Obavijesti

Sport

Komentari 6

Mali prinčevi rasturaju: Dečki su nam svima bili inspiracija

Mali prinčevi rasturaju: Dečki su nam svima bili inspiracija
1

Dečki su bili inspiracija svima, rekla je Martina Šango, trenerica u udruzi ‘Mali princ’, koja je, zajedno s kolegicom Martinom Sladićm u samo godinu dana stvorila atletičare koji osvajaju medalje

VIDEO

Dvije Martine pokrenule su u Zadru atletski klub za osobe s Downovim sindromom.

I vrlo brzo Zadrani su počeli osvajati čak i svjetske medalje.

- Bilo je super u Portugalu, natjecali smo se, plesali i pjevali, rekli su nam Filip Kulonja (24) iz Dobropoljane, Kristofor Rašin (21) iz Pakoštana i Ivica Vidulić (23) iz Žmana, zadarski trojac koji se vratio sa SP-a za osobe sa sindromom Down.

Oni su moj ponos

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ivica je osvojio treće mjesto u bacanju koplja, Kristofor je bio deveti u bacanju koplja, a Filip se plasirao u finale trčanja na 100 metara. Od ukupno 24-ero natjecatelja zauzeo je šesto mjesto.

U triatlonu koji se sastoji od trčanja na 100 metara, skoka udalj i bacanja kugle, Filip je bio osmi, Ivica 12. a Kristofor 14.

- Oni su moj ponos, moja radost i ovo je velik uspjeh za ove dečke, za njihove roditelje, za nas trenere, ali i za svu djecu s Downovim sindromom u Hrvatskoj - rekla je trenerica Martina Šango (42), koja ih je s kolegicom Martinom Sladić (34) pripremila za natjecanje.

Treninzi počinju zagrljajima

Sekciju za sportaše sa sindromom Down “Mali princ” profesorica kineziologije osnovala je prije godinu dana u okviru Športske škole košarke Zadar. Specijalizirala je atletiku, kojom se i sama uspješno bavila.

- Na samom natjecanju bilo je nestvarno i predobro. Ovog puta išla su njih trojica, ali potrudit ćemo se uključiti što više zainteresiranih, a među njih 10-ak, koliko imamo u školi, ima talenata koji bi mogli postići značajne rezultate. Konkurencija je jaka, ali su dečki inspiracija svima. Ne smijemo djecu s Downovim sindromom zaključavati “u ladice” i izolirati ih, kao da su izvanzemaljci, jer bismo od njih mogli puno naučiti. Vratili su se samopouzdaniji, procvjetali su, ležerniji su i otvoreniji, a njima je to značilo cijeli svijet! Filip je na kraju kazao da se mi vratimo u Hrvatsku, a da će on ostati u portugalskoj Madeiri - smije se trenerica Šango.

Povezali smo se

Kaže da su sva trojica bili uzbuđeni zbog putovanja avionom, posebno Ivica i Filip, kojima je to bio prvi let.

Prva tri dana su se navikavali na klimu i vremensku razliku.

- Povezali smo se, baš kao obitelj. Išli su i njihovi roditelji, a nakon natjecanja družili smo se, izlazili, proslavili, plesali na večeri jazza i u kabaretu, bilo je fenomenalno. Filip i Ivica su se preko SP-a kvalificirali za Europsko prvenstvo, koje je u srpnju u Finskoj, a tražimo način da još djece prođe kvalifikacije jer bismo htjeli nastupati i na Trisomy Gamesu u Antalyji 2020. Predstavljat ćemo Team Croatia u različitim sportovima - planira trenerica koja će s dečkima morati “zasukati rukave” jer je trening dva puta tjedno premalo za pripreme.

Treninzi s “downićima” počinju grljenjem od 5-6 minuta, kad se svi sportaši dobro ispozdravljaju uz obilje smijeha i veselja, a onda odigraju bazične sportove poput odbojke, košarke i atletike te obavezan ples, koji obožavaju.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

'Tko izgubi derbi na Poljudu, on ispada iz utrke za titulu. A sad da vidimo hoće li suca potezati'
IGRAO ZA HAJDUK I DINAMO

'Tko izgubi derbi na Poljudu, on ispada iz utrke za titulu. A sad da vidimo hoće li suca potezati'

Plus+ Srđan Mladinić za 24sata: Igrao sam i za Hajduk i za Dinamo, ali nisam imao problema. Situacija s Brekalom otišla je predaleko, a volio bih da ‘bili’ osvoje naslov

Ante Erceg već je pronašao novi klub? Mogao bi biti lijek za njih
SLOBODAN JE IGRAČ

Ante Erceg već je pronašao novi klub? Mogao bi biti lijek za njih

Erceg ima problema s ponašanjem, ali nikada nije bila upitna njegova kvaliteta na terenu. 'Farmaceuti' su zaredali četiri poraza, a vjerojatno će posegnuti i za novim napadačkim rješenjem
VIDEO Torcida dobila Dinamo pa slavila uz pjesmu: 'Pa u pi*** materinu šaljem purgere...'
SAD JE 1-1

VIDEO Torcida dobila Dinamo pa slavila uz pjesmu: 'Pa u pi*** materinu šaljem purgere...'

Futsal Dinamo ni iz trećeg pokušaja nije uspio pobijediti na Gripama. U drugoj utakmici doigravanja PH u futsalu Torcida je slavila 3-2, golom pred kraj drugog produžetka