Obavijesti

Sport

Komentari 66

Munja bez snage: Gatlin slavio pa se naklonio najvećem ikad...

Munja bez snage: Gatlin slavio pa se naklonio najvećem ikad...
26

Justin Gaitlin, Christian Coleman pa Usain Bolt. Šokantan rasplet zadnje Boltove utrke u karijeri. Pobijedio ga je čovjek koji je na to čekao četiri godine i kojem je zviždao cijeli stadion u Londonu...

VIDEO

Karta je vrijedila kao suho zlato. Utrku na sto metara na Svjetskom atletskom prvenstvu u Londonu gledao je cijeli svijet i naklonio se najvećem sprinteru u povijesti. 

POGLEDAJTE VIDEO

Usain Bolt (30) oprostio se od kraljice sportova broncom završivši iza Justina Gatlina i Christiana Colemana. Bio je šokantan rasplet posljednje utrke najbržeg čovjeka na svijetu, rekordera i sportaša koji je obilježio altetsko desetljeće.

- Ubio me loš start. Obično budem bolji od kvalifikacija do finala, sad nije bilo tako. Zato sam izgubio, ali navijači su čudo. Bili su nevjerojatni i hvala im. Zato mi je žao što nisam pobijedio, da oni budu sretni - rekao je Bolt nakon utrke.

Toliko je dobar da mu se ispričavaju kad ga pobijede

- Nisam imao snage, malo sam ih stigao, ali bio sam previše ukočen. Jednostavno, dogodi se. Nisam bio pravi kad je trebalo. Gatlin je bio sjajan, drago mi je da mi je ovih godina bio rival - dodao je Jamajčanin, kojem se Justin Gatlin doslovno naklonio nakon utrke, gotovo kao da je rekao: 'Žao mi je što sam bio brži'.

Eto, toliko je Bolt dobar, da mu se suparnici ispričavaju kad ga pobijede. 

World Athletics Championships

Gatlinu zviždali

U finale je ušao s 9.98, ali nije bio prvi, mladi Amerikanac Christian Coleman, kojem predviđaju veliku karijeru, trčao je stotinku brže. Uz Justina Gatlina, Colemana se nekako najčešće spominjalo kao čovjeka koji bi mogao srušiti Bolta.

No srušio ga je Gatlin, koji je nakon utrke onako američki, bahato, stavio prst na usta utišavši publiku, kao da je bio ljubomoran zbog sve te pažnje koju je Bolt dobivao čak i nakon utrke. Ima tu vjerojatno nešto i u Boltovim izjavama uoči utrke, kad je rekao da je doping ubojica sporta te da je žalosno kako kemija preuzima svijet sporta i atletike.

Inače, Gatlin je dvaput kažnjen zbog dopinga...

Svi su bili oko Bolta nakon utrke, fotografi, novinari, da ste propustili utrku vjerojatno biste pomislili da je on pobijedio, a ne Amerikanac koji je, do Londona, bio zadnji koji je uspio dobiti Bolta, prije pune četiri godina...

- Oglušio sam se na zvižduke i ostao koncentriran. Oni koji me vole, navijali su za mene. Gubio sam dosta od Bolta zadnjih godina, sad sam ga dobio i to u njegovoj posljednjoj utrci. Rivali smo na stazi, ali izvan nje se šalimo i dobro zabavljamo. Prišao mi je nakon utrke i rekao mi da nisam zaslužio zvižduke - rekao je Justin Gatlin.

World Athletics Championships

Za stotinu metara treba mu 41 korak

Pobijedio je najvećeg. 

Do Londona je Bolt osvojio osam olimpijskih i 11 zlata sa svjetskih prvenstava. Njegov svjetski rekord na stotki iz Berlina 2009. godine (9,58) još dugo će ostati nedodirljiv. Više od pedeset puta u karijeri istrčao je sto metara ispod deset sekundi...

S impozantnom figurom od svojih 195 centimetara i 94 kilograma netipičan je sprinter. Za usporedbu koliko je brz, Usain Bolt trči 44,7 kilometara na sat, a jedan od najbržih nogometaša svijeta Gareth Bale 36,9 na sat. Za stotinu metara treba mu 41 korak, a elitni sprinteri stotku pređu s 45 koraka. Oni malo lošiji s 50 i više...

Uvijek super raspoložen, simpatičan i susretljiv, takav je bio i nakon oproštajne utrke i bronce. Bolt je definitivno jedan od najpopularnijih sportaša današnjice. Na Facebooku ima 18,7 milijuna pratitelja, Instagram prati 7,1, a Twitter 4,8 milijuna fanova.

World Athletics Championships

Plaćaju mu i za gutljaje

U svojoj Jamajci postao je popularan poput Boba Marleya, osvojio je 40 posto svih njihovih odličja na Olimpijskim igrama i svjetskim prvenstvima od 2008. godine. Puma ga je prepoznala još u juniorskim danima i najbrži čovjek na svijetu godišnje zaradi oko 10 milijuna eura samo od njih.

Proizvođač pića Gatorade plaća mu oko 3,5 milijuna eura na godinu plus bonuse svaki put kad je u javnosti snimljen s njihovim pićem. U karijeri je od sponzora zaradio gotovo 60 milijuna eura, a Puma će mu i nakon kraja karijere, do 2025., plaćati četiri milijuna na godinu da bude njihov ambasador.

Odlazi kao najveći sprinter ikad, čovjek koji je obilježio desetljeće atletike i čijih će 9.58 još dugo, dugo ostati nedodirljivim...

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 66
VIDEO

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss
OTIŠAO 'KRALJ MAFIJE'

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss

Velibor Džarovski preminuo je u 75. godini, javljaju mediji iz SJeverne Makedonije. Samoporzvani "kralj nogometne mafije" umro je nakon kraće bolesti, a vijest je potvrdila i obitelj.

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...
NEVJEROJATAN SKOK

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...

ISLAND - Japanac Ryoyu Kobayashi na Islandu je postavio neslužbeni svjetski rekord u skijaškim skokovima. Preletio je čak 291 metar na posebno izgrađenoj skakaonici u skijaškom centru Hlidarfjall, a srušio je službeni svjetski rekord za 37,5 metara. U zraku je bio osam sekundi i postigao najveću brzinu od 107,5 kilometara na sat.
Dinamov zaokret: Najboljima još veće plaće, a sa strancima nikad nismo napravili razliku
'OKREĆEMO SE MLADIMA'

Dinamov zaokret: Najboljima još veće plaće, a sa strancima nikad nismo napravili razliku

Marko Marić kaže: Teško profiliramo krilne igrače, a razvijamo sjajne vezne pa takve ne treba tražiti u inozemstvu. Davanje velikih i dugoročnih ugovora djeci od 18 godina je loše. Svi koji su otišli iz Dinama sa 16 godina, do 19. su bili u puno slabijem klubu