Obavijesti

Sport

Komentari 1

Lucija Brešković izgubila meč za brončanu medalju na POI

Lucija Brešković izgubila meč za brončanu medalju na POI
11

Bila sam blizu. Da je borba još malo potrajala, vjerujem da bih je pobijedila. Željela sam tu broncu, ali nisam uspjela, rekla je hrvatska džudašica Lucija Berković

VIDEO

Hrvatska džudašica Lucija Brešković (21) nije uspjela osvojiti brončanu medalju na Paraolimpijskim igrama u Rio de Janeiru. U susretu za treće mjesto u kategoriji slabovidnih do 70 kg mlada Kaštelanka izgubila je na yuko od paraolimpijske pobjednice iz Pekinga Naomi Soazo iz Venezuele.

- Nažalost, nisam uspjela. Bila sam blizu. Da je borba još malo potrajala, vjerujem da bih je pobijedila. Željela sam tu broncu, imala sam priliku, ali nisam uspjela - kazala je tužna i razočarana Lucija, prva hrvatska džudašica u povijesti Paraolimpijskih igara.

- Nisam radila što mi je trener rekao. Kao da sam se prepala. Da sam odmah radila što mi je kazao, sigurno bih je pobijedila. Tehnički sam puno jača, no ona je iskusnija. To me najviše živcira, ubija me to njihovo iskustvo - dodala je džudašica JK Kaštela.

Lucijin trener Boško Rozga poručio je kako je ponosan na njezin nastup, naglasivši kako je presudilo iskustvo njezinih suparnica.

- Tužan sam jer je Lucija izgubila za dlaku. Presudilo je neiskustvo. Pričali smo sat vremena prije borbe da treba ući jako u meč, međutim bila je impresionirana. Trebalo je proći neko vrijeme da shvati da može s njom. Ali jako sam ponosan na sve njezine borbe. Pokazala je da se može nositi sa svima, nadam se kako će u Tokiju biti bolje - kazao je Rozga.

Lucija se džudom počela baviti prije pet godina, a najveći njezin dosadašnji uspjeh treće je mjesto s Europskog prvenstva u portugalskom Odivalesau prošle godine. U ožujku ove godine bila je treća na seniorskom prvenstvu Hrvatske za sportaše bez invaliditeta, a za nastup u Riju dobila je pozivnicu početkom ove godine.

- Mi smo se za Rio pripremali nekoliko mjeseci, a drugi nekoliko godina - kazao je Rozga, dok je Brešković dodala:

- U Riju sam bila među najmlađima. Snagu sam uhvatila, tehniku također, ali nedostaje mi iskustva i na tome su me moje protivnice dobile. Ja treniram džudo pet godina, a one svaka više od deset godina.

Za Luciju su ovo bile prve POI i prepuna dojmova napušta Rijo.

- Sve je bilo super i savršeno osim rezultata. Upoznala sam mnogo sportaša, atmosfera u selu bila je neopisiva - dodala je.

Na kraju je željela pozdraviti svoje najveće navijače roditelje, brata Ladislava te sestre Katarinu, Jelenu i Ritu.

- Rita ima tri godina i ona bi sada sigurno tukla sve ove koje su mene pobijedile - kazala je sa smiješkom studentica Katoličko-bogoslovnog fakulteta u Splitu.

Mužinić u četvrtfinalu, Dretar Karić i Lučić ispale

Stolnotenisačica Anđela Mužinić plasirala se u četvrtfinale, dok su Helena Dretar Karić i Mirjana Lučić završile nastup u pojedinačnoj konkurenciji.

Mužinić je u dvoboju osmine finala kategorije 3, u kojoj nastupaju igračice u kolicima, pobijedila Turkinju Hatice Duman 3-1 (11-4, 11-7, 4-11, 13-11). Mladu 23-godišnju Splićanku u četvrtfinalu očekuje Šveđanka Anna-Carin Ahlquist koja je u osmini finala bila slobodna.

Druga naša predstavnica u toj kategoriji, Helena Dretar Karić poražena je u osmini finala od Britanke Sare Head 0-3 (8-11, 8-11, 6-11). Dretar Karić je plasman u osminu finala izborila nakon što je u susretu posljednjeg kola skupine C u izravnom dvoboju za prolaz pobijedila Tajlanđanku Dararat Asayut 3-0 (11-9, 11-9, 11-6).

Od daljnjeg nastupa na Paraolimpijskim igrama oprostila se i Mirjana Lučić. U susretu posljednjeg, trećeg kola skupine A kategorije 10 izgubila je od Brazilke Brune Costa Alexandre 0-3 (8-11, 4-11, 3-11) osvojivši treće mjesto u skupini.

- Velika je stvar što su se cure plasirale na ovako veliko natjecanje. Pogotovo ovdje u Brazil, gdje u dvorani doživljavamo nogometnu atmosferu. Zadovoljna sam rezultatima koje su cure ostvarile, tri od četiri su prošle dalje, Sandra Paović je stigla do polufinala, a Anđela Mužinić se plasirala u četvrtfinale. Mirjana Lučić je također bila blizu prolaza skupine i zasluženo je nastupila u Riju - kazala je trenerica reprezentacije Mirela Šikoronja.

Milinković na svojim desetim Igrama deseta

Na svojim desetim Paraolimpijskim igrama hrvatska atletičarka Milka Milinković (61) osvojila je deseto mjesto u bacanju koplja, u disciplini u kojoj je 1992. godine u Barceloni osvojila prvo hrvatsko odličje na Paraolimpijskim igrama.

- Super je bilo, sretna sam što sam mogla nastupiti na desetim igrama i još jednom promovirati svoju domovinu - kazala je Milinković koja je bila deseta s rezultatom 13.95.

Iza sebe je ostavila 22 godine mlađu Panamku Iveth Valdes te 28 godina mlađu Malijku Korotoumou Coulibaly. Zlato je osvojila Brazilka Shirlene Coelho (37,57) ispred dviju Kineskinja Na Mi (30,18) i Qianqian Jia (29,47).

Milinković, koja je od mladosti u kolicima, za nastup u Riju imala je normu, a mjesto joj se otvorilo nakon što je Međunarodni paraolimpijski odbor (IPC) zabranio nastup ruskim paraolimpijcima.

Milinković je na POI debitirala u Heidelbergu 1972. godine. Tada su još bili različiti gradovi domaćini Olimpijskih i Paralimpijskih igara. Nastupila je i u Arnhemu (1980.), Stoke Mandevilu (1984.), Seulu (1988.), Barceloni (1992.), Atlanti (1996.), Sydneyju (2000.), Pekingu (2008.), Londonu (2012.) i sada u Riju. Propustila je samo Toronto 1976., koji je tadašnja Jugoslavija bojkotirala zbog nastupa Južne Afrike, te Atenu 2004. zbog nekih drugih razloga.

Ukupno je osvojila osam paraolimpijskih odličja - dvije zlatne, dvije srebrne i četiri brončane medalje, te 16 zlatnih, šest srebrnih i sedam brončanih odličja na svjetskim i europskim prvenstvima. Pod hrvatskom zastavom osvojila je broncu u Barceloni.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

On je Petkovića digao iz mrtvih: 'Nikad nisam učinio takvo što. Samo sam ga pitao jednu stvar'
MARIO BUDIMIR ZA 24SATA

On je Petkovića digao iz mrtvih: 'Nikad nisam učinio takvo što. Samo sam ga pitao jednu stvar'

Plus+ Bivši dinamovac Mario Budimir: Bjelica mu je jednom na treningu donio knjigu kako bi je on doma pročitao. Vjerujte, nema šanse da ju je otvorio. Kad je došao u Dinamo, sumnjali smo. A onda je došao prvi trening

Novi predsjednik Hajduka bio je i kod Knjaza: 'Neću jesti meso dok Hrvatska ne osvoji nešto'
VELIKI NAVIJAČ

Novi predsjednik Hajduka bio je i kod Knjaza: 'Neću jesti meso dok Hrvatska ne osvoji nešto'

Popularni Robert Knjaz radio je emisiju za vrijeme svjetskog prvenstva u Japanu i Južnoj Koreji, a u jednom trenutku nabasao je na potencijalnog predsjednika Hajduka
Navijači Hajduka o novom predsjedniku: Ivane, nevrime je! Ako Perišić sada ostane...
ON ĆE NASLIJEDITI JAKOBUŠIĆA?

Navijači Hajduka o novom predsjedniku: Ivane, nevrime je! Ako Perišić sada ostane...

Ivan Bilić trebao bi biti predsjednik Hajduka. Bivši torcidaš glavni je kandidat, a jedan je fan napisao: 'Nadam se da će uspostaviti normalnu atmosferu bez ikakvih prgavih familija, mitomanije i da neće dopustiti da igrače postrojava itko drugi osim trenera