Obavijesti

Sport

Komentari 11

Lepinjica i Chelsea? Za Rijeku sjajno, Ivan mora biti oprezan!

Lepinjica i Chelsea? Za Rijeku sjajno, Ivan mora biti oprezan!
7

Bišćan je na prvu shvatio: Lepinjica je sadašnjost Rijeke i budućnost Vatrenih. Sa 19 godina igrao je kao rutiner na najzahtjevnijoj poziciji u momčadi. To je nešto s čim se nogometaš rađa

VIDEO

Rijeka je ostvarila apsolutno sve ciljeve i prilika klincima iz Škole nogometa je normalan dio klupskih planova. Ne znači da ćemo ih slijepo forsirati, ali ćemo im dati punopravnu šansu da se izbore za poziciju i minutažu. Budu li pravi u Rijeci, za nekoliko sezona mogu završiti u velikim inozemnim klubovima, najavio je asistent sportskog direktora Ivan Mance.

Pokretanje videa...

07:08

'Za nekoliko sezona'... U toj priči postoji jedna iznimka. Ivan Lepinjica. Dvadeset godina, 38 utakmica za Rijeku, prošlog proljeća pod Igorom Bišćanom - stožerni igrač veznog reda.

Do prije godinu dana dečko iz Pazina na posudbi u Zadru. Danas mladi reprezentativac Hrvatske i igrač na kojem bi se moglo zaraditi tri-četiri... Možda i pet puta više od milijun eura na koliko ga procjenjuje famozni portal Transfermarkt.

Jer Lepinjicu ozbiljno prati silno bogati Chelsea koji opet smije u shopping, Rijeka živi od prodaje igrača, a od dolaska Simona Rožmana dečko je više na klupi nego na travnjaku. Pa nije nemoguće da Mateo Kovačić dobije suigrača iz domovine.

Točnije: da Lepinjica postane igrač koji ima ugovor sa Chelseajem. Pitajte Mateja Delača, Stipu Pericu, Marija Pašalića... To što kao mladi igrač dobiješ ugovor s Chelseajem najmanje znači da ćeš - ikada zaigrati za Chelsea.

Osijek ugostio Rijeku u 34. kolu HT Prve lige

Pašalić igra fenomenalno u Atalanti kao Chelseajev igrač na posudbi. Od 2014. kad je postao član kluba sa Stamford Bridgea posuđivan je u Elche, Monaco, Milan, moskovski Spartak i sada u Atalantu. Za Chelsea nije odigrao ni sekunde.

Stipe Perica u Chelsea je otišao iz Zadra, a u dvije sezone sa 18-19 godina bio je na posudbi u nizozemskoj NAC Bredi. Uzeli su ga 2013. pa 2015. prodali u Udinese za 4.5 milijuna eura. Danas je na posudbi u belgijskom Mouscronu. Nije igrao za Chelsea.

Matej Delač i na Otoku je najavljivan kao nova vratarska senzacija. Imao je 18 godina kada ga je Chelsea 2010. kupio iz zaprešićkog Intera. Osam godina slan je na posudbe od Vitessea i Guimaraesa preko Vojvodine i Sarajeva do Mouscrona i matičnog Zaprešića da bi u ljeto 2018. bio besplatno prepušten danskom Horsensu. Utakmica za Chelsea? Okrugli broj. Nula.

Delača su Interu platili 3 milijuna eura, a za Pericu Zadru i za Pašalića Hajduku dali su po 2.5 milijuna. To je Chelseaju 'sića', investicija. Da svaka deseta bude prava, oni su zadovoljni. Višestruko im se isplati ili prodajom ili učinkom samo igrača.

Danas imaju 13 igrača starijih od 20 godina na posudbama. Uključujući Pašalića u Atalanti, Zappacostu u Romi, Victora Mosesa u Fenerbahčeu, Bakayoka u Monacu... Reprezentativce, dokazane europske marke.

Pokretanje videa...

00:32

Lepinjica je rođen u Rijeci, ali obitelj živi u Pazinu. Za Pazinku igraju braća Marko i Igor. Otac Dragan je igrao za Osijek, Dinamo, Prištinu pa onda šest godina bio u inozemstvu u Portugalu. Sestra Ana je rukometašica labinskog Rudara, mama Marinela bila je vrhunska atletičarka, skakačica u vis. 100% sportska obitelj.

- Jesmo, svi smo u sportu. Ja sam počeo u Pazinu, kao sedmogodišnjak. Vrlo brzo sam nastavio u Rijeci, a u Zadar sam na posudbu poslan kao izlazno juniorsko godište. I bilo bi je odlično dolje, ali ovo sada... Igrati, zabijati i pobjeđivati za Rijeku... San snova! - pričao nam je Ivan prije deset mjeseci kada je oduševio u Bišćanovoj Rijeci.

Dečko ima fizičku moć (1.90 m), zdravu glavu, sjajan skok i duel, odličnu tehniku i onaj urođeni smisao da instinktivno i jednostavno rješava najkompliciranije situacije kao korektor veznog reda tj. pokretač akcija iz zadnje linije.

Sa 19 godina igrao je kao rutiner na najzahtjevnijoj poziciji u momčadi. To je nešto s čim se nogometaš - rađa. Danas je standardni mladi hrvatski reprezentativac. 'Sutra' će među najjače Vatrene.

'Sve mi se dogodilo preko noći, zabijam za Rijeku... San snova'
'Sve mi se dogodilo preko noći, zabijam za Rijeku... San snova'

Rožman ga drži na klupi iz jednostavnog razloga što je serija dobrih rezultata igrom slučaja krenula kada je zaigrao 4-2-3-1 sa Halilovićem i Capanom u duetu zadnjih veznih. Moguće je da se priča okrene već na pripremama u Umagu (od 15.-22. siječnja odigrat će se tri pripremne utakmice).

Ali ako Chelsea i Ivanov menadžer Damir Jozić već ove zime na Kvarner dođu sa barem 3 milijuna eura spremnih za iskrcaj u Rijekinu blagajnu... Lepinjica bi kvarnersku metropolu lako mogao zamijeniti onom engleskom, britanskom, europskom i svjetskom.

A ne zaboravimo: Frank Lampard stvara jedan novi Chelsea u kojem je prostora za mlade igrače ipak daleko više nego prijašnjih godina.

Naravno, moguće je da se ozbiljni londonski interes nikada ne pretoči u konkretnu ponudu, ali pitanje je mercata u kojem će pred Rijeku i Lepinjicu leći novac kojeg se ne može odbiti.

U međuvremenu, puna podrška Simonu Rožmanu, ali i želja da Ivana Lepinjicu ako ostane na Rujevici što češće gledamo na travnjaku. Jer Igor Bišćan je na prvu shvatio, a svatko imalo nogometno pismen vidio nakon dvije-tri utakmice: taj je dečko budućnost Vatrenih!

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' SA IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

22:41
 
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Velika tuga uoči derbija sezone: Sergeju Jakiroviću umrla majka
POČIVALA U MIRU

Velika tuga uoči derbija sezone: Sergeju Jakiroviću umrla majka

Sergej Jakirović uoči supervažne utakmice protiv Rijeke izgubio je majku Jelenu, doznaju 24sata. Njen će sprovod biti u utorak u Metkoviću kako bi se maksimalno mogao posvetiti utakmici na Rujevici

Zlatan otkrio detalje privatnog života: Moja žena kuha i pere suđe, naša djeca nisu kao druga
SKROMNA OBITELJ

Zlatan otkrio detalje privatnog života: Moja žena kuha i pere suđe, naša djeca nisu kao druga

I kada je u pitanju odgoj sinova Maximiliana (18) i Vincenta (16), Ibrahimović ih je učinio poniznima i skromnima, nije im od početka pružao luksuz
Dinamo se oglasio nakon smrti Jakirovićeve majke: 'Stojim uz tebe i kad ne ide i kad je teško'
EMOTIVNA OBJAVA

Dinamo se oglasio nakon smrti Jakirovićeve majke: 'Stojim uz tebe i kad ne ide i kad je teško'

Treneru Dinama preminula je majka, a iz kluba su se oglasili emotivnom objavom pjesme koju često pjevaju Bad Blue Boysi i tako pružili podršku