Obavijesti

Sport

Komentari 9

Lino: Od Sulića znam što mogu očekivati, od ostalih zasad ne...

Lino: Od Sulića znam što mogu očekivati, od ostalih zasad ne...
1

Tko zna, možda ova četiri pivota na popisu ne dokažu da mogu ispuniti naše zahtjeve, krug nije zatvoren, rekao je Červar govoreći o mogućem povratku Sulića. Veseli ga Jaganjac, sjetio se Kaleba...

VIDEO

Nakon što je HRS u Paviljonu 5 Zagrebačkog velesajma objavio sponzorsku suradnju s Tele 2 - traje to već 11 godina - te s Hrvatskom lutrijom, nakon što je predsjednik Saveza Tomislav Grahovac istaknuo kako se tri mjeseca uoči početka Europskog prvenstva intenzivno radi na svim organizacijskim detaljima, možda i mrvicu pretjerano nazvavši ovaj turnir "najvećim sportskim događajem koji smo ikad organizirali", riječ je dobio Lino Červar. S mikrofonom u ruci, u velikoj hali, zvučao je gotovo propovjednički, na taj je način i nastupio, istaknuvši po tko zna koji put da je tajna uspjeha u...

- Znanje, vještina, stav prema sportu i životu općenito, strast, posvećenost i optimizam. Sve to moramo imati da bismo zaslužili ljubav naših navijača. I takvu momčad želim, tome ću sa svojim stožerom stremiti - kazao je Lino, koji je prije nekoliko dana objavio popis od 21 igrača na koje računa za pripremni ciklus u listopadu.

U prijevodu, to bi trebala biti momčad za Euro u Hrvatskoj. Iako, promjene su uvijek moguće.

- Selekcija nikad nije zatvorena. Moguće su i ozljede, drugi problemi, a moguće je i da nam utakmice protiv Slovenije u ovom ciklusu pokažu neke stvari koje će nas odvesti u nekom drugom smjeru. Te utakmice će nam pokazati u koliko mjeri ovi igrači mogu pratiti naše zahtjeve, koliko su spremni odreći se udobnosti, komfora i užitka za dobrobit momčadi. Mi će se na EP-u boriti za medalju. Ne mogu reći kojega sjaja, ali bez obzira na to, nisu svi igrači spremni za takve izazove. Možda nam ovaj period pokaže da moramo nešto mijenjati, sve je moguće - rekao je hrvatski izbornik.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Neka nam najveća zvijezda bude momčad

Dodao je i onu staru, dobro poznatu mantru kako je "svaka sljedeća utakmica najvažnija", izbrojao je osam takvih koraka do vrha, a brojanjem se bavi i kad je riječ o pripremama.

- Pazite, mi ćemo imati 15 dana, samo 15 radnih dana da pripremimo momčad fizički, psihički, taktički, mentalno... Košarkaši su imali mjesec dana, vaterpolisti 40 dana, a mi samo dva tjedna. U tom vremenu najvažnije je formirati momčad. Mi nemamo zvijezde, pogotovo nemamo igrače koji se ponašaju kao zvijezde, ali želimo da momčad bude naša zvijezda. Naš najbolji igrač. Da, pojedinci su važni, to nas uostalom uče cijeli život, ali momčad je najvažnija - istaknuo je Červar.

Pixsell

Sulić? Širimo altruizam, a ne egoizam

Na njegovu popisu su četrii kružna napadača, ali ne i Renato Sulić, o kojem se dugo govorilo kao o povratniku za ovu jednu akciju. Kad je razgovor otišao na tu temu, Lino je krenuo pričati vrlo široko, općenito....

- On je dio momčadi koju ja nazivam Dream Teamom, o njemu i svim ostalim igračima iz te generacije mogu govoriti danima, hvaliti ih, pa tako i o Suliću. Svakako imponira kvalitetom, ali mi imamo četiri pivota... Kažem, selekcija nije zatvorena i vidjet ćemo što će se događati u budućnosti - počeo je Lino na ovu temu pa nastavio drugim smjerom:

- Znate, Hrvatska nije samo himna, zastava i grb, Hrvatska je njezin cijeli narod u cijelini. I tako se prema ovom dresu treba odnositi. Izuzetno je važan odnos momčadi prema svakom pojedincu, ali i svakoga pojedinca prema momčadi. Tu nema mjesta za sebičnost, gledanje na svoj osobni komfor, moramo širiti altruizam, a ne egoizam.

I na tome je priča o Suliću otprilike stala. Pa smo je odlučili još malo proširiti. Odvukli smo izbornika još nekoliko trenutaka od domjenka nakon konferencije za novinare i potražili dodatno objašnjenje. Sulić, ako smo dobro shvatili, nije tu zato što ne širi altruizam? Ili?

- Ma ne, ne, ne... - krenuo je Červar i nastavio:

- Razgovarao sam s njim i njegov odgovor nije bio negativan. Ponavljam, krug nije zatvoren. Uostalom, pitanje je kako će ova četvorica pivota odgovoriti na naše zahtjeve. Od Sulića znam što mogu očekivati, od ovih ostalih zasad još ne znam. I neovisno o svemu, Sulić je za mene top igrač.

I bez rođenog brata ako se ne uklapa

Dakle, odgovora na pitanje hoće li Sulić biti na EP-u zasad nema. Opcije su dvije - ili Červar ne želi Sulića, s obzirom na godine, 'maltretirati' ovim dijelom priprema, ili Sulića naprosto neće biti - dakle, misterij traje... No zato se zna da na Euru neće biti Filipa Ivića. Prednost su dobili Alilović, Stevanović i Pešić, a samo nekoliko dana nakon objave popisa Ivić se ozlijedio.

- Gledajte, često se misli da izbornik, ako nekoga ne pozove u reprezentaciju, ne cijeni dovoljno toga igrača. A ne radi se o tome. Ja imam svoju viziju igre i na temelju toga određujem cilj, ali i igrače s kojima ću doći do tog cilja. Sjećam se da su mi svojevremeno prigovarali da sam Nikšu Kaleba otjerao iz reprezentacije, što li već, ali radilo se o tome da je on bio sjajan za obranu koju smo tad igrali, a kad smo promijenili sustav igre, birao sam neke druge igrače, za koje sam vjerovao da mi mogu više pomoći. A Nikšu, kao i sve ostale, nikad neću zaboraviti, nikad im neću moći dovoljno zahvaliti na svemu što su dali - govorio je Lino pa dodao:

- Tako je i sad. Ne smijem birati igrače po simpatijama, ovdje sam u ulozi kormilara i moram donositi odluke za koje ja prvi odgovaram. Da se radi i o mom rođenom bratu, a ne uklapa mi se u sustav u tom trenutku, ne bih ga uzeo u momčad. Tu govorim o Iviću, ali i o svima ostalima.

Jaganjac i 'zarazna bolest', traži se kapetan

Na popisu je najveće iznenađenje definitivno Halil Jaganjac, 19-godišnji Riječanin, igrač velikog PSG-a na posudbi u Metalurgu. Dakle, Lino ga jako dobro poznaje.

- Uvijek volim dati priliku nekome od mladih, jer mladi ljudi su jako gladni uspjeha. Takvim stavom mogu utjecati i na starije, iskusnije i bolje igrače od sebe, taj mladenački entuzijazam je zarazna bolest. Uspijemo li u tome, da jedni druge zarazimo entuzijazmom, bit ćemo jako opasni  uvjeren je Červar.

- Mali Halil me već na prvom okupljanju uvjerio da ima ono nešto. Došao je i k meni u Metalurg, gdje sam osjetio velik i brz napredak u njegovoj igri i ponašanju. Ne smijem ga previše hvaliti, ali svakako je u poziciji u kojoj ima šansu da se nametne. Iako, bez obzira na to hoće li biti u momčadi na EP-u, o Halilu moramo voditi računa, u njemu se krije ogroman rukometni talent - dodao je izbornik, koji je i u prvome mandatu znao iznenaditi igračima kao što su Hrvatin, Čarapina, Mataija...

- Da imam malo više vremena, bio bih još hrabriji, možda bih ubacio još nekoga od mlađih, ali bit će vremena za sve njih. Uostalom, ne radim ja preveliku razliku između mladih i starijih igrača, tu se u prvom redu radi o kvaliteti, o tome može li zadovoljiti moje kriterije ili ne, može li se dovoljno posvetiti rukometu. Više puta sam ga testirao na nekim detaljima i shvatio sam da posvećenost svakako ima.

Ostaje još i izabrati kapetana momčadi. Prije nego što mu je Željko Babić zahvalio na suradnji, kapetan je bio Igor Vori, naslijedio ga je Marko Kopljar, a njega Domagoj Duvnjak.

- Iskreno, na to pitanje još nemam odgovor. Moram prvo vidjeti tko će mi se uopće pojaviti zdrav, tko će mi sve biti na raspolaganju... Evo, čuo sam se s Duvnjakom, bit će s nama na ovim pripremama, rehabilitacija je u tijeku i vjerujem da će početkom studenog već biti na terenu. On je optimist, stalno mi ponavlja: 'Šefe, ništa se bojte, sve će biti u redu'. I moram mu vjerovati - završio je Lino.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Zagreb - Montpellier 27-27: Zagrebaši remizirali u drami, još su u igri za četvrtfinale LP!
LIGA PRVAKA

Zagreb - Montpellier 27-27: Zagrebaši remizirali u drami, još su u igri za četvrtfinale LP!

Zagreb je u dramatičnoj utakmici remizirao s Montpellierom (27-27) u prvoj utakmici osmine finala Lige prvaka u krcatoj zagrebačkoj Areni. Uzvrat je za tjedan dana u Francuskoj

Bivši suigrač napao dinamovca Sučića: 'Sramoto! Nadam se da ćemo se jednom sresti na ulici'
PROMIJENIO REPREZENTACIJU

Bivši suigrač napao dinamovca Sučića: 'Sramoto! Nadam se da ćemo se jednom sresti na ulici'

Petar Sučić ubuduće će igrati za hrvatsku reprezentaciju, a njegova odluka nije baš najbolje sjela njegovom bivšem suigraču iz BiH koji ga je žestoko isprozivao
Selahi: Već godinama slušam 'Petković ili Livaja'. A ni jedan ni drugi nisu najbolji u HNL-u
DIRIGENT RIJEČKE IGRE

Selahi: Već godinama slušam 'Petković ili Livaja'. A ni jedan ni drugi nisu najbolji u HNL-u

Prvi smo, imamo realne šanse osvojiti naslov, ali o tome se u Rijeci ne razmišlja tako, ispričao je veznjak Rijeke Lindon Selahi i otkrio tko je za njega najbolji igrač u HNL-u