Obavijesti

Sport

Komentari 59

Lino Červar: Mi smo ti koji u rukometu postavljaju trendove

Lino Červar: Mi smo ti koji u rukometu postavljaju trendove
1

Često im govorim da nije sve u rezultatu, da je važno da između sebe izgrade povjerenje. Nije sve u pobjedama. Jako ih u Hrvatskoj vole, ali to je zato što su skromni, ne hodaju podignutih noseva., rekao je Červar...

VIDEO

Je, znam da smo na kladionicama bili tek sedmi favorit. I onda se u meni uvijek probudi inat, kaže Lino Červar (68).

Prije 16 godina, na Svjetskom prvenstvu u Portugalu, senzacionalno je Hrvatsku odveo do zlata. Samo godinu dana nakon što je ista ta momčad završila zadnja na Europskom prvenstvu. Danas taj isti stručnjak opet vuče Hrvatsku prema svjetskoj medalji. A umaški rukometni mag jako je ponosan čovjek. I kad mu nešto tako napišete prije velikog natjecanja, onda će Lino iz rukava izvući sve karte koje ima, samo da svima dokaže suprotno.

- Ne dam se, nisam u cvijetu mladosti, ali vjerujem u to što radim. Prkosim svima, ali i sebi. I puno ulažem u sebe, u svoje rukometno znanje. Imam volju za dokazivanjem, a to znači mladost - govorio nam je Lino onako hladno, smireno, sat vremena nakon velike pobjede nad Španjolskom (23-19).

IHF Handball World Championship - Germany & Denmark 2019 - Group B - Spain v Croatia

Pobjede koja znači da Hrvatska u drugi krug SP-a prenosi maksimalna četiri boda. Pobjede koja znači da “kauboji” više nisu sedmi nego četvrti favorit za zlato (koeficijent 8, na Dansku je 2.25, Francusku 5, a Njemačku 5.50).

Smeta ga kad mu netko kaže da je star.

Hrvatska četvrti favorit

- Za te ljude imam spremnu egipatsku izreku: ‘Umro je s 20 godina, a pokopali ga s 80’. Znate što, kakav god da jesam, ja sam u ovom trenutku najtrofejniji trener na svijetu - rekao je Lino.

Ponosan je na sve što je napravio u karijeri, pogotovo kad vidi da ga mnogi kopiraju. Njega i njegovu Hrvatsku.

- Mi smo ti koji u rukometu postavljamo trendove, a ne Španjolci. Mi smo trendseteri! Uvijek kažem: ‘Obranom se pobjeđuje, a napadom se gubi’. Mi smo igrali naše dvije obrane 6-0 i 5-1, i to je izgledalo odlično. Drago mi je da cijela Europa igra našu obranu koju smo postavili u Ateni i osvojili olimpijsko zlato. Svi nas seciraju, ali nitko ne vidi gdje su zapravo naše najveće kvalitete. Možemo biti ponosni da smo mi ti koji postavljaju nove trendove.

Uvijek moramo na teži način

Istina, nekad nas ti koji nas kopiraju i pobijede, ali Lino je ponosan i na svoje igrače, ne zbog pobjeda, nego onoga što se događa izvan parketa.

- Često im govorim da nije sve u rezultatu, da je važno da između sebe izgrade povjerenje. Nije sve u pobjedama. Jako ih u Hrvatskoj vole, ali to je zato što su skromni, ne hodaju podignutih noseva. A tako trebaju odgajati i svoju djecu. Zaista imamo kult reprezentacije.

Reći će Červar još jednu stvar.

- I kontinuitet rezultata. Mislim da nije bilo korektno prošlogodišnji EP u Hrvatskoj proglasiti neuspjehom. Pa mi smo jedini na svijetu koji smo stalno među pet najboljih. Francuzi su osvojili puno zlata, no njima se znalo dogoditi da budu 11. ili 12. na nekom natjecanju.

Imat će Lino još prilika za dokazivanje. U polufinale će morati preko Francuske i Njemačke.

- A sve znam, mi uvijek sve moramo na teži način...

Da, navikli smo na to od “kauboja” i njihova šerifa Červara. Da nam kidaju živce. I - pobjeđuju.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 59
VIDEO

‘Švedski Kolumbo’: Prestao je igrati kako bi proputovao svijet
VELIKA AVANTURA

‘Švedski Kolumbo’: Prestao je igrati kako bi proputovao svijet

U SUBOTU IDE NA HRVATSKU Istražio sam svijet i sebe pa sam se vratio rukometu, kaže Kim Ekdal Du Rietz koji je u devet mjeseci prošao tridesetak država svih kontinenata

Kauboji složni: Dobiti Švedsku i završiti ovaj SP s osmijehom
U SUBOTU ZA PETO MJESTO

Kauboji složni: Dobiti Švedsku i završiti ovaj SP s osmijehom

Šveđane znamo, igrali smo s njima dvije prijateljske utakmice prošle godine. Dobili su nas u Splitu, sad im se želimo revanširati. Moramo pronaći snage i pobijediti za kraj, rekao je Lino Červar
Vranković: Htjeli su me, ali u svijetu manekena ima svega...
RUKOMETNI MISTER

Vranković: Htjeli su me, ali u svijetu manekena ima svega...

Jakov Vranković nije tipičan rukometaš. Shvatio je da je dobro u životu imati i plan B. Zato je i uzeo knjige u ruke i završio Kineziološki fakultet, a stigao je i do natjecanja ljepote na kojemu je pobijedio