Obavijesti

Sport

Komentari 27

Maksimir: Nastao na livadi, a stolica prodana za 1500 kuna...

Maksimir: Nastao na livadi, a stolica prodana za 1500 kuna...
1

Stigao je bijeli dim iz Dinama. Nakon godina raznih najava, planova i glasina u Dinamu su prelomili i odlučili sami sagraditi novi stadion. Uz stadion Maksimir se veže nekoliko zanimljivosti

VIDEO

Već smo bili s predstavnicima grada Zagreba i odlučili da sami izgradimo novi stadion, bilo to na Maksimiru ili na nekoj drugoj lokaciji, rekao je predsjednik Dinama Mirko Barišić na božićnom domjenku u kavani Johann Franck.

 

Stadion Maksimir često je bio predmet mnogih razgovora, ali i kritika. Švicarski novinari su ga na nedavnom gostovanju Young Boysa u Zagrebu prozvali 'dinosaurom svih stadiona', a Maksimir se nisu ustručavali kritizirati ni u Hrvatskoj.

- Maksimir je jedan od najružnijih nogometnih stadiona na svijetu. Nije dostojan da na njemu igra jedna reprezentacija kao što je to Hrvatska - rekao je svojevremeno bivši hrvatski reprezentativni golman Vedran Runje.

Teško je i nagađati koliko je novca ulupano u obnovu nikad dovršenog Maksimira. Barata se brojkama od preko 800 milijuna kuna, ali neke su činjenice neoborive...

Šest zanimljivosti o Maksimiru:

  • Igralište tadašnjeg HAŠK-a izgrađeno je na lokaciji današnjeg Maksimira 1912., a tada je na tom mjestu bilo kukuruzište.
  • Prvu utakmicu na Maksimiru Dinamo je odigrao 1948. protiv beogradskog Partizana pred 40 tisuća ljudi. 
  • Stadion Maksimir u sebi 'skriva' dva stadiona jer se podno istočne tribine nalazi Stadion Hitrec-Kacian koji ima pet tisuća mjesta, a na njemu igra druga momčad Dinama.
  • Najposjećeniju utakmicu u povijesti Maksimira odigrali su Zagreb i Osijek u kvalifikacijama za Jugoslavensku ligu. Bilo je 64.138 gledatelja. Od toga oko 25 tisuća gostujućih navijača
  • Prošle godine na internetskim bespućima u oglasu se našla stolica s Maksimira koju je jedan pripadnik Delija odnio sa stadiona kao suvenir iz nikad odigrane utakmice Dinama i Crvene zvezde 1990. godine. Stolica se prodavala za 25 tisuća dinara što je oko 1500 kuna.
  • Stadion Maksimir do danas drži rekord posjećenosti u HNL-u kada je na utakmicu Dinama i Hajduka došlo 50 tisuća ljudi u sezoni 1992./1993. Špaco Poklepović vodio je Hajduk, a Miroslav Ćiro Blažević Dinamo. Za goste je zabio Tomislav Erceg, ali erupciju Maksimira osigurao je Dževad Turković koji je u finišu utakmice zabio za konačnih 1-1.
GNK Dinamo - Fenerbahce

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 27
VIDEO

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss
OTIŠAO 'KRALJ MAFIJE'

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss

Velibor Džarovski preminuo je u 75. godini, javljaju mediji iz SJeverne Makedonije. Samoporzvani "kralj nogometne mafije" umro je nakon kraće bolesti, a vijest je potvrdila i obitelj.

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...
NEVJEROJATAN SKOK

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...

ISLAND - Japanac Ryoyu Kobayashi na Islandu je postavio neslužbeni svjetski rekord u skijaškim skokovima. Preletio je čak 291 metar na posebno izgrađenoj skakaonici u skijaškom centru Hlidarfjall, a srušio je službeni svjetski rekord za 37,5 metara. U zraku je bio osam sekundi i postigao najveću brzinu od 107,5 kilometara na sat.
Najskuplji svjetski nogometaš u tajnosti ljubi pet godina stariju. Fanovi joj pišu da nije stvarna
'TOTALNO JE OPČINJENA'

Najskuplji svjetski nogometaš u tajnosti ljubi pet godina stariju. Fanovi joj pišu da nije stvarna

Jude Bellingham u vezi je s Nizozemkom Laurom Celijom Valk, objavio je The Sun. Ona zadnjih tjedana boravi u njegovu madridskom domu i mnogima se pohvalila o tome