Obavijesti

Sport

Komentari 7

Liječili ga pijavicama, izgubio je 7 mjeseci, a zbog Kine i SP

Liječili ga pijavicama, izgubio je 7 mjeseci, a zbog Kine i SP
1

'Kroz prvenstvo smo igrali nekoliko susreta daleko ispod svoje razine. Sami smo si zabili 20 golova. Cijelo vrijeme su Šibenčani imali prednost, mi smo je hvatali i na kraju uspjeli', rekao nam je Leon Benko

VIDEO

Varaždin još uvijek slavi ulazak svojih nogometaša u najviši rang hrvatskog nogometa.

Junak pobjede Varaždinaca protiv Šibenčana je svakako Leon Benko. On je unatoč ozljedi, stisnuo zube i u pobjedi od 3-1 postigao dva gola - jedan iz penala drugi iz slobodnjaka.

Pokretanje videa...

00:50

Sa svojih 35 godina na leđima odveo je Varaždince u 1. HNL, postigavši u 2. HNL čak 21 gol. Od utakmice protiv Hrvatskog dragovoljca Benko je bio vrlo nervozan, a nakon pobjede protiv Šibenčana pao mu je veliki kamen sa srca.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
benko

Otkrio ga Ćiro

- Kroz prvenstvo smo igrali nekoliko susreta daleko ispod svoje razine. Sami smo si zabili 20 golova. Cijelo vrijeme su Šibenčani imali prednost, mi smo je hvatali i na kraju smo pred predivnim navijačima osvojili titulu. Nadam se da će i u 1. HNL biti od 4000 do 5000 gledatelja na svakoj utakmici jer to Varaždin zaslužuje - rekao je Leon Benko koji je prošao sve mlađe kategorije Varteksa i prve službene seniorske minute za tadašnji Varteks odigrao je pod dirigentskom palicom Miroslava Ćire Blaževića.

benko

U formaciji 3-5-2 Mujanović je igrao desnog, a Benko lijevog bočnog. Tada skoro pa golobradi dvojac cijelo je vrijeme probijao bok od svojih do protivničkih 16 metara. Odlaskom Blaževića tadašnji Varteks preuzeo je srebrni izbornik Vatrenih Zlatko Dalić. Pomlađeni Varteks tada je igrao epsko finale Hrvatskog kupa s Rijekom. U tom finalu Rijeka je osvojila Hrvatski kup zbog gola u gostima, dok je kasnije uslijedio transfer varaždinskog topnika u Nürnberg.

Stavljali mu pijavice na koljeno

U bundesligašu je zbog ozljede, koja se inače liječi tri tjedna, izgubio sedam mjeseci. Liječili su ga alternativnom medicinom – htjeli smo mu izvaditi zub, a stavljali su mu pijavice na koljeno.

Dino Stanin/PIXSELL

Njegove sljedeće destinacije bile su Standard iz Liegea, pa Kortrijk, a potom je uslijedio povratak u Hrvatsku, odnosno u Slaven Belupo. Otisnuo se potom na inozemnu avanturu 2012. godine u saudijski Al Faisaly gdje je trener bio izbornik Zlatko Dalić.

Prije sedam godina ponovno se vratio u Hrvatsku, ovaj put u Rijeku. Tamo je ponovno procvao. Od 2012. do 2014. godine u dresu momčadi koje je vodio Matjaž Kek postigao je čak 34 gola u 50 nastupa. Bio najbolji strijelac lige u sezoni 2012./13., a s Riječanima je igrao skupine Europske lige.

S 31 godinom na leđima Benko, kojeg je tadašnji izbornik Niko Kovač zvao u reprezentaciju, ostvario je transfer u kineski Dalian, no na kraju se to nije pokazao kao dobar potez. Na kraju nije putovao u Brazil na Svjetsko prvenstvo 2014. godine, a nakon 90 dana provedenih u kineskom klubu zatražio je raskid ugovora jer nisu podmirivali dogovorene obveze.

Godine 2014. otišao je u Sarajevo i tamo je osvojio naslov te je bio najbolji strijelac Premijer lige. Uslijedio je odlazak u slovensku Olimpiju kojem je kumovala neugodna situacija. Naime, tadašnji trener Sarajeva Asmir Hurtić suspendirao je njega i četvoricu igrača zbog alkohola prije derbija sa Zrinjskim. Iz Ljubljane je na početku ove sezone stigao u Varaždin i uveo ih u 1. HNL.

- Dužan sam Benku. Odveo nas je majstor u Prvu ligu - rekao nam je kroz osmijeh nakon susreta Dario Jertec, kapetan Varaždin. Benkom je bio oduševljen i šibenski trener Borimir Perković.

- Teško je pobijediti momčad koja u svojim redovima ima nogometnog genijalca kao što je Leon Benko – rekao je nakon susreta.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Modrić oduševio navijače nakon što je promašio jedanaesterac: 'To je Lukin potez od 1000 IQ!'
LUKAV POTEZ

Modrić oduševio navijače nakon što je promašio jedanaesterac: 'To je Lukin potez od 1000 IQ!'

Obično se raspucavanja s bijele točke izvode s istom loptom kako bi svi igrači bili u istoj poziciji ili iznimno s novom ako prvotna 'nestane', a upravo je Luka raspalio loptu koju mu je obranio Brazilac visoko na tribine

Ancelotti otkrio tko je odbio pucati penale!  'Ederson me zna'
DRAMA JEDANAESTERACA

Ancelotti otkrio tko je odbio pucati penale! 'Ederson me zna'

Četiri-pet minuta prije kraja počnete razmišljati o penalima. Složio sam petoricu, Jude je dobar pucač, kao i Lucas, Nacho ima puno iskustva i osobnosti, a Rüdiger ima muda!, objasnio je Davide Ancelotti, pomoćni trener
Sigurdsson zbog suludih pravila mora donijeti tešku odluku: Za OI  bira između dvije legende!?
PLAN ZA PARIZ

Sigurdsson zbog suludih pravila mora donijeti tešku odluku: Za OI bira između dvije legende!?

Plus+ Neki sportaši koji su se na borilištu izborili za olimpijski san, neće ga ostvariti jer, eto, nema dovoljno kapaciteta ni kreveta u olimpijskom selu. Čista glupost...