Obavijesti

Sport

Komentari 15

Mario Branco: Vjerujte u nas, ovo nije sprint, nego maraton

Mario Branco: Vjerujte u nas, ovo nije sprint, nego maraton
1

Tri loše utakmice ne mogu poremetiti sve dobro što smo napravili u godinu i pol. Radimo najbolje da Hajduk stavimo na pravo mjesto, da opet bude veliki klub, kaže sportski direktor Mario Branco

VIDEO

Sportski direktor Hajduka Mario Branco rijetko istupa u javnosti, no nakon tri loše odigrane utakmice u kojima je Hajduk osvojio svega jedan bod, osjetio je potrebu stati iza trenera i momčadi.

- Razumijem situaciju i sve što se dogodilo u tri zadnje prvenstvene utakmice, razumijem zabrinutost naših navijača nakon ljetošnjih dobrih rezultata i euforije... Na žalost, momčad nije dobro reagirala nakon prijelaznog roka i reprezentativne stanke, uzeli smo samo jedan bod iz tri utakmice, što svakako nije ono što smo očekivali. Ali ne vjerujem da je ovo kriza, ovo je loš trenutak. Moram biti racionalan, moram analizirati što se dogodilo, i objasniti što se mora napraviti da izađemo jači iz svega. Neke stvari ne možemo kontrolirati, izgubili smo tri boda od Osijeka i Lokomotive u zadnjim sekundama, da nije bilo toga, ne bi bilo ni priča o krizi, ni ovoga razgovora.

24sata: Joan Carrillo je prije samo tri kola najavio borbu za naslov prvaka i plasman u Ligu prvaka. Zbog čega se dogodio pad forme momčadi?

- Carrillo je želio naglasiti da se želimo boriti za sve ciljeve dok god budemo mogli. Nakon prijelaznog roka napravili smo promjene u momčadi, no pokosile su nas ozljede. Ne zaboravite da su se od Dinama do danas ozlijedili Futacs, Nižić, Carbonieri, Erceg, Pešić, Bašić, Ohandza..., a sada i Juranović i Savvas... To nije opravdanje, nego činjenica. Ova je momčad vrijedna za više od jednog boda u te tri utakmice. U Osijeku nismo igrali dobro, primili smo gol u zadnjim sekundama, protiv Lokomotive smo kontrolirali cijelu utakmicu, no isto tako smo zbog manjka koncentracije primili gol pred sam kraj. Nisam zadovoljan ni utakmicom protiv Rijeke. Nismo se nametnuli, nismo bili agresivni, napravili smo samo 7 prekršaja!? Ne mogu se pomiriti s tim da su nas pobijedili, a da mi nismo napravili više od 7 prekršaja. To nam se ne smije ponavljati... Ovo što radimo nije sprint, nego maraton, ova je momčad već postizala rezultate s ovim trenerom, i opet će... Radimo što možemo da Hajduk opet bude kompetitivan, i da navijači opet budu sretni. Ja sam prvi razočaran što smo toliko daleko od prvog i drugog mjesta, ali znamo što radimo, samo moramo biti racionalni.

24sata: Je li odlazak Vlašića bio nenadoknadiv gubitak za momčad?

- Sve što smo radili, radili smo planski, u interesu kluba, i nismo radili Carrillu iza leđa. Da sam egoist, da mislim samo na svoju poziciju, nikad ga ne bih prodao. Ma ne bih prodao ni Jeffersona.. Ja nemam bonus za prodaju igrača, kao što neki misle, nego samo ako momčad ostvari rezultat. Ali samo odgovoran, moram razmišljati o klubu, da više ne upada u financijske probleme. Neću gurati glavu u pijesak i praviti se da je sve idealno, ali morate razumjeti da nakon svega što se događalo ljetos, dobrih igara, Europske lige, prijelaznog roka... ima malo i 'mamurluka'. Igrači su ljudi, i oni su se nadali nekom uspjehu u Europi, nekom transferu, bilo iz financijskih, bilo iz sportskih razloga... Neke nismo pustili, što je također utjecalo na njih. Nakon prodaje Vlašića, pokušat ćemo mladog Teklića gurnuti u prvu momčad, da pokaže svoje kvalitete...
24sata: Kakav je plan do kraja sezone?

- Plan nije promijenjen, pokušat ćemo napraviti maksimum u natjecanjima koja su nam preostala. Malo su nas poremetile ozljede, doveli smo Almeidu da zamijeni Futacsa, vidjet ćemo hoćemo li morati dovesti još jednoga stopera umjesto Carbonierija, ili ćemo ostati na Nižiću, Lopezu, Bosančiću i Ismailiju. Trenutno istražujemo tržište nezaposlenih stopera, vidjet ćemo što se nudi.

24sata: Kako gledate na svoj dosadašnji posao?

- Moj posao je da prodajom osiguram financijsku stabilnost kluba, da razvijam mlade igrače jer je to DNA kluba, te da momčad ostvari što više pobjeda. Teško je balansirati, za sada dobro guramo u dva segmenta, nadam se da ćemo uskoro početi i pobjeđivati u serijama. A ako ne uspijemo, spreman sam preuzeti rizik i odgovornost.

24sata: Je li momčad preskupa za treće mjesto i devet bodova iza Dinama nakon prve četvrtine prvenstva?

- Ne mislim da je momčad preskupa, imamo kontrolu nad financijama u ovoj, vjerojatno i narednoj sezoni, krećemo se unutar budžeta. Bolju ocjenu moći ćemo dati na zimu, a pravu tek na ljeto, nakon sezone.

24sata: Jeste li zadovoljni igračima koje ste doveli ovoga ljeta?

- Jesam, da nisam, ne bi ih dovodio. I za njih ću vam odgovor dati na zimu. Ne dovodim igrače da igraju, nego da ih trener ima na raspolaganju, da ih koristi onako kako on to želi. Nisam tvrdoglav, i ja radim pogreške, i učim iz njih. Javnost ne donosi odluke, odluke donosim ja, i ponekad griješim. Nisam 100% zadovoljan, ali vjerujem da sam doveo ono što je bilo najbolje za Hajduk u tom trenutku. Ako netko smatra da sam doveo igrače koje nisam trebao, tu sam da odgovaram za svoje postupke. Ja sam uvijek pokušavao biti rješenje, nikad problem. Ako netko od nadređenih nije zadovoljan mojim radom, to je vrlo lako rješenje za Hajduk, jer nemam nikakvih financijskih potraživanja od Hajduka. Kad osjetim da sam ja problem, otići ću isti dan.

24sata: Što vam kažu navijači?

- Ovaj klub je ustrojen na demokratski način, navijači imaju pravo birati one koji vode klub... Navijači Hajduka su strastveni, jako vole svoj klub, moj telefonski broj i e-mail su javno dostupni i brojni navijači osjećaju potrebu da mi se obrate, pošalju poruke... Ima ih svakakvih, od nagovaranja da nešto promijenim, odstupim, čak i prijetnji... Oni koji imaju takve ideje, uvijek mogu preko svojih predstavnika zatražiti tako nešto. Ja se ne bojim, nisam ni kukavica, ni tip koji će pobjeći. Želim nešto napraviti s Hajdukom, ovo je veliki klub koji sam zavolio. Ima ih puno koji ga vole više nego ja, ali nitko ne želi da uspijemo i pobjeđujemo više od mene. Ako netko misli da sam prodao Vlašića zbog svog bonusa, zbog novca, vara se. Radim za plaću, a moji bonusi su vezani samo za sportske rezultate. Ako Hajduk nije zadovoljan mojim radom, može mi dati otkaz, baš kao što i ja mogu dati otkaz ako nisam zadovoljan. Tu sam svojom voljom, radim što mislim da je najbolje za Hajduk, kome želim da opet postane veliki klub.

24sata: Koje ste pogreške napravili?

- Neki igrači koje sam doveo bili su moja pogreška, ponekad sam bio preveliki diplomata, ali sve odluke sam donio u dobroj vjeri. Nisu to bile pogreške zbog kojih žalim, nego iz kojih učim...

24sata: Nekim igračima na ljeto istječu ugovori, poput Grbića, Bosančića, Ohandze..., Nižić očekuje novi ugovor... Jeste li blizu dogovora?

- U zadnje vrijeme investirali samo jako puno u uvjete, u putovanja, smještaj, plaće... Sad čekamo da nam igrači uzvrate. Zadnje tri utakmice sam bio razočaran, pa smo sve pregovore zalediti, vidjet ćemo kako će igrači reagirati. Svi u klubu imamo odgovornost, ja prvi, trener također, ali i igrači isto tako...

24sata: Hoće li biti problema oko produženja?

- Za mene nikad nema problema s ugovorima. Ako igrač želi otići na ljeto, ja ću preuzeti odgovornost. Ako je netko potpisao ugovor, onda on vrijedi od prve do zadnje minute trajanja, i mora se poštovati. Ne možeš na pola ugovora reći ja više nisam zadovoljan. Nitko te nije tjerao. Nekima ćemo sigurno poboljšati ugovore ako su zaslužili, nekima naravno ne.

24sata: Jeste li zadovoljni Carrillom, jeste li mu ikad dali savjet kako voditi momčad, koga staviti u igru?

- Jako sam zadovoljan trenerom, on je jako dobar trener, profesionalac. Ako mu ja moram govoriti kako sastaviti i voditi momčad, onda je najbolje da je ja i vodim. Ne, nikada. Ja sam čovjek iz nogometa, ako traži moje mišljenje, ja ću mu ga dati. Također ću prihvatiti i njegovo kod kupnje igrača. Ali nikad neću ući u njegov prostor djelovanja, kao ni on u moj.

24sata: Koje je vaše predviđanje, što će Hajduk napraviti do zime?

- Ne bavim se time, vjerujem da smo kompetitivni, ako i ne budemo na vrhu, onda ćemo osvojiti dovoljno bodova da nam ostavi nadu za proljeće, za nastavak natjecanja. Plan je uvijek biti korak bolji, prošle sezone osvojili smo 69 bodova, igrali četvrtfinale Kupa, ove godine želimo napraviti korak više. Romantično je i lijepo napisati da smo igrali jako dobro protiv Evertona, ali činjenice govore drugačije. Igrali smo kao nikad i izgubili kao i uvijek. Da smo ove godine igrali s Maccabijem, ove godine bi prošli... Prvi cilj nismo ispunili, ostala su nam još dva...

24sata: Kako će se rasplesti razlaz s Vlašićem, hoće li klubu na koncu pripasti 70% ili 50% odštete?

- Nisam tu da sudim nikome, niti da dajem mišljenje. Mi smo 'taoci' ugovora, poštujemo ono što piše u ugovoru. Ne želim govoriti o postotcima, samo da štitimo Hajduk. Ako neko želi na Arbitražu, to je drugo pitanje na koje će odgovor dati pravni stručnjaci. Mi garantiramo da smo napravili najbolji transfer prema važećem ugovoru, Hajduk je od tog transfera zaradio puno za stabilnost u naredne 2-3 sezone. Vjerujem da smo svi gentlemani i inteligentni ljudi, svi volimo Hajduk, i vjerujem da će ta situacija biti riješena na gentlemanski način.

24sata: Jeste li zadovoljni Almeidom, što očekujete od njega?

- Da nisam očekivao da bude dobar, ne bih ga ni doveo. Razumijem navijače koji su ga izviždali nakon Rijeke, razumijem i one koji su mu skandirali nakon Lokomotive. Moj posao je da budem racionalan i da čekam prije konačne ocjene. Doveli smo ga zbog onoga što je napravio protiv Lokomotive, a ne zbog onoga što je pokazao protiv Rijeke. On je drugačiji igrač od Futacsa, trener se mora na to adaptirati, kao i momčad... Imamo Almeidu, Saida, Ohandzu, Ercega..., svi oni imaju svoje navike i prednost, a trener ih mora uklopiti u moćno oružje. Isto kao što mora naći način da zamijeni Vlašića, s nekim igračem ili promjenom sustava.

24sata: Možemo li očekivati neke nove mlade igrače u prvoj momčadi?

- Teklić, Kovačević i Nejašmić su dobili prilike, ako pokažu da su dobri, dobit će još prilika i oni i drugi. To je odluka trenera. B momčad radi dobar posao u Drugoj ligi, imat će dosta prilike da se pokažu.

24sata: Što je s najboljim strijelcem B momčadi Delićem?

- Zadovoljni smo s Delićem, on ulazi u zadnju godinu ugovora, znamo da je tu od 8-9 godine i da moramo voditi računa o njemu. Pregovaramo s njim, ocem i agentom... Klub računa na njega, ako želi ostati i postati naš projekt, to neće biti problem.

24sata: Kakvu biste poruku poslali navijačima?

- Vjerujte u nas, bez obzira bili trenutno u krivu, imamo put i vjerujemo da je to pravi put za Hajduk. Tri loše utakmice ne mogu poremetiti sve dobro što smo napravili u godinu i pol. Ja sam prvi razočaran i frustriran, ali ne želimo sve to ugroziti. Ovo je dugotrajan proces. Nije važno jesam li ja tu, ili netko drugu, važno je da Hajduk ide u pravom smjeru. Ne mijenjajte sve zbog par loših utakmica. Radimo najbolje da Hajduk stavimo na pravo mjesto. Nije lako, nije lako vidjeti ovako veliku razliku od vodeće momčadi... Ali ponavljam, ovo nije sprint, ovo je maraton.

24sata: Jeste li zadovolji atmosferom i komunikacijom u klubu, što vam govore nadređeni?

- Imamo svakodnevnu komunikaciju i sastanke, vjerujem da je to pitanje za ljude koji s nama rade. Uz dužno poštovanje, ja se nisam natjecao za ovo mjesto, nego su me pozvali da ovdje radim. I to činim najbolje što znam. Ako nadređeni nisu zadovoljni mojim radom, imaju moju glavu na pladnju, samo to trebaju reći meni, ne moraju pokretati procedure.

24sata: Said i Stipica su se zakačili u svlačionici. Što se dogodilo?

- Što se dogodi u svlačionici, ostaje u svlačionici... Znam što se događa u svlačionici, ono što se događalo nakon Lokomotive događalo se i ranije. Bila je to jako zahtjevna utakmica, vratili smo se nakon 0-1, i bili smo frustrirani primljenim golom. Glave su vruće, ako su i diskutirali, znači da im je stalo. Ne želim igrače koji sjede i plaču jer su izgubili bodove. To je bila takva reakcija, kad srce kuca 200 u minuti i kisik ne dolazi do mozga, dogodi se to što se dogodi. Možda ni ja nisam trebao biti u tunelu, pričati s igračem Lokomotive, ali to je nogomet, to je strast, to treba razumjeti. Nogomet mijenja naše emocije, najtišeg čovjeka natjera na krive stvari.

24sata: Zbog čega ste se nakon Lokomotive spustili na tartan i što ste govorili Radonjiću? Jeste li mu prijetili kako kaže?

Radonjić je krupan momak, on je visok 190 cm, ja 174 cm i ne bi bilo baš pametno prijetiti mu. Nakon svega što se događalo na terenu, ja sam bio u tunelu i čekao naše igrače kao i obično. Vidio sam Radonjića koji je skinuo majicu, vrijeđao naše navijače, i radovao se kao da je osvojio Ligu prvaka ili osvojio Europsko prvenstvo... Ne znam je li slavio pobjedu Lokomotive ili još nešto. Nisam bio sretan što vrijeđa naše navijače, i to sam mu i rekao, doduše na engleskom, ne znam je li me razumio.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!
RJEŠENJE PRED VRATIMA

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!

Plus+ Čovjek koji će se brinuti o stručnoj politici Hajduka mora imati znanje, bogato internacionalno iskustvo, dobre veze, mora biti neovisan i dobro poznavati klub. Takve je teško pronaći, ali jedan je već na Poljudu...

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi
ZAFRKANT JOŠKO

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi

Joško Gvardiol odigrao je svih 90 minuta i imao zapaženu ulogu, a njegova reakcija kod prvog gola Cityja nasmijala je sve
VIDEO Dinamovac kao heroj ulice! Djeca su pozvala Peru na hakl, on im pokazao majstorije
POGLEDAJTE SNIMKU

VIDEO Dinamovac kao heroj ulice! Djeca su pozvala Peru na hakl, on im pokazao majstorije

Petar Sučić razvselio je skupinu dječaka koji su igrali nogomet na zagrebačkoj Trešnjevci. Primijetili su ga dok je išao u trgovinu i pozvali ga na partiju nogometa, a on ih nije razočarao