Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Legende postaju učitelji - velikani rade s djecom

None Foto: Petar Glebov 6

Nogometnih škola ima najviše, Aco Petrović je imao košarkašku, a Ivano Balić i Petar Metličić u svom su Splitu otvorili rukometnu akademiju

U lipnju prošle godine Zlatko i Niko otvorili su u Adamovcu “nogometnu školu Kranjčar”. Zbog velikog interesa prošli vikend otvorili su i nogometni centar na zagrebačkoj Šalati. Prvi je s nogometnom školom počeo Davor Šuker. U njegovoj akademiji organiziraju kampove, koji obično traju dva tjedna. Uz Šukera su predavači bili mnogi njegovi bivši suigrači iz generacije “vatrenih”.
Nakon njega sličnu je stvar učinio sin Ćire Blaževića, Miroslav mlađi, ali prema drugom načelu. Nogometni centar Maksimir radi cijele godine, a nekoliko puta organizira dvotjedne kampove.
Na Ravnicama se nedavno radu s djecom posvetio i, također bivši Dinamov igrač, Silvio Marić. U Hrvatskom nogometnom savezu uglavnom podržavaju takve škole.
- Samo one u kojima rade kvalitetni stručnjaci - kaže Vatroslav Mihačić, voditelj HNS-ove akademije.
Osim nogometnih, u Splitu je popularna rukometna škola. Njezini su osnivači najbolji svjetski rukometaš Ivano Balić i njegov reprezentativni suigrač Petar Metličić. Košarkašku školu imao je Aco Petrović, ali zbog njegovog trenerskog angažmana ona nije dugo trajala.

BALIĆ I METLIČIĆ SKRBE O MLADIM RUKOMETAŠIMA
Rukometnu školu na splitskim Gripama pokrenuli su najbolji svjetski igrač Ivano Balić i Petar Metličić. Počela je raditi prošlog listopada, a u njoj danas trenira više od 300 djevojčica i dječaka. Dok slavni hrvatski reprezentativci igraju u Španjolskoj, školu vodi Ivanov otac Žarko.
- Djeci smo pružili da treniraju i rade u uvjetima kakve mi nikad nismo imali - kaže Metličić, a Balić dodaje:
- Od ove bi škole naš rukomet za par godina mogao imati velike koristi.

CEDEVITA PREUZELA ACINU AKADEMIJU
Košarkašku akademiju prije nekoliko godina pokrenuo je Aco Petrović. No danas ju je prepustio KK Cedevita. Treniraju u tri dvorane u bivšoj tvorničkoj hali na Radničkoj cesti. Dok ju je Aco vodio, u tri godine imali su oko 250 mladih košarkaša.
- Nisam to više mogao jer me nije bilo u Zagrebu, pa ne bih mogao kvalitetno raditi - rekao je Aco i dodao da je na mjesec za održavanje trošio oko 70.000 kuna.

NAJVEĆI JE GUŠT RADITI S DJECOM
Nogometni centar Maksimir radi već šest godina. Ima oko 120 polaznika, od 6 do 18 godina. Treninzi su triput na tjedan, a nekoliko puta na godinu rade po kampovima. Posljednji je bio na Hvaru, sa 250 polaznika.
- To je najveće zadovoljstvo, rad s djecom. Pokušavamo im pomoći na sve načine. Pitaju me za igrače, za menadžerstvo, ali to me ne zanima. S djecom je gušt - rekao je Miroslav Blažević mlađi.

CICO: POSLUJEMO S GUBITKOM KOJI POKRIVA NIKO
Nogometna škola Kranjčarovih trebala bi privući mnogo djece. Osim slavnih Zlatka i Nike, u školi rade Marko Mlinarić i Duško Popovski.
- Za razliku od nekih, mi imamo 'samo’ školu. Malo mi je neprirodno da djeca od desetak godina pohađaju akademiju - rekao je Cico Kranjčar i dodao:
- Poslujemo s gubitkom, a veći dio pokriva Niko. No nema veze. Ionako ovo ne radimo zbog novca. Želimo toj djeci svojim iskustvom nešto pružiti.

Komentiraj, znaš da želiš!