Pomažem koliko mogu, pomažu i prijatelji... Sve što napravimo za klub ostat će u gradu, pa nećemo ga nigdje odnijeti. Tražimo samo minimum poštenja grada prema toj djeci - rekao je Ćorić.

Mogućim gašenjem šokirani su i Marko Malinarić, Silvio Marić...

- Razočaran sam i zaprepašten. Emotivno sam vezan uz Segestu. Bili smo sjajna škvadra, Munjaković, Cupan, Peternac, Cico Kranjčar... Na našim utakmicama na stadionu je bilo i 5 tisuća ljudi - rekla je legenda hrvatskog nogometa Marko Mlinarić.

Dajte poštovanja prema 'staroj dami'

Na stranu s politikom, nje je ljudima i onako previše, ali kad za Segestu ustanu zvijezde kao što je Mlinka onda je to jasan znak da priča ne ide u dobrom smjeru. U Sisku je prve profesionalne korake napravio i Silvio Marić.

- Nije mi jasno kako grad dopušta da se klub nađe u takvoj situaciji. Iz Segeste sam krenuo u nogometni svijet, afirmirao se. Pa mi smo se borili za vrh - kaže Silvio Marić.

Sisak je rodni grad još jedne legende, Stjepana Lamze. Prije tri godine, kad se Segesta vratila u drugu ligu, upravo je Lamza u prvom kolu izveo početni udarac. Uostalom, klub je 1996. godine igrao finale Intertoto kupa.

- Kad sam pročitao da klubu prijeti gašenje nisam mogao vjerovati. Očekivao sam da će se klub vratiti u prvu ligu, a ovo me šokiralo. Segesta mi je, uz Hajduk, najdraži klub. Tamo sam igrao najbolji nogomet i bio sam najbolji strijelac Intertoto kupa s osam golova. Kad se sjetim da su tamo igrali Mlinka, Marić, Peternac, Jedvaj, Ištvanić... - kaže Hari Vukas.

Klub je osnovan 1906. godine, pet godina prije Hajduka. Ove godine trebao bi proslaviti 110. rođendan. Godine, kojima se malo tko može pohvaliti. Primjerice, slavna Roma osnovana je 1927., 21 godinu nakon Segeste dok je Borussia Dortmund svjetlo dana ugledala tri godine poslije sisačkog kluba (1909.).

Politički i osobni animoziteti ovdje bi se trebali zaboraviti. Ne zbog glasova, političkih izbora, već zbog 250 djece koja tamo treniraju svaki dan. I zbog poštovanja prema "staroj dami", kako zovu Segestu, najstarijoj u Hrvatskoj.

Komentari (15)
  • LOL...vidi tko sve daje izjave o gašenju Segeste...Mlinarić koji je tu igro kad, sa 40 godina i to jednu sezonu?? Cico- koji je super živio dok mu je bivši župan Brodarac plaćao enormne svote, Silvijio Marić - nikad niš od njega nije bilo a govori ko da je Inzagi...zahvaljujuć bivšim HDZ političarima Sisak je u takvoj situaciji...nisu ništa napravili za grad nego samo za svoj đep. (žena mi je iz SK i vrlo dobro znam o tom gradu)

    24. 4. 2016,   12:59
  • U tom nesretnom gradu sve se polako gasi, bojim se da će se na kraju ugasiti i život. S drugog kraja zemlje vičem: NE DAJMO SEGESTU!!! U spašavanju sam spreman i osobno sudjelovati u okviru svojih skromnih mogućnosti.

    24. 4. 2016,   12:49
  • "Legende" dajte lovu za Segestu

    24. 4. 2016,   15:55