Obavijesti

Sport

Komentari 19

Livaja: Ako trebam izborniku Daliću, onda će me i pozvati

Livaja: Ako trebam izborniku Daliću, onda će me i pozvati
4

Moja želja da igram za reprezentaciju i da odem u Rusiju nije sporna, rekao nam je Marko Livaja, koji ove sezone igrao sjajno u AEK-u. Zabio je već deset golova za momčad iz Atene

VIDEO

Ima li Zlatko Dalić problem s neefikasnošću napadača, pitanje je koje se može promatrati s dva aspekta. Ako gledamo napadače koji su nominalno u prvom planu, onda ima, jer oni baš i ne zabijaju. Ali ako gledamo širu sliku, onda problema baš i nema. Jedan od onih koji nisu u prvom planu, a igraju i redovito zabijaju je Marko Livaja, koji se dolaskom u Atenu preporodio. Livaja je zabio jedini gol u pobjedi njegovog AEK-a nad Panioniosom, deseti od početka sezone, čemu treba dodati i pet asistencija.

- Iako sam bio malo skeptičan prije dolaska u Grčku, na koncu mi se sve idealno posložilo. Prvi smo na ljestvici, u polufinalu smo kupa, i što je najvažnije, redovito igram - kaže Livaja, a na našu primjedbu kako je ipak najvažnije da zabija, samo se nasmijao i dodao:

- Znate kako je, kad dobivate prilike i igrate, onda ima i golova. Ne mogu se požaliti, stvarno sam se dobro snašao, trener me vratio u moju prirodnu poziciju iza napadača.. Oduvijek sam bio 'desetka', onaj koji dolazi iz drugoga plana i zabija, i sada sam napokon u ulozi u kojoj se najbolje osjećam.

Dalić objavio popis za turneju u SAD-u: Vratio nam se Ćorluka!
Dalić objavio popis za turneju u SAD-u: Vratio nam se Ćorluka!

Iako je izbornik Zlatko Dalić najavio kako na Marka najozbiljnije računa, kako je poslao Ognjena Vukojevića u Kijev da ga gleda, te kako ne može ignorirati čovjeka koji je dao deset golova, nije ga pozvao.

- Moja želja da igram za reprezentaciju i da odem u Rusiju nije sporna. Ne znam tko me i kad trebao gledati ili me gledao, ali ne igram u Indoneziji, nego u Europi, tako da vjerujem da su me imali prilike vidjeti, te da će me, ako im trebam, i pozvati. Ako ne... Moje je da igram i zabijam golove, još uvijek sam mlad, tek mi je 24, i ispred mene je još puno golova i dobroga nogometa, nadam se i u dresu reprezentacije - kaže Livaja, kojeg je iznenadila kvaliteta grčke lige.

- Dosta se tvrdo igra, ima 5-6 jako dobrih momčadi, a ni ovi drugi nisu tako loši, nigdje ne možeš otići i unaprijed upisati bodove. Pogotovo jer se protiv nas svi brane, igraju bunker i ponekad je teško zabiti prvi gol i otvoriti ih. Mi smo nekako pronašli dobitnu kombinaciju, igramo jako lijep nogomet, igrali smo dobro i u Europi, šteta što smo ispali od Kijeva iako smo po meni bili bolji od njih...

AEK se trenutno nalazi na prvom mjestu grčke Superleague, s dva boda prednosti nad PAOK-om, te sedam ispred Olympiakosa, koji imaju po susret manje, i mogao bi lako prekinuti Olympiakosov dugi niz uzastopnih naslova prvaka...

Igor Kralj/PIXSELL

- Grčki nogomet je po tome sličan hrvatskom, da bi srušio dugogodišnjeg prvaka, moraš se boriti protiv sustava, protiv sudaca, ma protiv svih. A to baš i nije lako. Za sada dobro guramo, nismo izgubili nijedan derbi, a u subotu gostujemo u Solunu. Vidjet ćemo što će odlučiti i arbitraža o kazni za izgrede na utakmici Olympiakosa i PAOK-a, možda ostanu bez bodova pa bi nam posao u preostalih šest kola bio lakši - rekao nam je Marko.

Na život u Grčkoj brzo se privikao.

- Klima i mentalitet ljudi dosta je sličan našem, tako da sam se brzo privikao, a i momčad me dobro primila. Svi govore engleski, trener je Španjolac... Kod kuće me svi pitaju kakav je život ovdje, svi spominju krizu i probleme s kojima se Grčka država muči, no to se ovdje uopće ne osjeća - kaže Livaja.

Marko poput brojnih drugih sportaša živi uz more, u popularnoj Glyfadi, uživa u šetnjama sa suprugom i kćerkicom...

- Obiteljski sam čovjek i doista uživam u svakom trenutku koji provedem s njih dvije. To mi pomaže da napunim baterije i da sam koncentriran na nogomet.

Jednim okom prati što se događa u HNL-u.

- Hajduk standardan, pobijedi Dinamo, pa uprska protiv Slaven Belupa. Na dobrom su putu, ali moraju pobjeđivati u nizu, ne smiju im se događati kod kuće kiksevi poput Rudeša ili Slavena. Ima dosta mladih igrača, treba ih zadržati na okupu i krenuti u narednu sezonu po trofej, jer Rijeka i Dinamo nisu više superiorni kao ranije.

Žao mu je što je njegov bivši suigrač Hugo Almeida opet ozlijeđen.

- Baš nema sreće, najprije leđa, sad noga... Pet mjeseci smo igrali skupa, i kad je dobio ponudu Hajduka, pitao me što mislim. Preporučio sam mu da dođe u Hajduk jer će uživati i u gradu, i s navijačima... Iako je pravi profesionalac, muče ga ozljede, i žao mi je što ga splitska publika nije još vidjela u pravom svjetlu. Iako nije tip koji trči cijelu utakmicu, on i te kako zna igrati nogomet, zna asistirati, jak je u soku... i mladi igrači imaju što od njega naučiti... - zaključio je Livaja.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

Zagreb - Montpellier 27-27: Zagrebaši remizirali u drami, još su u igri za četvrtfinale LP!
LIGA PRVAKA

Zagreb - Montpellier 27-27: Zagrebaši remizirali u drami, još su u igri za četvrtfinale LP!

Zagreb je u dramatičnoj utakmici remizirao s Montpellierom (27-27) u prvoj utakmici osmine finala Lige prvaka u krcatoj zagrebačkoj Areni. Uzvrat je za tjedan dana u Francuskoj

Bivši suigrač napao dinamovca Sučića: 'Sramoto! Nadam se da ćemo se jednom sresti na ulici'
PROMIJENIO REPREZENTACIJU

Bivši suigrač napao dinamovca Sučića: 'Sramoto! Nadam se da ćemo se jednom sresti na ulici'

Petar Sučić ubuduće će igrati za hrvatsku reprezentaciju, a njegova odluka nije baš najbolje sjela njegovom bivšem suigraču iz BiH koji ga je žestoko isprozivao
Pogledajte niželigašku golčinu iz Sl. Broda: Nekadašnja reality zvijezda zabila je s 40 metara!
VIDEO: BRAVO, MAJSTORE!

Pogledajte niželigašku golčinu iz Sl. Broda: Nekadašnja reality zvijezda zabila je s 40 metara!

SIBINJ - Lukas Kovačević (23), nogometaš Vinogorca iz Sl. Broda, zabio je gotovo s centra niželigaški gol tjedna u izboru Sofascorea. Bilo je to u pobjedi 5-1 kod Mladosti u Međužupanijskoj ligi, petom rangu hrvatskog nogometa. Prije dvije godine bio je u finalu reality šoua "Utakmica života" i borio se za profesionalni ugovor s Istrom. "Odmah sam znao da ulazi u mrežu, baš je sjela", rekao je.