Obavijesti

Sport

Komentari 10

Ludi put Pite na Igre: Umjesto u Hrvatskoj, završio na Islandu

Ludi put Pite na Igre: Umjesto u Hrvatskoj, završio na Islandu
8

Rođeni Australac snijeg je vidio prvi put prije dvije godine. Pokušao se kvalificirati u sedam utrka i sedam puta nije uspio. Jurio je preko pet zemalja da dođe u Hrvatsku na zadnju utrku, no završio je na Islandu

VIDEO

Tonganska atrakcija s ljetnih Olimpijskih igara u Riju 2016., Pita Taufatofua, opet je nosio zastavu svoje zemlje na otvaranju Olimpijskih igara, ovaj put zimskih.

2016 Rio Olympics - Opening ceremony

A njegov put do Pyeongchanga je fascinantan.

Svaki korak prema ovoj senzaciji dijelio je na Instagramu sa 130.000 pratitelja. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Još prije dvije godine, kad se natjecao u taekwondou, nije ni znao za skijaško trčanje. Rođeni Australac preselio se kao dječak na očev rodni otok Tongu. Snijeg mu nije bio ni u primislima. Prvi put ga je vidio prije dvije godine.

Snijeg prvi put vidio prije dvije godine

No, kako je izjavio, nakon ljetnih Igara trebao mu je novi izazov. Stoga je odlučio dati otkaz na poslu, radio je kao socijalni radnik, i u potpunosti se posvetiti novom izazovu - odlazak na Zimske olimpijske igre.

Pyeongchang 2018 Winter Olympics

Prva prepreka, iskreno je priznao više puta, bila je naučiti skijati i preživjeti.

A onda je trebalo loviti rezultat i olimpijsku normu.  Kvalificirao se u zadnjem pokušaju, zadnjeg dana olimpijskih kvalifikacija u utrci na Islandu krajem siječnja. Prethodilo je sedam pokušaja i sedam puta nije uspio. 

Sjećate se Pite iz Tonge? Evo ga opet, i sad je gol i nauljen
Sjećate se Pite iz Tonge? Evo ga opet, i sad je gol i nauljen

Posudio skije i krenuo prema Zagrebu

Predzadnja utrka bila je u Armeniji sredinom siječnja. Dan ranije pao je snijeg, a njegov jedini par skija nije odgovarao takvim uvjetima. Tu utrku, kako je napisao na Instagramu, izabrao je umjesto utrke u Hrvatskoj i platio cijenu.

No nije odustao. Uložio je sve napore da stigne u Ravnu Goru do sljedećeg jutra. No nije bilo direktnih letova pa su tisuće ljudi na njegovom profilu pratili putešestviju. 

Posudio je skije, ako ga dočekaju isti uvjeti na stazi, prijatelj mu je pomogao naći privatni taksi i utrka prije utrke je počela. Iz Armenije taksijem do Gruzije, na avion za Istanbul pa Zagreb... S nestrpljenjem su pratitelji očekivali njegovo javljanje. Nakon pet zemalja u 24 sata i 6 sati u taksiju, jurnjavu po istanbulskom aerodromu, uspio je stići 15 minuta prije leta za Hrvatsku. 

- Turkish Airlines zatvorio je vrata ranije iako je kasnio njihov let iz Gruzije. Sjetio sam se scene iz James Bonda, postiskao sve gumbe da otvorim most do aviona, ali nije upalilo. Srećom, nisu me uhitili... planiram dalje - napisao je Pita na Instagramu 15. siječnja.

Većina bi tu odustala, ali on nije.

Čuo je za utrku u blizini Arktičkog kruga i to je bila njegova zadnja karta. Dva dana je bezuspješno pokušavao doći do tamo. Nemogući uvjeti, zatvorene ceste, snježna oluja... Zastoj je iskoristio za još treninga zatvoren u sobi.

Sve ostalo je povijest. Probio se, nastupio, kvalificirao i postao prvi stjegonoša koji je nastupio u uzastopnim ljetnim pa zimskim Olimpijskim igrama. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Svaki nastup naših olimpijaca i svako borilište: Evo rasporeda!
ZOI PYEONGCHANG

Svaki nastup naših olimpijaca i svako borilište: Evo rasporeda!

Prije četiri godine u Sočiju imali smo 11 predstavnika u tri sporta, a sada ćemo ih imati čak devetero više u jednom sportu više. ZOI u Južnoj Koreji počinju u petak, a mi vam donosimo raspored nastupa Hrvata

Rusi imali dva slučaja dopinga, MOO im ipak ukinuo suspenziju
PROMJENA PLANA

Rusi imali dva slučaja dopinga, MOO im ipak ukinuo suspenziju

Prvotni plan MOO-a je bio da se Rusiji ukine suspenzija već zadnjeg dana Igara u Pyeongchangu te da se na svečanom zatvaranju zavijori ruska zastava, no od tog se plana odustalo
Čudo iz Češke ispisalo povijest: Prva s dva zlata u dva sporta!
ESTER LEDECKA

Čudo iz Češke ispisalo povijest: Prva s dva zlata u dva sporta!

Nakon što je na posuđenim skijama Mikaele Shiffrin postala olimpijska pobjednica u superveleslalomu, Ester Ledecka danas je svoju čudesnu sportsku priču upotpunila zlatom u paralelnom veleslalomu snowboarda